RSS

Vad fruktar en vis man?

04 Jan

Andra boken om Kvothes väg till legend är här!

Titel: En vis mans fruktan del 1 & 2 (eng. The Wise Mans’s Fear)
Författare: Patrick Rothfuss
Serie: The Kingkiller Chronicle2
Sidantal: 552 + 543 = 1095
Utgivningsår: 2011

Handling:
Kvothe sitter med Bast och Krönikören i skänkrummet och fortsätter sin berättelse om hur han blev en legend. Vi får följa med på hans studier vid Universitetet och hur han försöker bemästra vindens namn. Vi får även följa med när han reser till fjärran riken, blir tjänare åt en mäktig herre, blir invigd i hemliga stridskonster och följer med den förföriska Felurian till Älvalandet.

Allt detta får vi veta, medan onda makter närmar sig.

Omdöme:
Den svenska utgåvan är uppdelad i två delar men eftersom de egentligen är en och samma bok så skriver jag om båda två i den här recensionen.

Jag är alltid lite nervös inför att läsa andra boken i en serie när första boken (Vindens namn) har varit fantastiskt bra. Mina förväntningar är skyhöga och det är 90% chans att jag kommer att bli besviken, men otroligt nog lyckas En vis mans fruktan överraska mig, den är till och med bättre än förväntat.

Trots att boken är på över 1000 sidor så blev den aldrig någonsin tråkig, fast man spenderade 300 sidor med att läsa om Kvothes ”vardagliga” liv på Universitet så var handlingen lockande nog för att jag inte ville sluta läsa. Jag älskade allting, hans musikspelningar, lektionerna, hantverken, samtalen med kompisarna Wil och Sim, bråken med Ambrose, allt var bara så bra. Och inte ens jag själv begriper fullt ut varför jag tycker att det är okej att läsa 300 sidor (det är ju nästan en hel bok) utan att det händer något superspännande.

Karaktärerna i boken är helt underbara, inte minst Kvothe själv. Det finns bara så många underliga, härliga och fina personer att gilla. Jag älskar vänskapen mellan Kvothe, Wil och Sim, med denna bok kände jag verkligen hur nära kompisar de var. Som Kvothe själv säger: ”De är vänner alla hoppas på men ingen förtjänar.” En av mina absoluta favoritscener är när alla tre ligger ner på en grässlätt mitt i natten efter en pubrunda och lyssnar på när Kvothe berättar en saga. Hur många vänner kan man göra detta med liksom? Samtalen med Auri är alltid så poetiska och stunderna med Elodin får mig alltid att skratta. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om karaktärerna och deras fina relation men jag nöjer mig med detta.

Berättartekniken tycker jag fortfarande är väldigt bra. I berättelsen (den som Kvothe berättar alltså) så är allting ljus och fint och Kvothes ungdomliga jag blir allt starkare och mäktigare. Men så märker man hur svag och deprimerad den nuvarande Kvothe är, och man kan inte låta bli att undra hur det kan bli så här. Hur kan en ung man med så många talanger sluta som en svag och okänd värdshusägare i en liten by?

Det ska bara komma en bok till i serien och jag är fruktansvärt nyfiken på hur Rothfuss ska lyckas avsluta denna fantastiska serie. I första boken fick man följa Kvothe när han blev född tills han blev 15 år, i denna bok hinner Kvothe fylla 17-18 när den slutar. Jag skulle gissa att den nuvarande Kvothe är åtminstone 25+, så den sista boken ska alltså täcka in minst 7 år av hans liv? Egentligen så är jag lite rädd för att läsa den för det är i den man får veta om Kvothes nedgång, och jag är inte säker på vill veta det.

Som ni säkert redan har märkt så älskar jag den här boken och jag väntar spänt på fortsättningen. Dock är Rothfuss känd för att vara seg med att ge ut böcker och det har tagit honom 4 år att skriva den här (och då arbetar han antagligen redan heltid med författarskapet!). Förmodligen måste jag nog vänta i minst 3 år innan jag får läsa slutet.

Karaktärer: +1
Berättarröst: +1
Spänning: +0,5
Berättarteknik: +0,5
Handling: +1
Humor: +1

Mest intressanta karaktär: Svårt att bara välja en, men det blir Kvothe.
Bästa scen eller del: Det finns alldeles för många, men jag älskar den delen när Kvothe har möte med Auri på taket och helt plötsligt dyker Elodin upp.
Minnesvärd citat:Under en av Elodins lektioner.
”Man kan dividera oändligheten ett oändligt antal gånger, och de tal man får fram kommer ändå att vara oändligt stora”, sade Uresh med sin konstiga Lenatti-brytning. ”Men om man dividerar ett icke oändligt tal med ett ändligt antal gånger blir talen man får fram oändligt små. Eftersom de är oändligt små men det ändå finns ett oändligt antal av dem blir summan av dem oändlig, om man lägger ihop dem. Detta antyder att alla tal egentligen är oändliga.”
”Du milde”, sade Elodin efter en lång tystnad. Han riktade allvarligt pekfingret mot lenatten. ”Uresh. Din nästa uppgift blir att ha sex. Om du inte klarar av det, så kom till mig efter lektionen.”

Betyg: 10/10

Andra delar i serien:
1a. Vindens namn del 1 (eng. The Name of the Wind)
1b. Vindens namn del 2 (eng. The Name of the Wind)
2. En vis mans fruktan del 1 & 2 (eng. The Wise Mans’s Fear)

 

Tags: , , , ,

7 responses to “Vad fruktar en vis man?

 1. Björn

  June 25, 2012 at 15:36

  Hej!

  Jag älskade också Vindens namn. Men jag fattade inte slutet, gjorde du?

   
  • Anna - Boktycke

   June 25, 2012 at 16:14

   Menar du slutet som i Kvothes berättelse (då han är typ 17) eller slutet som i nuet med Krönikören och Bast?
   Om du menar det Bast gjorde i slutet så antar jag så här:

   SPOILER FÖR ER SOM INTE HAR LÄST BOKEN!
   Det är Bast som har anlitat soldaterna för att bråka med Kvothe. Av någon anledning så vill ju Bast att Kvothe ska återvända till sin forna mäktiga jag. Fast planen gick ju sådär, Kvothe kunde inte slå tillbaka och Bast blev både sur och besviken, vilket resulterade i att han själv dödade soldaterna när han träffade dem senare. Hoppas att det var svar på din fråga.

    
 2. Björn

  June 25, 2012 at 15:37

  Nein, nu blev det fel, jag menade en vis mans fruktan såklart!

   
 3. Dola

  October 13, 2012 at 16:46

  Det här var den första recensionen jag såg som hade fått 10 stjärnor!
  Annars hade de flesta böckerna fått 6-8,5 som betyg.

   
  • Anna - Boktycke

   October 13, 2012 at 17:10

   Menar du här på Boktycke? Jag är väldigt snål när det kommer till att ge ut betyg över 9 :p

   Har kategoriserat recensionerna efter betyg så du hitta fler recensioner med höga betyg i högermenyn.

    
 4. Mikael

  July 21, 2015 at 15:53

  Hej!
  Jag måste fråga, har enbart ett par sidor kvar i en vis mans fruktan del 2. Har du tips på en liknande bokserie? Blev tagen och vill gärna läsa mer i denna stil 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   July 28, 2015 at 14:39

   Hej! Har du läst Mistborn-serien av Brandon Sanderson? Den är riktigt bra! Annars finns ju Joe Abercrombies Första Lagen-trilogi som finns översatt till svenska. Sedan gillar jag Locke Lamora-serien också men vad jag vet så finns bara 2-3 böcker översatta (och utgivna). Hoppas att tipsen var till hjälp!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: