RSS

Gästinlägg: Jakten på det ultimata äventyret

29 Feb

Janis ger sig ut på en roadtrip och råkar ut för både märkliga människor och udda händelser.

 

Titel: Janis den magnifika
Författare: Johanna Nilsson
Sidantal: 206
Utgivningsår: 2009

Handling:
Janis har snott brorsans bil och är på väg norrut. Hon är sjutton år och saknar körkort, men det hindrar henne inte. Hon är nämligen på jakt efter det ultimata. Det som hon och bästisen Emelie lovade att hitta tillsammans. Men Emelie finns inte kvar och nu måste Janis göra det här ensam, trots att hon är både arg och ledsen och inte ens vet vad det ultimata är.

 

 

Omdöme:
Den här boken är överraskande lättläst trots att den har ett djup. Språket är finstämt men samtidigt rakt på sak och tonen är sorglig med regelbundna komiska inslag. Det jag har svårt för är trovärdigheten. Att ge sig iväg ensam på en roadtrip och bara köra utan tidsbegränsning låter befriande och härligt, men i praktiken är det rätt jobbigt och ofräscht och varför Janis inte återvänder hem är för mig en gåta.

Jag kan förstå hennes sökande till en början, hon sörjer bästisen och vill vara ifred, men hur mycket orkar man gå igenom ensam? Janis träffar på tvivelaktiga långtradarchaffisar, en snäll mattförsäljare, en vänlig gammal dam som ger henne husrum, två barmhärtiga samariter, en ohygienisk motellägare och en manodepressiv kanske-pojkvän. Det är många färgstarka människor och ännu fler märkliga situationer Janis råkar ut för, och allt känns på gränsen mellan roligt och orealistiskt. Hennes ovilja att ge upp är både beundransvärd och irriterande, och jag önskar flera gånger att hon bara ska vända bilen och köra hem till sin älskade brorsa. Trots en del osannolika tillfälligheter tycker jag att berättelsen hänger ihop väldigt väl, och det känns aldrig rörigt eller påtvingat. Kanske är det just de där tillfälligheterna som tillför boken det lilla extra?

Språk: +1

Mest intressanta karaktär: Janis eller Emelie
Bästa scen eller del: Tillbakablickarna på Janis och Emelie
Minnesvärda citat:
”Åke Larsson, mattförsäljare, står det på visitkortet. Många skulle, enbart genom detta, stämpla honom som en extremt tråkig människa.”

”En ensligt belägen mack med begränsat sortiment och troligtvis en hel del fuskdaterade varor har plötsligt fått den äran att vara himmelriket på jorden.”

Betyg: 6/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: