RSS

Ekot av döda människor

08 Dec

Det är lite illa när baksidestexten är mer spännande att läsa än själva boken.

Titel: The Body Finder
Författare: Kimberly Derting
Serie: The Body Finder 1
Sidantal: 327
Utgivningsår: 2010

Handling:
Violet har kunnat känna “ekot” av de döda sedan hon var liten. Mördade människor och djur kallar på henne och deras eko försvinner bara om hon hittar och begraver dem. De enda som vet om hennes hemlighet är familjen och bästisen Jay… som hon börjar få känslor för. Violet vill inte förstöra sin vänskap med Jay och förnekar sin förälskelse i honom. Snart får hon andra problem att brottas med. En seriemördare härjar i staden, och dennes offer låter inte Violet vara i fred. Kan Violet hitta mördaren innan mördaren hittar henne?

 

Omdöme:
Som vanligt så förstör jag för mig själv genom att ha skyhöga förväntningar av en bok. När ska jag lära mig att inte hoppas på för mycket?

Violets förmåga att känna döda människor och deras mördare är väldigt häftigt, men hon som karaktär är tyvärr väldigt blek och tråkig. Hon är bara så vardaglig och känns som vilken tonårig tjej som helst med dåligt självförtroende och ännu sämre självinsikt. Gud, varför ska hon hålla på att låtsas för sig själv att hon inte är upp över ögonen förälskad i Jay? Det är nästan plågsamt att läsa om hur hon förnekar sina känslor för honom men blir alldeles till sig när han lutar sig närmare eller när andra tjejer flockas runt honom.

Som ni kanske förstår så störde jag mig något otroligt på Violet. Hon sätter sig själv i knipa och måste bli räddad varenda gång. Det skulle ha varit en annan femma om hon hade klarat sig undan farorna själv men nu framställdes hon bara som dum och svag.

Jay är okej, han stod inte ut tillräckligt mycket men jag störde mig åtminstone inte på honom.

Handlingen är bra men den kunde ha varit lite mer spännande. Själva morden och Violets förmåga att hitta liken var intressant, men det fanns för många tråkiga partier som i stort sett bara handlade om hur Violet trånade efter Jay och var svartsjuk på varenda tjej som han pratade med. Som sagt, Violet är så realistisk att hon bara är tråkig.

Under läsningen så fick jag en känsla av att jag läste en film i bokformat. Man fick även läsa ur mördarens synvinkel och ta reda på hur han rövade bort flickorna utan att få reda på hans identitet. Vissa delar är filmiskt beskrivna och i ett kapitel i slutet blandades det vilt mellan olika PoV (Point of View).

Nu låter det igen som att jag hackar ner på boken totalt men den är faktiskt helt okej. Stundtals var den så spännande att den inte gick att lägga ner den och jag gillar konceptet med att man kan höra ekot av döda varelser. Jag kommer i alla fall att plocka upp den andra boken i serien om jag ser den i biblioteket.

Berättarröst: +0,5
Koncept/Handling: +0,5
Språk: +0,5
Takt: -0,5

Betyg: 6/10

Andra delar i serien:
1. The Body Finder
2. Desires of the Dead

 

Tags: , ,

2 responses to “Ekot av döda människor

 1. Linda

  December 8, 2011 at 19:32

  … låter lite som en blek kopia av Charlaine Harris böcker om Harper Connelly!

   
  • Anna - Boktycke

   December 8, 2011 at 21:15

   Har inte läst böckerna du nämner men jag läste lite på wikipedia om dem och ja, det verkar ju vara samma koncept. Måste hålla utkik efter Harper Connelly nästa gång jag är i bibblan.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
<span>%d</span> bloggers like this: