RSS

De vuxna vill fortfarande äta upp barnen

26 Jan

En uppföljare som är en prolog. 

 

Titel: Farsot (eng. The Dead)
Författare: Charlie Higson
Serie: De levande döda 2
Sidantal: 505
Utgivningsår: 2011 (original 2010)

Handling:
Ett mystiskt virus har drabbat hela världen som omvandlar alla över 14 år till människoätande zombier. I en pojkskola har ett gäng pojkar barrikerat sig mot de blodtörstiga lärarna. De lyckas bryta sig ut från skolan och bestämmer sig för att ge sig av till London. Men överallt lurar faror och moralen sjunker dag för dag. Kommer de att klara sig? Eller kommer de att bli uppätna innan de kommer fram?

 

Omdöme:
Berättartekniskt så tycker jag att denna är bättre än sin föregångare. Det är fortfarande väldigt många olika berättarröster men här är texten för det mesta skriven i limiterad 3:e personsform till skillnad från i Fienden där man hoppade rätt vilt bland alla PoV(Point of View)-karaktärer.

Händelserna här utspelar sig alltså cirka ett år före handlingen i Fienden och följer andra karaktärer. Vissa bikaraktärer som dök upp i första boken är även med i denna. Alltid kul att stöta på ett namn man känner igen och att se hur de var innan.

Vad jag hade mest problem med var alla ytterst äckliga beskrivningar av vidriga kroppsvätskor som flyger, stänker och sprutar över karaktärerna. Och nu menar jag inte blod för det har jag inget emot (har sett för mycket anime så blod som sprutar som gejser ur människor/monster är numera vardag), men när kommer till andra ofräscha kroppsvätskor så klarar jag mig gärna utan. Ugh, vill inte ens tänka på det. Det fanns flera scener som var så äckliga att jag mådde illa av dem. Ett tips, läs inte boken precis innan matdags.

Karaktärsmässigt är det även lite bättre, bästisarna Ed och Jack är i fokus och jag gillar vänskapen mellan dem. Men det var aldrig så att jag kände med dem. Även när folk (även PoV-karaktärer) dog till höger och vänster så blev jag aldrig ledsen, istället så störde jag mig litegrann på hur oförsiktiga de var.

Spänningen är på topp genom hela serien och det är svårt att lägga den ifrån sig. Även om jag tyckte att den hade lite väl för många beskrivningar av slem/snor/annat äckligt så fortsatte jag ändå att läsa. Man ville veta hur det skulle gå för karaktärerna och vilka som skulle överleva.

De levande döda är en obehaglig serie (om inget annat så är den äcklig). Jag själv har svårt att bli skrämd av böcker så jag vet inte om man kan klassa den som en skräckserie. Det är hursomhelst mycket spänning och jag lär plocka upp den tredje boken när den kommer svenska.

Spänning: +1
Handling: +0,5

Mest intressanta karaktär: Ed
Bästa scen eller del: Superspoiler [När Jack dog i sitt rum]

Betyg: 6,5/10

Andra delar i serien:
1. Fienden (eng. The Enemy)
2. Farsot (eng. The Dead)

 

Tags: , , ,

3 responses to “De vuxna vill fortfarande äta upp barnen

 1. Iktoro

  January 26, 2012 at 16:55

  ‘De vuxna vill fortfarande äta upp barnen.’ Trevligt trevligt….-_-

   
 2. Miriam - Schitzo-Cookie http://schitzo-cookie.blogspot.se

  November 12, 2012 at 19:58

  Fick denna som rec-ex för de hade inte ettan hemma. Men då kanske man kan läsa denna först ändå om den innehåller andra karaktärer? Eller vad tror du?

   
  • Anna - Boktycke

   November 12, 2012 at 23:07

   Det är ett parkaraktärer som är gemensamma men annars så går det bra att läsa den andra boken först för den utspelar sig ändå före den första boken 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: