RSS

Varför är det skönt att skära sig själv?

16 Oct

Det är riktigt illa när det enda man mår bra av är att se sitt eget blod rinna. 

 

 

Titel: Entangled
Författare: Cat Clarke
Sidantal: 372
Utgivningsår: 2011

Handling:
Grace vaknar upp i ett vitt rum och har ingen minnen av hur hon har hamnat där. Ethan, killen och främlingen hon stötte på precis innan hon skulle begå självmord har tagit henne tillfånga och Grace har ingen aning om vad han kan vilja henne. Ensam och lämnad med penna och papper börjar Grace att skriva ner berättelsen om sitt liv och minnen.

 

Omdöme:
Den här boken plockade jag upp endast för omslagets skull, jag hade ingen aning om vad den handlade om när jag började läsa den. Det är faktiskt rätt spännande att läsa en bok utan att ha läst baksidestexten.

Jag känner ett slags hatkärlek till Grace, först älskade jag hennes berättarröst och personlighet. Hennes röst är positiv fastän hon mår jättedåligt. Scenerna där hon skär sig själv är så bisarra, man fattar ju att det hon gör är hemskt men för Grace är det ett sätt att bli av med ångesten och sorgen. Man både älskar och tycker synd om henne samtidigt. Men ju längre in i handlingen man kommer desto längre avstånd tar man ifrån Grace. I slutet tyckte jag bara att hon var feg och patetisk som inte vågade möta verkligheten.

Eftersom en stor del av berättelsen går ut på att Grace berättar om sitt förflutna så är det mycket hoppande mellan olika tidslinjer, nuet, Graces återblickar, och återblickar i återblickar. På vissa ställen är det rörigt men för det mesta så har man bra koll ändå.

Entangled gav mig en konstig läsupplevelse. Graces berättarröst är så stark att man blir vilseledd hela tiden. Istället för att vara med henne i slutet så kändes det mest som att jag var mot henne. Jag ville veta sanningen medan hon ville dölja den. Som sagt, konstig känsla.

Och för er som tycker att karaktärerna i engelska YA-böcker är alldeles för pryda så kan jag säga att Grace är raka motsatsen till pryd. Ibland känns det som att det enda hon bli lycklig av är att supa sig full, ligga med en kille eller skära sig själv.

Jag tyckte att boken var en aning utdragen, för mig blev mysteriet löst efter kanske ¾ av boken och då tappade den en stor del av sin charm. Slutet gillade jag inte riktigt heller. Kort sagt så är den här en intressant bok med en intressant karaktär. Grace är en person man antingen älskar eller hatar, och jag lär tänka på henne varje gång jag ser ett rakblad.

Berättarröst: +1
Handling: +0,5
Spänning: +1

Betyg: 7,5/10

 

Tags: , ,

2 responses to “Varför är det skönt att skära sig själv?

 1. Nelly

  October 16, 2011 at 15:41

  Har ordnat en bokbyte på min blogg. Sprid gärna ryktet vidare eller hör av dig om du vill vara med att byta böcker.

   
 2. Fia Filur

  October 16, 2011 at 22:26

  Hm, innehållet verkar inte riktigt leva upp till omslaget! Känner ju hellre att jag vill känna med och heja på huvudpersonen än att bli irriterad och vilja skaka om, typ Katherine-vibb från Sanningen om Alice.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: