RSS

Regler betyder ingenting för en döende tonåring

05 Nov

Har man rätt att göra vad som helst när man är döende? 

 

 

Titel: Innan jag dör (eng.Before I Die)
Författare: Jenny Downham
Sidantal: 305
Utgivningsår: 2008 (original 2007)

Handling:
Tessa är 16 år och döende i leukemi. Läkarna har redan gett upp hoppet om henne och detsamma har Tessa själv gjort. Hon har accepterat den bittra sanningen och har skrivit en lista med 10 saker hon vill göra innan hon dör. Med hjälp av bästisen Zoey ska hon förverkliga punkt efter punkt – och den första punkten är sex.

 

 

Omdöme:
Innan jag började läsa så trodde jag att berättelsen skulle vara hjärtskärande vacker, det var den också, fast bara i slutet. Boken är sorglig, det är inget snack om saken. Tessa är en 16-åring som har kämpat mot cancern i 4 år och nu har hon slutligen gett upp. Jag borde tycka synd om henne och visst gör jag det till en viss gräns, men jag stör mig bara så mycket på hennes dumheter. Och ännu mer stör jag mig på Zoey som hjälper henne att göra allt det galna.

Okej, Tessa är döende, men det ger henne knappast rätt att bete sig hur som helst. Vissa av sakerna på listan kan jag förstå, så som sex, bli berömd, bli kär. Men varför droger eller andra saker som hon vet kommer att skada henne själv? Jag tycker att hon är väldigt självisk som struntar i att det finns andra människor som bryr sig och ständigt oroar sig för henne.

Jag tror att det är ett tecken på att jag börjar bli gammal när jag sympatiserar mer med pappan och Adam. Åh, vilken pappa, jag blir tårögd bara jag tänker på vad han måste gå igenom. Att se sin egen dotter bli besegrad av sjukdomen, hur hon tynar bort framför honom och hur hon ger upp hoppet om livet. Han har alltid varit där för henne, följt med på vartenda sjukhusbesök och googlar varje dag på någon mirakelkur om cancer. Det är bara så vackert och starkt hur han vägrar ge upp hoppet om henne.

Och Adam, vilken kille. Jag kan inte ens föreställa mig hur mycket mod och styrka det krävs för att man ska tillåta sig själv bli kär i en döende person. Han vet att de inte kommer att ha någon framtid tillsammans. Trots att han är medveten om det så blottar han fullständigt hjärtat för Tessa och låter det bli krossat. Även om jag inte köper den snabba kärleken som uppstår mellan dem så tycker jag att deras relation är fin.

Under den sista ¼ delen av boken grät jag konstant. Vi det laget hade Tessa blivit en mycket bättre person och någon jag kunde sympatisera med. Det gjorde ont att läsa om hur hennes önskningar blir enklare och enklare och hur mycket hon längtade efter små saker i livet som vi varje dag tar för givet. Jag önskar att hon kunde ha uppskattat livet mer i början, förmodligen skulle jag ha gillat mycket mer om Tessa inte var så idiotisk i starten. Man kan säga så här, jag tyckte synd om Tessa, men det var Adam och pappan som mitt hjärta blödde för.

Den här är en bok som väcker känslor och får en att uppskatta livet mer. Jag kommer att minnas denna berättelse en lång tid framöver, om inget annat så kommer jag att börja gråta bara jag tänker på hur sorgligt det var när lillabrodern skrek att han inte ville låta Tessa gå. Boken kommer även att bli en film.

Koncept/Handling: +1
Karaktärer:+0,5
Berättarröst: +0,5
Språk: +0,5

Betyg: 7,5/10

Läs även Fia Filurs recension!

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , ,

2 responses to “Regler betyder ingenting för en döende tonåring

 1. Anna (med näsan i en bok)

  November 5, 2011 at 18:54

  Oj,oj, orkar man läsa den här boken?

   
  • Anna - Boktycke

   November 5, 2011 at 19:14

   Jadå! Det är ingen lättsam bok men den är absolut läsvärd och rekommenderas. Ha ett par näsdukar redo bara 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: