RSS

Yay! Ännu fler grekiska halvgudar!

30 Dec

För er som har saknat Percys Jackson så är finns det inget bättre än en spin-off-serie.

Titel: The Lost Hero
Författare: Rick Riordan
Serie: The Heroes of Olympus 1
Sidantal: 553
Utgivningsår: 2010

Handling:
Jason vaknar upp i en buss och har inga minnen om varför han är där, eller rättare sagt, han har inga minnen alls. Piper som tydligen är hans flickvän blir orolig och bästisen Leo tror att han bara skämtar. I Grand Canyon blir de attackerade av vindmonster och deras gruppledare visar sig vara en satyr. Och inte nog med det så upptäcker Jason att han har ett mynt som kan förvandla sig till ett vapen och att han dessutom kan flyga.

Till deras räddning kommer Annabeth som tar dem tillbaka till lägret och förklarar för dem att de är halvgudar, och nu måste de samarbeta för att rädda världen från onda krafter.

Omdöme:
The Lost Hero har jag inte läst något om förutom att den utspelar i samma värld om Percy Jackson. Jag visste inte om den utspelade sig före eller efter händelserna i Percy Jackson och jag visste inte ens om det var samma huvudroller eller nya karaktärer, trots allt ovisshet var mina förhoppningar höga när jag äntligen fick boken i mina händer. Och för en gångs skull så blev jag inte besviken.

Riordans språk är väldigt utmärkande och man märker direkt att det är hans böcker man läser. Det är lätt att komma in och jag gillar hans humor.  Dessutom så är det superhärligt att vara tillbaka i Halvblodslägret och träffar de gamla karaktärerna från förra serien.

Det enda negativa jag kunde hitta med boken var Riordans så kallade berättartricks som jag börjar bli hjärtligt trött på. Jag nämnde det i recensionen av The Throne of Fire (en annan bok av honom), japp, det är det ständiga ”abryta-någon-innan-hon/han-hinner-avslöja-den stora-hemligheten”-tricket. Jag störde mig rejält på det. Alltid är det något som avbryter samtalet just när en stor hemlighet är på väg att avslöjas, att det händer en eller två gånger är helt okej, men när det händer så där 10 gånger är det inte kul alls.

De första 100 sidorna i boken tyckte jag var helt fantastiska men ytterligare 100 sidor senare tänkte jag: ”Hmm, det känns som att jag har läst detta innan.” Personligen så kan jag bara njuta av Riordans böcker när de kommer i små doser. Hans stil kan kännas lite tjatigt efter ett tag. Så därför ska jag vänta en vecka eller två innan jag sätter igång med att läsa fortsättningen i The Son of Neptune som jag också har fått tag i.

Slutet, åh, jag brukar i vanliga fall inte tycka om cliff hangers men Riordan lyckades verkligen med slutet. Mina förväntningar på nästa bok är verkligen skyhöga nu (ännu en anledning att vänta lite innan jag läser den så att jag kan lugna ner mig lite). Det ska bli så himla kul att få träffa (spoiler markera för att läsa) [karaktärerna från det romerska halvblodslägret, hoppas att man får se Percy!]

Kort sagt, Riordans böcker är alltid underhållande och lockar fram väldigt många skratt. Jag tycker att man helst bör ha läst Percy Jackson serien innan man läser den här för att ha full förståelse för alla saker som nämns.

Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +0,5
Spänning: +0,5
Handling: +0,5
Slut: +0,5
Humor: +1
Upprepande berättartricks: -0,5

Mest intressanta karaktär: Clovis
Bästa scen eller del: Spoiler, markera texten. [Besök hos kung Midas]
Minnesvärd citat: They were sitting on the sofas now, while the king reclined on his throne. Tricky to do that in a bathrobe, and Jason kept worrying the old guy would forget and uncross his legs. 

Betyg: 8/10

Andra delar i serien:
1. The Lost Hero
2. The Son of Neptune
3. The Mark of Athena
4. The House of Hades
5. The Blood of Olympus

 

Tags: , , ,

6 responses to “Yay! Ännu fler grekiska halvgudar!

 1. Anna

  December 30, 2011 at 13:08

  Åh, jag är också så himla sugen på att läsa den här serien, älskade ju Percy Jackson-böckerna! När du berättade om tjejen som plagierat från din blogg satt jag och funderade lite och ville nu bara säga att din blogg har några av de finaste recensionerna av de bloggarna jag läser. På vissa bloggar hoppar jag ofta över recensioner på böcker som jag inte har läst, men här stannar jag kvar och tittar för dina recensioner brukar göra en så nyfiken på böckerna … så keep up the good work! Du skriver bra! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   December 30, 2011 at 15:41

   Wow, tack för komplimangen! Superkul att du gillar mina recensioner 🙂

    
 2. Ida

  December 30, 2011 at 13:27

  Min syster har nyss köpt den och så fort jag läst färdigt The Da Vinci Code ska jag läsa den.
  När du nu har gett den ett så här bra betyg, ser jag verkligen fram emot att läsa den 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   December 30, 2011 at 15:42

   Ah, den är bättre än vad jag hade förväntat mig 🙂 Riordan skriver alltid så himla roligt ^^

    
 3. Vilgot

  September 14, 2015 at 16:37

  Hej är böckerna på engelska?

   
  • Anna - Boktycke

   September 14, 2015 at 18:57

   Jag läste dem på engelska men den del 1-3 är utgivna på svenska med namnen Den försvunne hjälten, Den fängslade guden och Athenas tecken.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: