RSS

Kan 14-åringar bli agenter?

30 Nov

En ung James Bond?

Titel: Stormbreaker
Författare: Anthony Horowitz
Serie: Alex Rider 1
Sidantal: 183
Utgivningsår: 2007 (original 2000)

Handling:
Alex har aldrig stått sin farbror Ian särskilt nära men när Ian dör så märker Alex att något är på tok. Alla säger att det är en bilolycka men han upptäcker att Ian egentligen blev mördad. Hans efterforskningar leder honom till MI6, där han tvingas att hjälpa dem med ett fall Ian höll på med innan han mördades. Ensam skickas han in som agent hos fiendelägret. Kommer Alex att upptäcka vad som är fel med superdatorn Stormbreaker innan fienden kommer på vem han egentligen är?

 

Omdöme:
Den här boken plockade jag endast upp för att Alex Pettyfer var på omslaget 🙂

Okej, jag hade inte särskilt höga förväntningar på den här boken och den visade sig faktiskt vara lite bättre än vad jag trodde att den skulle vara. Det fanns ett par saker som fick mig att brista ut i skratt för det var så löjligt. T.ex. så skröt ägaren till Stormbreaker om att de hade tillgång till internet dygnet runt. Ojojoj, är det sant? För internet är ju så himla ovanligt. Och Game Boy Color? What, vadå antik? Det är ju PSP eller Nintendo 3DS som gäller nu. Jaja, efter att ha läst utgivningsåret så förstod jag ju att det var modernt på den tiden. Men ändå, lite kul är det.

Det är action rakt igenom hela boken så det är mycket som händer på de knappt 200 sidorna. Jag tycker stundtals att det går framåt alldeles för snabbt. Det är liksom inga känslor eller personliga reflektioner utan bara kör, kör, kör. Alex är som en maskin, jag vet inte ens om han blev ledsen efter Ians död. Den snabba takten bidrar dock till att boken är spännande rakt igenom. Texten är väldigt lättläst och den totala lästiden för mig låg strax under två timmar.

Alex som karaktär är okej, han är modig och bra på det mesta. För det mesta så ställer hans oförsiktighet och kaxiga attityd till det, och jag uppskattar att han inte är perfekt. Jag föredrar ju intelligens och list framför styrka så han är ingen karaktär som riktigt fastnar. Dessutom så gick berättelsen så snabbt framåt att man knappt fick lära känna Alex.

Slutordet är att den här är en okej och läsvärd bok. Tror att framförallt unga killar kommer att gilla den.

Handling: +0,5
Spänning: +0,5

Betyg: 6/10

 

Tags: , , ,

4 responses to “Kan 14-åringar bli agenter?

 1. Fia Filur

  November 30, 2011 at 20:36

  Trevligt omslag 🙂 Blir sugen på att se filmen 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   December 1, 2011 at 19:33

   Jag blev det först, men sen kollade jag på lite bilder från filmen och då verkar det som att de har lagt till en ung tjej som förmodligen ska agera som Alexs kärleksintresse. Tror att filmen kommer att vara rätt annorlunda från boken, fast det kanske är en bra sak? 🙂

    
 2. Frida

  November 30, 2011 at 20:54

  Tjenamors!! Tänkte bara kolla om boken har kommit på posten?:P

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: