RSS

Bibliotekarier är onda!

06 Nov

Kunskap är makt, och bibliotekarierna vill inte dela med sig.

Titel: Alcatraz Versus the Evil Librarians
Författare: Brandon Sanderson
Serie: Alcatraz 1
Sidantal: 308
Utgivningsår: 2007

Handling:
Alcatraz Smeadry är den otrevliga pojken som jämt har sönder saker och som ingen fosterfamilj vill ha. På sin 13:e födelsedag får han ett mystisk paket av sina biologiska föräldrar som innehåller en påse med sand. Dagen efter får han besök av en gammal gubbe och säger sig själv vara hans farfar som råkade komma försent till hans födelsedag. Farfarn berättar att sanden är extremt värdefull . Alcatraz tror först att han är en tokig gubbe, men efter ett mordförsök och upptäckten att någon faktiskt hade snott hans påse med sand, så anar han att allt inte står rätt till. Tillsammans med farfarn och andra udda typer måste de infiltrera stadsbiblioteket innan de lömska bibliotekarierna sätter deras onda plan i verket.

Omdöme:
Sanderson är mest känd som killen som skriver fantastiska och episka fantasyromaner så jag blev väldigt nyfiken när jag fick veta att han även skrev YA (young adult).

Det absolut bästa med boken är humorn och Alcatraz extremt ironiska berättarröst. För en aspirerande författare som jag så är det underbart när Sanderson driver med olika berättartekniker. T.ex. kan ett kapitel sluta med ett cliffhanger och nästa kapitel börjar i stil med: Som ni märkte så slutade förra kapitlet i en cliffhanger och jag är säker på att ni kastade över detta kapitel. Men som jag har nämnt tidigare så är jag inte snäll så jag tänker låta er plågas av ovisshet en stund till.
Sen kan han ha en kort utläggning där han driver med cliffhangers innan han fortsätter med den riktiga handlingen. I vanliga fall skulle jag nog ha blivit irriterad över avbrottet men nu var det bara var kul och kändes väldigt fräscht. Jag är inte helt säker på om en icke-skrivande läsare skulle ha uppskattat skrivskämten lika mycket men jag fann det i alla fall hysteriskt roligt.

Karaktärerna är så underbart konstiga och fastän Alcatraz inte precis är så normal själv så upplevs han som den mest pålitliga av dem. Boken har fått mig att skratta högt och det är med ett stort leende jag slår igen den.

Något jag störde mig på var att Alcatraz ska hela tiden påminna läsaren om att han inte är en hjälte och att han är elak. Det går knappt tre kapitel innan han måste nämna det igen. Jag förstår att det är en del av Alcatraz personlighet men i längden blev det bara tjatigt.

Man kan sammanfatta boken med ett ord: knäppt! Vill du ha en bok med allvarliga karaktärer och en allvarlig handling så är den här inget för dig, men letar du efter underhållning och vill bara läsa en rolig och fartfylld berättelse så ska du absolut läsa den här.

Karaktärer: +0,5
Humor: +1
Spänning: +0,5
Berättarröst: +0,5
Språk: +0,5

Betyg: 8/10

 

Tags: , , ,

5 responses to “Bibliotekarier är onda!

 1. Bina

  November 6, 2011 at 15:52

  Det här låter som en bok liknande “The Fire Thief” som jag läste för inte så länge sedan: http://skrivprocess.wordpress.com/2011/09/16/recension-–-the-fire-thief/

  Så där härligt knäpp historia och man måste tänka så annorlunda när man läser sådana böcker, för annars förstår man de inte.

   
 2. Smutstiteln

  November 6, 2011 at 18:12

  Fler elaka bibliotekarier som måste bekämpas kan man läsa om i Lunch Lady and the League of Librarians. Rekommenderas varmt. http://amzn.to/rVMIg9

   
 3. Boknea

  November 6, 2011 at 22:07

  Haha, låter underbart skruvat. Måste läsas! 😀

   
 4. Helena

  April 11, 2013 at 13:21

  har precis läst den, satt o log stort på bussen så folk kanske trodde att jag var galen men boken var verkligen rolig. Ska försöka hitta fortsättningen till den.

   
  • Anna - Boktycke

   April 11, 2013 at 20:17

   Ahh, säg till om du hittar fortsättningen! Tycker att deras superförmågor är så himla knäppa haha, att komma för sent och att snubbla, lol, vem kommer på sånt liksom? Gapflabbade vid den scenen då han som han hade snubbla-förmågan trillade och alla bara slängde sig ner på marken efter honom. Fick en sån rolig bild i huvudet. Och dinosaurierna haha. Riktigt kul!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: