RSS

Vem har sagt att det är lugnt på flickskolor?

15 Oct

Nej, här dricker de sprit och springer nakna i månskenet. 

Titel: Ögat över månskäran (eng. A Great and Terrible Beauty)
Författare: Libba Bray
Serie: Gemma Doyle 1
Sidantal: 418
Utgivningsår: 2007 (original 2003)

Handling:
De mystiska händelserna började när Gemma fick en syn om mammans död. Konstiga drömmar och visioner förföljer henne till England där hon börjar på en flickskola. Hennes nya klasskamrater är allt annat än trevliga och hon blir snart fiende med skolans värsta bitch och hennes rumskamrat är en ful och bitter mönsterelev. Inte nog med det så får hon en stalkern Kartnik som lämnar hotfulla lappar till henne. Långsamt lär sig Gemma att hon bär på väldiga krafter, och det finns folk som vill henne illa.

 

Omdöme:
Jag måste verkligen börja läsa mer historiska romaner för jag gillar verkligen den miljön. Vackra klänningar, (på ytan) oskuldsfulla flickor, uppvaktningar, åhh, så romantiskt

Handlingen i boken påminner till en viss del om filmen Heavenly Creatures och ett tag trodde jag nästan att hela gänget var lesbiska. Jag kunde inte heller sluta på Hex Hall med tanke på att Gemma också får den mest opopulära tjejen som rumskamrat och blir vän-fiende med den populära/elaka flickan. Ja, så handlingen var inte unik på något sätt men den var ändå lockande och jag tog mig igenom hela boken utan att ha tråkig en enda gång.

Tjejerna i boken är ganska stereotypiska men Bray har lyckats ge dem bra bakgrundshistorier och det dröjde inte länge förrän de kändes levande. Den enda jag har lite svårt för är Felicity som får mig att tänka på Alice i Sanningen om Alice. Oj, vad många jämförelser med andra böcker det blir.

Det finns ett mysterium genom hela boken men jag fastnade aldrig för den. Sanningen var ju bara så uppenbart att man jag tyckte att Gemma var trög som inte insåg det tidigare. Störde mig även på andra oundvikliga händelseutvecklingar, man visste på långa vägar att det skulle hända. Men boken är tillräckligt bra skriven för att man ska ha överseende med det och det är svårt att slita sig loss från sidorna.

Vill du ha en historisk roman med övernaturliga inslag är den här boken för dig. Jag gillar den väldigt mycket och kommer absolut att plocka upp andra boken.

Karaktärer: +1
Berättarröst: +1
Handling: +0,5
Miljö: +1

Betyg: 8,5/10

 

Tags: , , ,

2 responses to “Vem har sagt att det är lugnt på flickskolor?

 1. LolloQ

  August 17, 2013 at 21:31

  Jag läste boken och tyckte att det var rigtigt bra. Andra och den sista var också bra. Har du läst dem? isåfall så heter de : Upprorsänglar och Längtarnas rike :3

   
  • Anna - Boktycke

   August 17, 2013 at 22:06

   Jag har inte läst dem men ska göra det! Ska bara se till att rensa bland de olästa böckerna jag redan har hemma först 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: