RSS

Behöver man be om ursäkt för att man vill bli lite älskad?

22 Dec

Vill inte alla människor bli älskad av andra?

 

Titel: Ursäkta att man vill bli lite älskad
Författare: Johanna Thydell
Sidantal: 245
Utgivningsår: 2010

Handling:
Livet är orättvist, speciellt om man heter Nora Johansson. Nora, är alldeles för lång, för rödhårig, för tråkig, ja för allt. Inga killar är intresserade av henne. Hennes bästis, världens snyggaste Lisa, får däremot alla killar hon pekar på, och även de som hon inte pekar på. Livet är som sagt orättvist, men Nora och Lisa kommer i alla fall att vara vänner för alltid, eller?

 

 

Omdöme:
Boken börjar riktigt bra. Älskar Noras sarkastiska berättarröst och även hennes bittra karaktär. Haha, hon ser verkligen det dåliga i allt och det gör henne alldeles underbar. Men längre in i boken började man att tröttna, och från att ha älskat Nora så börjar jag störa mig på hennes eviga gnällande istället. Hon blir aldrig nöjd och det kanske inte är så konstigt med tanke på att hon inte verkar veta vad det är hon egentligen vill. Och visst, det är en ungdomsbok och det är säkert många unga flickor som känner igen sig. Det kanske bara är jag som stör mig på det.

Humorn i boken är bra och fick mig att le flera gånger. Speciellt gillar jag de Noriska ordspråken som finns utspridda över hela boken. T.ex. ”Ibland är saker enkelt men oftast inte.” Hihi, måste säga att jag håller med henne i väldigt många fall 🙂

Jag gillar hur vänskapen mellan Nora och Lisa gestaltas via tillbakablickar. Från början så tyckte jag att Lisa var en taskig bimbo men så småningom så växte hon i mina ögon och till slut så blev hon min favorit.

Tvisten, eller vad man nu ska kalla det för, kom faktiskt som en överraskning för mig. Det var här som jag började ogilla Nora. Jag kände att jag inte kunde lita på henne längre och tog avstånd. Och när jag inte längre gillade henne så förvandlades hennes ironi till gnäll, vilket fick mig att ogilla henne ännu mer.

Slutet var jag också lite besviken på. Det kändes inte alls som ett riktigt slut utan rätt mycket lämnades öppet.

Sammanfattningsvis så tycker jag att den här är en lagom underhållande bok som lockar till skratt. Det är min första bok av Johanna Thydell och jag kan absolut tänka mig att läsa fler böcker av henne.

Humor: +1
Språk: +0,5
Berättarröst: +0,5

Betyg: 7/10

 

Tags: , ,

One response to “Behöver man be om ursäkt för att man vill bli lite älskad?

  1. Fia Filur

    December 25, 2011 at 11:11

    Håller verkligen med dig! Första halvan av boken tycker jag är kanon, men sen börjar jag ogilla Nora och det förstör väldigt mycket. Slutet känns som en besvikelse på grund av det.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: