RSS

I en värld där folk kan döda genom att röra vid en…

15 Nov

… så måste det vara en väldigt bra marknad för handskar.

Titel: Den vita katten (eng.White Cat)
Författare: Holly Black
Serie: Curse Workers 1
Sidantal: 282
Utgivningsår: 2011 (original 2010)

Handling:
17-åriga Cassel vaknar upp halvnaken på skolans tak och har ingen aning om hur han hade hamnat där. Av säkerhetsrisk skickas han hem till sin familj som Cassel har känt ett visst avstånd till sen han hade dödat sin bästa vän när han var liten och de hade hjälpt honom att gömma liket. Cassel är också den enda i familjen som inte är en berörare, han har inga magiska krafter och alltid känt sig utanför.
När Cassel flyttar hem till sin morfar märker han snart att något är på tok. Hans bröder döljer saker för honom, och han misstänker att någon stjäl hans minnen när han sover.

 

Omdöme:
Boken började väldigt bra. Det är alltid uppfriskande att läsa från en killes perspektiv och jag uppskattar Blacks försök att inte få honom att låta som en tjej. För det mesta tror jag på det, men så fort Cassel börjar beskriva detaljer av andras klädsel påminns jag om att författaren trots allt är en kvinna.

Jag gillar också att Cassel är en lögnare och lurar folk för att uppnå sina mål. Snikna och halvonda karaktärer är mina favoriter. Jag trodde att Cassel skulle bli en favoritkaraktär, men jag lyckades aldrig krypa under hans skinn och någonstans på vägen tappade jag bort honom helt och hållet. Han ljög även för mig och jag begrepp inte längre varför han gjorde som han gjorde. Därför började jag också förlora intresset för vad som hände i slutet.

Magisystemet är intressant och jag ville hela tiden veta mer. Ännu är det oklart om vad man kan göra och inte kan göra som berörare. Framför allt så gillar jag att magi inte är obegränsat utan det finns en viss gräns för hur mycket magi man kan bruka.

Om jag ska vara ärlig så är inte boken jättespännande men det är ändå något som lockar, det är bara inte så konstant. Början och slutet är riktiga bladvändare men mittdelen är rätt seg. Det var också där som jag började tappa intresset för Cassel.

Temat med lögner och samvete gillar jag. Är det rätt att ljuga för att skydda andra? Eller är det bara en självisk bortförklaring så att den som ljuger kan känna sig bättre? Är det bättre att leva i en skyddad lögn än i en bister verklighet? Det fick mig att tänka efter och det är alltid kul när böcker lyckas med det.

Handling: +0,5
Spänning: +0,5
Fantasivärld: +0,5
Tema: +0,5

Betyg: 7/10

Läs även Fia Filurs recension av boken!

Andra delar i serien: 
1. White Cat (sv. Den vita katten)
2. Red Glove (sv. Den röda handsken)
3. Black Heart

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , , ,

11 responses to “I en värld där folk kan döda genom att röra vid en…

 1. Ellen

  November 15, 2011 at 19:32

  Är väldigt pepp på att läsa denna bok, har tänkt beställa den, men eftersom jag har varit klantig så kan jag inte låna boken via nätet och jag orkar helt enkelt inte ta mig in till kommunbiblioteket… 😉

   
  • Anna - Boktycke

   November 15, 2011 at 19:36

   Haha att besöka bibliotek är ju bland det bästa jag vet (iaf Helsingborgs stadsbibliotek)! Hittar alltid massvis av böcker jag vill ha. Du får ta dig till bibblan och låna hem denna 🙂

    
 2. sveriges yngsta bokbloggare / julia

  November 15, 2011 at 21:35

  åhhh, jag älskade den 😛 hoppas det kommer en till del! 😀

   
 3. Cilia

  November 15, 2011 at 21:43

  Jag älskade den här boken men fortsättningen (Red glove) är faktiskt ännu bättre 🙂 Tyckte oxå det var intressant med en karaktär som både ljuger och utnyttjar andra. Det här med att han beskriver andras utseende mkt var inget jag tänkte på… men jag är ju oxå van vid att läsa ur tjejers perspektiv 😛

   
 4. Fia Filur

  November 15, 2011 at 22:38

  Haha, ja, i den världen skulle man sälja handskar, hihi 🙂
  Men alltså, kände inte du så här, det skulle kunna vara så jäkla bra, men det var bara halvbra … ? Jag kände att temat och världen och magin var så spännande, men karaktärerna berörde mig noll.

   
  • Anna - Boktycke

   November 15, 2011 at 22:54

   Jaa, exakt! Cassel var så himla spännande i början. Men sen blev han bara skum och allting kändes lite löst planerat. Handlingen var inte stark nog och ingen av karaktärerna kändes riktiga. Himla synd!

    
 5. smartasanna

  November 16, 2011 at 12:44

  Jag tyckte den var liksom skum. Gillade den med ändå inte, tyckte slutet var väldigt bra faktiskt xD

   
 6. Anna - Boktycke

  November 16, 2011 at 20:04

  Jag gillar slutet jag med. Black byggde upp det bra. Men mitten var himla seg.

   
 7. Hundöra

  November 19, 2011 at 18:53

  Hmm, trodde att jag hade lämnat en kommentar här, men så var det visst inte!

  Varje gång jag ser boken så påminner det mig om att jag vill läsa den, men istället för att klicka hem den direkt så hinner jag glömma bort den. Jag står dock och velar mellan den svenska och engelska upplagan. Jag vill läsa den på svenska, men den engelska är bra mycket finare.

   
 8. Iktoro

  May 6, 2012 at 15:45

  Um, ser jag fel eller är det Robert Pattison på omslaget? O.-

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: