RSS

En olycksalig saga

03 Jan

Alla sagor har inte lyckliga slut

Titel: The Bad Beginning (sv. En olustig början)
Författare: Lemony Snicket
Serie: A Series of Unfortunate Events (sv. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv) 1
Sidantal: 162
Utgivningsår: 1999

Handling:
De tre syskonen Baudelaire levde ett rikt och lyckligt liv, men så kom den dagen då deras olycksaliga liv började, deras föräldrar dog och deras vackra hus brändes ner. Den äldsta flickan Violet är arvtagaren av en stor summa pengar men de får hon inte röra förrän hon blir myndig. De placeras i den avlägsna släktingen, Count Olafs hem. Olaf är ond och vill inget annat än att komma åt syskonens arv. Kommer syskonen att klara av skydda sina pengar, eller kommer de att leva i misär?

Omdöme:
Äldsta boken jag har recenserat hittills misstänker jag. Är inte så bra på att läsa ”gamla” böcker 🙂

The Bad Beginning är en väldigt kort bok och lästes ut på cirka en timme. Handlingen går rappt framåt vilket är helt okej. Det mesta med boken är okej faktiskt, karaktärerna, handlingen, språket etc. Det enda jag inte tyckte om var berättarrösten.

Boken är skriven i allvetande-form vilket (för ovanlighetens skull) fungerar alldeles utmärkt. Jag vet inte riktigt vad de riktiga termerna heter men böcker i imperfekt kan skrivas antingen i ”precis har hänt” – form eller återberättande-form (d.v.s. att sakerna har hänt för längesedan och det är nu någon som berättar om dem). The Bad Beginning är skriven i återberättande-form och där köper jag den allvetande berättarrösten.

Vad jag störde mig på hos berättarrösten är att Snicket hela tiden var tvungen att förklara ”komplicerade” ord. T.ex. … the parents gave them permission to take a rickety trolley – the word ”rickety,” you probably know, here means “unsteady” or ”likely to collapse”
Så här var det jämt, man känner sig lite dumförklarad. Å andra sidan är boken riktad mot en yngre läsgrupp så det kanske bara är bra att herr Snicket förklarar orden.

Alla böcker i serien går i stort sett ut på att berätta om hur dåligt syskonen har det. Totalt finns det 13 böcker serien och den sista boken släpptes fredagen den 13:e. För min del så nöjer jag mig nog med denna på ett tag. Men jag kommer nog med stor säkerhet att läsa ut serien när jag har mindre lockande böcker i bokhyllan.

Boken finns även som film.

Illustrationer: +0,5
Berättarröst: -0,5

Mest intressanta karaktär: Violet
Bästa scen eller del: Hmm, slutet kanske.

Betyg: 5/10

 

Tags: , , , , ,

7 responses to “En olycksalig saga

 1. Ida

  January 3, 2012 at 18:31

  Jag har själv läst den här på någon modersmsålslektion (svenskalektion) i skolan det här läsåret. Jag kände mig lite dumförklarad också, eftersom det var min lärare som rekommenderat boken åt mig och jag har högsta betyg i ämnet.
  Men den var ju inte helt dålig heller. Fast jag gillar filmen bättre..

   
  • Anna - Boktycke

   January 3, 2012 at 18:35

   Är nyfiken på filmen nu efter att har läst boken. Boken är ju så kort, förstår inte hur de lyckades göra en långfilm av den.

    
 2. Anna

  January 3, 2012 at 21:27

  Jag tycker att det är väldigt roligt när han förklarar orden, det gör att man känner att författaren är lite sarkastisk av sig. Tycker jag i alla fall:) Och som svar på din kommentar ovanför: Filmen består av de tre första böckerna om jag inte minns fel.

   
 3. ida

  January 3, 2012 at 23:00

  Själv har jag inte läst böckerna men min kompis har läst de och hon har väl gjort mig lite nyfiken på att själv läsa de någon gång.
  Åh, vilken otur du hade då. Filmen gick på 4:an i söndags. :s

   
 4. Jasmine

  January 3, 2012 at 23:53

  Filmen är baserad på de tre första böckerna!

   
 5. Anna - Boktycke

  January 4, 2012 at 10:15

  Ahh, då förstår jag, Tack för svaren 🙂 Jag är en sån person som måste läsa böckerna innan jag ser filmerna så jag får låna dem bok 2 och 3 också.

   
 6. Iktoro

  January 4, 2012 at 14:17

  Har läst hela serien på svenska, och jag gillade den också även om jag också kände mig lite idiotförklarad. (SPOILER) men jag blir så sjukt förbannad över att man inte fick reda på en del saker, det var lite som Prety Little Liars :X

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: