RSS

Lyssna, speja, trippa fram på tårna

25 Dec

Nej, det är inga tomtar men däremot spejare.

Titel: The Ruins of Gorlan (sv. Gorlans Ruiner)
Författare: John Flanagan
Serie: The Ranger’s Apprentice (sv. Spejarens lärling) 1
Sidantal: 280
Utgivningsår: 2004

Handling:
Föräldralösa Will har alltid drömt om att bli en mäktig riddare som sin far. Men trots att han är snabb och smidig så är han för liten till växten för att passa som en krigare, till skillnad från sin jämnåriga rival/kompis Horace. På dagen de ska välja yrke besannades Wills mardröm. Riddarna vill inte ta emot honom, och det vill ingen annan mästare heller. Mot sin vilja hamnar Will som lärling hos den mystiska spejaren Halt. Samtidigt som Will går i lära hos Halt så närmar sig ett hot mot kungadömet.

 

Omdöme:
Först och främst så vill jag säga att jag fastnade för omslaget, den versionen jag hittade hade guldkanterna och det är så himla snyggt tillsammans med den gröna färgen.

Efter en supertråkig prolog vars syfte bara bestod av informationsdumpning samt att lägga in en hook så att läsaren ska förstå att det kommer att bli action längre fram, så tar historien om Will sin början. Jag gillade Will nästan med detsamma. Han är smidig och använder hjärnan istället för muskler vilket uppskattas väldigt mycket hos mig. Jag tycker även om att han har ett tydligt mål och vet vad han vill.

Boken är skriven i allvetande-form som jag inte är någon fan av, och personligen så tror jag att jag skulle ha gillat den mycket bättre om den hade varit 3:e persons limiterad istället. Nu hoppade man vilt i allas tankar och kände även till saker som ingen annan av karaktärerna gjorde. Det var svårt att komma nära någon och fastän jag gillar Will så kände jag mig inte som honom.

Handlingen är okej, jag tyckte att det var rätt seg emellanåt och i slutet när det hände saker så tyckte jag att det blev rätt rörigt. Den här är första boken i en lång serie och jag hoppas att det blir mer spännande i de följande böckerna.

En sak som jag tycker är härlig är att Flanagan skrev berättelserna för att uppmuntra sin son till läsning. De började som noveller och efter ett flertals år skrev han om dem till romaner. Liksom Will är hans son också liten till växten och Flanagan ville berätta att det har sina fördelar med att vara småväxt. Åh, vilken mysig pappa 🙂

Det var ett tag sen jag läste episk fantasy och även om boken inte direkt var nyskapande så var den ändå underhållande. Jag ser fram emot att få läsa mer om Wills äventyr i de andra böckerna.

Karaktärer: +0,5
Handling: +0,5
Berättarröst: -1

Betyg: 5/10

Andra delar i serien:
1. The Ruins of Gorlan (sv. Gorlans Ruiner)
2. The Burning Bridge (sv. Det övergivna landet)
3. The Icebound Land (sv. Krigarkungens sal)

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , , , , ,

One response to “Lyssna, speja, trippa fram på tårna

  1. Anna

    December 25, 2011 at 19:24

    Svar: Ja, vi får hoppas att boken och serien är bra för annars kommer jag få sitta och skämmas i bokcirkeln om det visar sig att den är riktigt dåligxD

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: