RSS

Killar har också känslor

23 Oct

Trött på läsa om tjejer som gråter över ett tragiskt förhållande? Här kan du läsa om en kille istället. 

Titel: Saker som aldrig händer
Författare: Johanna Lindbäck
Sidantal: 255
Utgivningsår: 2009

Handling:
Allting börjar gå snett för Andreas när hans mamma flyttar till Stockholm och han hamnar hos sin pappa i Umeå. Det var åratal sen sist han bodde där och när han träffar sin gamla bästis och nuvarande granne, Erik, blir det bara pinsamt. Han har i alla fall Hanna, världens bästa flickvän, tror han i alla fall. Men Hanna visar sig inte alls vara den älskvärda flickvännen och hans vänner visar sig inte vara så pålitliga. Som tur finns ju Erik, han som kommer förbi och undrar hur det är med Andreas, han som ställer upp för Andreas när ingen annan bryr sig.

 

Omdöme:
Av någon anledning tycker jag att det är jättesvårt att skriva recensioner om Lindbäcks böcker utan att spoila. Jag ska försöka hålla mig men läs på egen risk (slutet ska jag inte avslöja i alla fall).

Det är uppfriskande att läsa från en killes PoV och även om jag stundtals tvivlade på trovärdigheten så tycker jag att det funkar bra. Jag är skeptisk till att en kille bryr sig så himla mycket på vad andra tänker om honom men jag kanske bara är fördomsfull?

Andreas är en bra och sympatisk karaktär men han deppar en aning för mycket. Hans humör är som en berg och dalbana och varje gång jag trodde att åkturen var slut så blev det ett varv till. Erik är den solklara favoriten hos mig. Snygg, rolig och smart, kan det bli bättre? Kontrasten mellan honom och Andreas är toppen och deras snabba dialoger är hur roliga som helst. Scenerna med bara dem är de bästa i boken.

Och här kommer pyttelite spoiler som egentligen inte är spoiler, men det kan ju finnas känsliga personer. Alla ni som känner er träffade kan hoppa till sista stycket nu 🙂

Halvvägs in i boken fick jag väldigt starka shounen-ai-vibbar. För er som inte vet vad det är så är det en genre inom manga/anime som handlar om romantiska förhållanden mellan unga killar. Jag trodde att Erik var bög efter cirka 1/3 av boken och ett tag trodde jag att Andreas skulle bli det också. Jag bara väntade på att de skulle börja hångla upp varandra hehe. Jag skulle lätt ge boken mer poäng om det hade hänt, vilken kul utveckling det skulle vara.

På det hela taget tycker jag att det är en bra och väldigt mysig bok, slutet blev lite segt och någonstans på vägen så tappade jag den röda tråden (ni som läste ”spoilerdelen” vet varför).

Karaktärer: +1
Berättarröst: +1
Handling: +0,5

Betyg: 7,5/10

 

Tags: , ,

3 responses to “Killar har också känslor

 1. Fia Filur

  October 23, 2011 at 15:24

  Det jag gillade mest med denna var att det inte handlade om ett nytt förhållande där huvudpersonerna blir tokkära och till slut får varandra, istället var det tvärtom. Tycker dessutom att det var lite uppfriskande att killen fick deppa, särskilt när han gör det så snyggt och sunt. Gillade den mycket faktiskt.

   
  • Anna - Boktycke

   October 23, 2011 at 19:39

   Gillade handlingen jag med. Men som sagt så tyckte jag att det var ändå lite för mycket deppande. Haha, kan deppande vara sunt överhuvudtaget? Näh, förstår vad du menar, han låg ju inte runt med tjejer och så. Men jag undrar faktiskt hur många dumpade personer som verkligen ligger runt för att lappa ihop sin självkänsla. Är det verkligen så vanligt att man gör det?

    
 2. Fia Filur

  October 23, 2011 at 20:35

  Jag minns inte riktigt vad jag var på för humör när jag läste denna, men jag minns att jag NJÖT av deppandet. Tyckte bara det var så härligt att läsa om. Hm, kanske jag som är osund? Men det jag gillade var att han återfann vänskapen med Erik, tyckte det var fint. Och jag gillade att han inte låg runt med hela Umeå, vilket jag nästan var förberedd på. Har ingen aning om vad dumpade personer gör, i filmer brukar de äta glass 🙂 Men jo, ett visst mått av liggande tror jag är mer eller mindre vanligt, men jag har ingen aning.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: