RSS

En zombie som huvudroll

28 Feb

Trött på alla zombiefilmer som bara går ut på att ett gäng människor försöker fly från monster? Här har du något att bita i.

Titel: Varma kroppar (orig. Warm Bodies)
Författare: Isaac Marion
Sidantal: 287
Utgivningsår: 2012 (orig. 2010)

Handling:
R är en zombie som lever med andra zombier på flygplatsen. Han minns knappt något av sitt gamla liv och det enda han kommer ihåg av sitt namn är bokstaven ’R’. På dagarna tycker han om att åka på rulltrappan och käka människor. Eller ja, tycker och tycker om. R vet att det är fel att äta människor men vad kan man göra när hungern tar över alla instinkter? Under en jakt får han i sig en killes (Perrys) hjärna, och märkligt nog så överfördes Perrys minnen till R. För första gången kunde R kännq något igen och han beslutar sig för att rädda människoflickan Julie.

Detta är början på något som kommer att förändra hela världen.

 

Omdöme:
Hurra för en zombiebok! I den här läser man från en zombies synvinkel och jag har då aldrig varit med om något liknande. Hur i hela friden kan man känna sympati för ett människoätande monster? Fråga mig inte, man bara gör.

Det var mycket jag gillade med boken, miljön, karaktärerna, handlingen och framförallt R:s berättarröst. För att vara en zombie så tänker han väldigt mycket, han kändes mänskligt redan från början och hans tankar och betraktningar av omvärlden är väldigt intressanta. Jag tänkte faktiskt inte så mycket på att han verkligen var ett monster förutom när han åt, annars så kändes han som vilken människa som helst.

Förutom R så gillar jag (konstigt nog) Perry, d.v.s. killen som R käkade upp. Vill inte avslöja för mycket men (spoilervarning) [samtalen mellan Perry och R tycker jag är bland de bästa scenerna i hela boken. Mitt hjärta blöder för Perry]. Julie är helt okej, men killarna i boken lämnar mycket djupare intryck.

Boken är kort och det är bra fart och spänning genom hela berättelsen. Jag läste allt i ett enda svep på kvällen vilket resulterade att jag (passande nog) kände mig mer död än levande när jag skulle upp på morgonen.

Det enda jag har att klaga på är att vissa karaktärers beteende var helt orimliga. Flera gånger tänkte jag: ”Så där skulle jag aldrig göra.” Vill inte spoila för er så jag tänker inte ge några exempel. Sen tycker jag även att det gavs lite förklaringar till varför världen hade blivit så som den är och var förändringen kom ifrån. Denna är en bok man bör läsa utan att fundera så mycket på bakgrunden och försöka hitta logiska förklaringar.

Sammanfattningsvis så är Varma kroppar en bok jag fann mycket nöje i att läsa. Nu är jag sugen på ännu fler zombieböcker! Måste se filmdramatiseringen av boken när den kommer.

Karaktärer: +0,5
Handling: +0,5
Spänning: +1
Berättarröst: +1
Språk: +0,5
Orimliga saker: -0,5

Mest intressanta karaktär: R
Bästa scen eller del: spoiler [När Perry börjar pratar med R]
Minnesvärd citat: Men jag är inte rädd för skeletten i Julies garderob. Jag ser fram emot att träffa resten av dem, se dem stint i ögonen och ge dem fasta, benknäckande handslag.

Betyg: 8/10

 

Tags: , , ,

9 responses to “En zombie som huvudroll

 1. Rebecca

  February 28, 2012 at 17:51

  Vad kul att du gillade den! 🙂
  Ska också ta och läsa den nu någon dag…

   
 2. Fia Filur

  February 28, 2012 at 18:05

  Mycket sugen på att läsa denna! Intressant koncept och när jag läste smakprovet gillade jag stämningen, liksom tragisk och komisk samtidigt.

   
  • Anna - Boktycke

   February 28, 2012 at 20:24

   Lite komisk är det ja, R:s berättarröst är ibland så ironisk att man bara är tvungen att le.

    
 3. Boktjuven

  February 29, 2012 at 16:00

  Låter som en bok jag vill läsa.

   
 4. TinaO

  March 1, 2012 at 11:00

  Låter absolut som en bok jag ska testa! Och jag måste bara säga att jag tycker du har så bra upplägg på dina recensioner! Det är genomtänkt och så snyggt! Bravo!! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   March 1, 2012 at 11:26

   Åh tack! Försöker göra mina recensioner så bra som möjligt så det är superkul att höra att de uppskattas 🙂

    
 5. Nike Bengtzelius

  April 24, 2012 at 21:16

  Bra bok va? 🙂 Kul att se att någon gillade Perry så mycket. Julie lämnade inte något större intryck på mig heller i början, men jag tyckte att det vände när vi fick Julies rum beskrivet för oss och fick veta mer om hennes familj. Perrys bidrag har jag närmast glömt bort, så här i efterhand.

   
  • Anna - Boktycke

   April 24, 2012 at 21:41

   Haha, det är tvärtom för mig. Perry lämnar mycket mer intryck än Julie hos mig. Tycker så synd om Perry. Han är en konstnär i själen men omständigheterna tvingar honom att bli en bitter soldat. Fast han inte var med så mycket så lärde man känna honom väldigt bra (eller så inbillar jag mig bara att jag vet hur han är).

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: