RSS

Maximal åktur

02 Feb

Här kan du läsa om tidernas mest virriga räddningspatrull.

Titel: The Angel Experiment
Författare: James Patterson
Serie: Maximum Ride 1
Sidantal: 454
Utgivningsår: 2005

Handling:
14-åriga Max är en mutant, ett människobarn med 2% fågel D.N.A. Hon och hennes fem andra kompisar har med hjälp av forskaren Jeb rymt från forskningscentret School och lever nu ett undangömt liv i skogen. När Jeb försvann för två år sen har Max axlat på sig ledarrollen. Livet är hårt, men de klarar sig. En dag så blir de upptäckta och Angel blir tillfångentagen. Max och de andra bestämmer sig snabbt för att rädda henne. Men vad kan ett gäng barnmutantater göra mot beväpnade vakter? Och kommer turen tillbaka till forskningscentret innebära att de alla bli inlåsta igen?

 

Omdöme:
Måste säga att jag är lite besviken på boken. James Patterson är ju en välkänd författare och jag har tidigare läst en deckare av honom som jag tycker är bra. Jag trodde att hans YA-serie trodde skulle bli något alldeles extra, men mina förväntningar slog tyvärr inte igenom.

Redan efter några kapitel började trovärdigheten rasa. Varulvsvakterna tog Angel och slog ner de andra barnen. Jag kunde för min själ inte begripa varför de bara tog Angel och struntade i de andra mutanterna. Om de inte vill fånga dem så är det väl bäst att döda dem? Näh, vakterna bara lämnar mutanterna där och stack, hur troligt är det liksom? Och alla forskare verkar ju vara rena sadister. De är liksom bara onda rakt igenom och det känns lite väl platt.

Sen är ju Maxs räddningspatrull inte särskilt fokuserad. De vet att Angel kommer att torteras och förmodligen dödas och att tiden är väldigt dyrbar. Men de hinner ändå med festmåltider, ta extra sovmorgon, rädda lite andra ungar på vägen, baka bullar etc. Bara whaaaaat? Jag förstår mig verkligen inte på hur Max tänker trots att hon är huvudrollen.

Och på tal om Max, jag förstod inte att hon var en tjej förrän 80 sidor in i boken. Det kom som en liten chock för jag hade redan hunnit få en bild av henne som kille. Hennes berättarröst är skriven i jag-form så det var inte förrän när de bytte berättarröst till en annan karaktär som jag insåg hennes sanna kön. Berättarrösterna finns det flera av och det är helt okej, Maxs röst är den enda som är skriven i jag-form, de andra är skrivna i 3:e personsform och det fungerar bra tycker jag.

Handlingen upplevde jag som bäst i mitten av boken, början var för full av orimliga händelser och jag förstod inte ens vad de höll på med i sista tredje delen av boken. Jag saknade den röda tråden och slutet var alldeles för öppet. Nu vet jag ju att det finns flera böcker i serien men jag tycker ändå att författaren kunde ha knutit ihop säcken lite mer.

Som sagt, jag är besviken på boken. Den är inte helt dålig men den är inte så bra heller. Jag har andra boken hemma så jag kommer att läsa den också, men blir serien inte bättre så är det stor chans att jag lägger ner den.

Spänning: +0,5
Orimliga saker: -1

Mest intressanta karaktär: Fang, han är coolast.
Bästa scen eller del: Spoiler [När Max börjar höra rösten]

Betyg: 4,5/10

Och på tal om något annat (fast inte riktigt) så finns även Maximum Ride som manga! Ahh vill läsa! Kolla bara in bilden på Iggy! Snyggt! Jag tror att jag kommer att gilla mangan mer än böckerna 🙂

 

Tags: , , ,

9 responses to “Maximal åktur

 1. Fia Filur

  February 2, 2012 at 17:16

  Tycker den här boken verkar likna tv-serien Dark Angel med Jessica Alba. Där heter huvudpersonen också Max och har delar av djur-DNA, ett gäng ungar rymmer från anläggningen och försöker klara sig själva. Vet du om det finns något samband mellan böckerna och tv-serien?

   
  • Anna - Boktycke

   February 2, 2012 at 18:13

   Ingen aning. Men barnmutanter som flyr undan lömska forskare är ju inget nytt koncept precis.

    
 2. Lisa

  February 2, 2012 at 20:21

  Vad synd att du inte tyckte om den! Det var några år sedan jag läste boken och då tyckte jag den var otroligt bra! Men i för sig var jag rätt så ung då och mina barnögon såg nog inte alla dessa orimliga händelser, haha. Och jag kan säga redan nu att man inte kommer få svar på alla lösa trådar, om han inte tar upp dem igen i den åttonde och sista delen i serien… vilket jag tvivlar på, haha. Men jag är trots detta ett stort Maximum Ride fan även om böckerna har sina brister! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 2, 2012 at 21:41

   Känns som att ju mer man läser desto mer kräsen blir man, speciellt nu när jag skriver själv så lägger jag extra mycket märke till såna ologiska saker. Kan inte bara luta mig tillbaka och njuta av en bok utan måste analysera händelserna. Tror att jag skulle ha gillat boken mer om jag hade läst den för ett par år sen 🙂

    
 3. Amanda

  February 2, 2012 at 20:49

  Vet du vart man skulle kunna läsa mangan? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   February 2, 2012 at 21:42

   Jag har letat i nästan en timme men hittar inget, bara smakprov på de tio första sidorna. Den ges ju ut på engelska direkt så det finns ju inga scanlationgrupper som lägger upp den 😦 Jaja, får väl gräva i plånboken och köpa den någon gång. Eller hoppas att biblioteket tar in den.

    
 4. Nella

  February 3, 2012 at 10:30

  Läste själv precis första boken och tyckte också att det var lite konstigt med alla orimliga händelser, men den var ändå ganska bra 🙂 Måste också läsa mangan en dag, den verkar intressant

   
 5. Amanda

  May 29, 2012 at 21:26

  Köpte tillslut första mangan och tyckte om den väldigt mycket 🙂 Tror du det är värt att läsa boken också eller borde jag hålla mig till mangan nu när jag börjat på den?

   
  • Anna - Boktycke

   May 29, 2012 at 21:31

   Jag tror nog att mangaversionen av den här är bättre än böckerna. Fast tycker du att mangan är suverän så bör du nog ge böckerna en chans. Själv så väntar jag fortfarande på att biblioteket ska köpa in mangan 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: