RSS

Till nordligare breddgrader

02 Jan

Hur långt får en huvudroll sjunka?

 

Titel: The Icebound Land (sv. Krigarkungens sal)
Författare: John Flanagan
Serie: The Ranger’s Apprentice (sv. Spejarens lärling) 3
Sidantal: 305
Utgivningsår: 2005

(Obs! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:
Will och Evelyn har tagits till fånga av vikingarna, ähum, skandierna och sitter på båten till det främmande kalla landet. Halt har lovat att rädda sin lärling men kungadömet behöver honom och han kan inte ge sig iväg. Kommer spejaren att hålla sitt löfte även om det innebär att han förråder sitt rike?

 

Omdöme:
Förra boken slutade i en spännande cliff hanger och jag kunde inte kasta mig över den här boken snabbt nog. Och gud, så många gånger jag höll på att ge upp för det var så tråkigt. Med tanke på att denna är en fantasy-äventyrs-ungdomsroman så förväntade jag mig att den skulle vara i alla fall lite spännande. Men näh, det hände praktiskt taget ingenting i första halvan av boken.

Denna är lite annorlunda från sina föregångare eftersom man får följa två separata grupper samtidigt, Will och Evelyn i Skandia, och Halt och Horace som löjlar sig i Gallica. Jag är riktigt, riktigt besviken på Will i denna bok. Nu har han hamnat längst ner på karaktärslistan och ändå är han huvudrollen. Kan inte båda gott för de kommande böckerna. Får hoppas att han rycker upp sig själv snart.

Boken blir bättre längre in och den sista fjärde delen tyckte jag till och med var bra. Men det märks tydligt att denna bara är en transportsträcka och det finns ingen klimax. Vidare så börjar jag tvivlar på trovärdigheten i serien. Spoilervarning för föregående bok, markera för att läsa [I förra boken så dödade Horace Morgarath, även om Morgarath var en fiende så bör väl Horace känna liiiite dåligt samvete över att ha släckt en annan människas liv? Jag har svårt att tro att en tonåring kan döda någon och sen vara helt opåverkad.]

Som sagt så tyckte jag att slutet av denna bok var bra och tro det eller ej, men jag är väldigt sugen på att läsa nästa del av serien.

Handling: +0,5
Berättarröst: -1
Takt: -0,5

Mest intressanta karaktär: Evelyn
Bästa scen eller del: spoiler, markera för att läsa [Evelyn och Will i stugan]
Minnesvärd citat: ”I said you were Sir Horace of the Order of the Oakleaf,” Halt told him, then added uncertainly, ”At least, I think that’s what I told him. I may have said you were the of the Order of the Oak Pancake.”

Betyg: 4/10

Andra delar i serien:
1. The Ruins of Gorlan (sv. Gorlans Ruiner)
2. The Burning Bridge (sv. Det övergivna landet)
3. The Icebound Land (sv. Krigarkungens sal)

 

Tags: , , , ,

2 responses to “Till nordligare breddgrader

 1. Iktoro

  January 2, 2012 at 16:06

  Håller med om det du skrev i första spoilerstycket. Skulle faktiskt när jag tänker efter inte slå ihjäl min lillebror, bara nästan…

   
 2. Frida

  January 2, 2012 at 22:10

  Jupp, vi tyckte likadant om boken, men jag kan säga att nästa är bättre 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: