RSS

Gästinlägg: Tiopoängare som går rakt in i hjärtat

19 Oct

Den här boken berör både på ytan och djupet och jag blev glad, ledsen och tankfull samtidigt.

 

 

Titel: Innan jag dör (eng. Before I Die)
Författare: Jenny Downham
Sidantal: 305
Utgivningsår: 2008 (original 2007)

Handling:
Tessa är sexton år och döende i leukemi. Hon har precis fått sin dödsdom och sätter ihop en lista på tio saker som hon vill göra innan hon dör.

 

 

 
Omdöme:
Den här boken är så mycket mer än vad jag trodde att den skulle vara. Baksidestexten utlovar en döende flickas sista önskningar och överst på önskelistan står att hon vill ha sex. Listan fortsätter med droger, bryta mot lagen, köra bil, bli berömd och så vidare, men själva listan är bara en liten del i allt det andra. Och det är det som är så bra.

Det är hennes familj, den underbara pappan som alltid stöttar henne, absorberar sig i sjukhusbesök och googlar efter alternativ medicin. Mamman som lämnade familjen och är totalt okunnig om det Tessa går igenom, brodern som stundtals skojretas och stundtals bråkar, och bästa kompisen Zoey som ger helhjärtat stöd nästan hela tiden. Och så är det grannkillen Adam som blir Tessas pojkvän.

Som väntat är den här boken smärtsamt och plågsamt sorglig, men det finns också humor, lycka och hopp. Språket är vuxet och trots att Tessa känns äldre än sexton stör det mig inte eftersom jag faktiskt betraktar henne som äldre än hon är. Hon var bara ett barn när hon fick leukemi och därför är det troligt att hon tvingats växa upp fortare än vanliga tonåringar.

Jag älskar att boken börjar med en ytlig lista och att jag går från att känna mig lite vuxet överseende till att bli totalt hängiven i takt med att boken fördjupas. I början är det tydligt att Tessa fortfarande lever i förnekelse, och när det övergår i ilska gör det ont i mig. Den där oresonliga ilskan över allt som är orättvist och hur Tessa tacklar det är kanske för vissa personer provocerande och typiskt tonårsaktigt, men för mig är det helt logiskt. För någon som har haft döden nära inpå sig och kanske till och med sett en älskad anhörig tyna bort finns det många stunder av igenkännelse, annars tror jag att det är tillräckligt bra skrivet för att de som inte har gjort det ska känna precis hur det är.

Den här boken gick rakt in i hjärtat och berörde mig inifrån och ut.

Språk: +1
Handling: +1
Karaktärer: +1
Trovärdighet: +1
Eftertanke: +1

Betyg: 10/10

Denna recension är skriven av Fia Filur. Läs även Boktyckes recension

 

Tags: , ,

10 responses to “Gästinlägg: Tiopoängare som går rakt in i hjärtat

 1. Anna - Boktycke

  October 19, 2011 at 18:20

  Gillade boken också fast ingen 10-poängare dock. Tess var för irriterande för att jag skulle kunna sympatisera med henne tyvärr.

   
 2. Fia Filur

  October 19, 2011 at 19:57

  Jag känner att de böcker jag ger högst poäng är de böcker som berör mig mest. Jag måste inte nödvändigtvis gilla allt, snarare finns det även grejer jag inte gillar, men trots det blir jag väldigt berörd och därför ger jag högt betyg.

  Det där med att sympatisera med någon som är döende eller en anhörig till en döende (ex I taket lyser stjärnorna) är nog väldigt individuellt, jag tror kanske inte ens att det går om man inte har varit i samma situation själv. Tankar och känslor kanske verkar ologiska och omogna, men jag tror att man blir lite ologisk och omogen när man konfronteras med döden.

  Det som berörde mig starkast i boken var nog trovärdigheten. Har ju uppenbarligen inte dött själv, men sett faserna på nära håll och det är igenkännelse till sista andetaget.

   
  • Anna - Boktycke

   October 19, 2011 at 20:22

   Det där med sympatisering är givetvis mycket individuellt, men det är fullt möjligt att göra det även om man aldrig har varit i samma situation som huvudkaraktären. I den här boken så sympatiserade jag mig mest med (konstigt nog) pappan och jag har aldrig haft en döende dotter. I grund och botten så handlar det mest om jag gillar karaktären eller inte.

   Jag sympatierade med Tessa i slutet men då var det lite för sent. Skulle säkert ha gråtit floder om jag inte hade stört mig så mycket på henne i början. Men slutet gahh, tror att jag började gråta vid kapitel 35 och framåt. Satt typ och grät en timme efter att jag hade läst klart boken.

    
 3. Fia Filur

  October 19, 2011 at 20:47

  Ah, fattar vad du menar! Det jag menade med att det kanske inte går var att jag tycker att det är svårt att tycka att en person som Tessa agerar rätt där i början när hon beter sig så som hon gör. Jag känner ofta att jag har väldigt svårt för att sympatisera med karaktärer om de är gnälliga, veliga och “svaga”, vilket ju Tessa faktiskt till viss del är i början. Dock känner jag att jag kan förstå henne, även om jag inte känner med henne eller tycker likadant.

  Pappan är verkligen en fin karaktär. Och stackars Adam, tycker han hade det jobbigt nog redan!

  Är nyfiken på hennes nya bok!

   
 4. smartasanna

  October 19, 2011 at 21:14

  Okej har haft den här boken liggandes hemma i flera år nu. Har inte lästen på grund av att den verkarde så ytlig och dum. Nu ska jag läsa den tamefan.. xD

   
  • Fia Filur

   October 19, 2011 at 21:44

   Gör det! Tyckte den var ytlig i början, men blev snabbt övertygad om motsatsen.

    
 5. aeskill

  October 19, 2011 at 21:52

  Fick mig att tänka på A Walk to Remeber (filmen). Tror dock boken är bra på ett djupare plan … ska lägga till den på läslistan :-).

   
  • Fia Filur

   October 19, 2011 at 22:09

   Känner igen filmtiteln, men har inte sett den. Gör det, tycker verkligen boken är läsvärd!

    
 6. Monika

  October 29, 2011 at 13:08

  Har denna bok någon verklighetsbakgrund?
  Jag förstår inte om den är sann eller inte.
  Tacksam för svar!
  Hälsningar
  Monika.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: