RSS

En bok med kusliga bilder

10 Dec

För första gången i mitt liv så var jag nervös för att vända blad. 

Titel: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
Författare: Ransom Riggs
Sidantal: 348
Utgivningsår: 2011

Handling:
Jacob älskade sin farfars berättelser om monster och barn med övernaturliga förmågor när han var liten, men nu, 16 år gammal så vet han att de inte är något annat än fantasifulla sagor. Hans farfar börjar bli mer och mer galen och lever i sin egen fantasivärld. Men en kväll så dör farfar, attackerad av ett odjur som inte kunde vara naturligt. Ingen annan såg monstret förutom Jacob, och nu söker han svaret till farfars sagor. Ett gammalt brev leder honom till en ö i Wales, och där upptäcker han något som förändrar hans liv.

 

 

Omdöme:
Innan jag började läsa boken så trodde jag att den skulle vara en blandning mellan mysterier och skräck. Prologen var superb och fotografierna var så läskiga, jag tänkte “Ojoj, här har vi en ny favoritbok”, men tyvärr höll resten av boken inte måttet.

Det känns som att författaren har hittat en massa konstiga fotografier han vill visa så han försöker bygga en berättelse på det. Istället för att låta bilderna vara ett komplement till handlingen så var snarare handlingen ett komplement till bilderna. Jag märkte efter ett tag att jag inte längre brydde mig vad som hände utan läste bara för att komma vidare till nästa foto. Jag tycker att fotografierna i boken är ett fantastiskt koncept och det höjde verkligen den kusliga stämningen enormt. Jag önskar bara att själva handlingen kunde ha varit lika spännande och mystisk.

En av anledningarna till varför berättelsen inte lyckades fånga mig är huvudkaraktären Jacob, han ska föreställa 16 men aldrig någonsin kändes han som en tonåring. I början av boken kändes han som en bortskämd 10-åring och senare in i berättelsen så skiftade han mellan att vara som en vuxen man eller som ett barn, men aldrig som en 16-åring. Karaktärerna är väldigt platta och även om det finns många av dem så kan jag inte säga att jag gillar en enda. Möjligen är väl Enoch min favorit för han är så creepy.

Första halva boken handlade om mysteriet med farfars död och de mystiska fotografierna som Jacob hittade, när det mysteriet blev löst så tappade boken mycket av sin spänning. Den andra halvan av boken var rätt tråkig och jag kom på mig själv att kasta längtande blickar mot de andra olästa böckerna i bokhyllan under läsningen. Slutet är inte så tillfredsställande heller. Det är mycket som lämnas öppet och det känns som att det måste komma en fortsättning. Jag vet dock inte om Riggs tänker skriva en fortsättning på den här boken.Språket flöt bra men det var alldeles för mycket beskrivningar så att takten blev lidande.

Sammanfattningsvis så tycker jag att boken är läsvärd (eller egentligen sevärd) och jag tackar Riggs för att jag fick ta en del av de gamla fotografierna. Tyckte jag att berättelsen är bra? Nja, inte riktigt, men konceptet med fotografierna var lockande nog för att jag skulle läsa ut hela boken.

Kusliga fotografier: +1
Takt: -1

Betyg: 5/10

 

Tags: , ,

4 responses to “En bok med kusliga bilder

 1. andréa

  December 10, 2011 at 15:32

  Sv: Tack 😀

   
 2. Ellen - BookMuppets

  December 10, 2011 at 16:19

  Känns inte som att boken blev någon höjdare, ingen verkar vara riktigt nöjd med den 😉

   
  • Anna - Boktycke

   December 10, 2011 at 19:51

   Näh, tyvärr är den ju inte så bra som man tror. Men vissa av fotona är riktigt kusliga 🙂

    
 3. Sofie

  March 5, 2014 at 02:45

  Kan bara instämma i det du säger. Ganska trist egentligen, att bilderna är det som är mest fascinerande i en skriven berättelse? Borde inte vara så liksom 😉

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: