RSS

Gästinlägg: Ibland bara måste man älska Levithan

07 Mar

Härligt språk och fin stämning, det är David Levithan när han är som bäst!

Titel: Ibland bara måste man (orig. Boy meets boy)
Författare: David Levithan
Sidantal: 245
Utgivningsår: 2003

Handling:
Pauls liv är en enda röra. Bästa tjejkompisen Joni ignorerar honom och gänget för en kille och bästa killkompisen Tonys religiösa föräldrar försöker omvända honom. Inte nog med det, Paul råkar dessutom kyssa sitt ex Kyle vilket gör att snyggingen Noah, som kanske kan vara den rätte, nu inte längre vill träffa honom.

 

 

Omdöme:
Det här är den första boken jag läser som är skriven enbart av David Levithan, och det är en härlig upplevelse! Hans språk är bara så underbart! Det flyter på, helt naturligt och okonstlat och jag imponeras av hans fantasi och av de roliga detaljerna. Som att Pauls mamma gör pannkakor som ser ut som länder eller stater, som att paret Steven och Kate kallas Seven och Eight, som att filmerna i videobutiken står sorterade efter ägarens tycke och smak istället för i deras rätta genre osv.

Levithan är väldigt skicklig på att bygga upp en naturlig high school-atmosfär trots att skolan Paul går på knappast låter som en vanlig amerikansk skola. För inte brukar väl skollagets fotbollsstjärna även vara balens drottning? De flesta karaktärerna är lite extrema åt ett eller annat håll, men för mig funkar det ändå. Paul är en kille som verkar glida fram i tillvaron. Han vet vem han är, hans föräldrar är helt okej och han verkar inte ha några problem med att hitta killar att dejta. Kanske är det därför som jag inte riktigt grips tag av hans kärleksbekymmer. Känner att jag varken bryr mig om exet Kyle eller nya killen Noah, och inte om Paul får någon av dem eller inte. Betydligt mer intressant är vänskapen som skildras, både mellan honom och Tony och mellan honom och Joni. Stundtals påminns jag om Den andre Will Grayson, för det är lika mysigt, fint och ibland sockersött, men jag gillar det!

Språk: +1
Stämning: +1
Karaktärer: +1

Mest intressanta karaktär: Infinite Darlene (kvartsback och balens drottning)
Bästa scen eller del: Vänskapen mellan Paul och Tony
Minnesvärt citat: ”
Jag hade aldrig fattat att äktenskap hade något med kärlek att göra. Jag antog att det här man-kvinna-arrangemanget bara var ytterligare ett vuxenpåhitt, ungefär som tandborstning.”

Betyg: 8/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , , ,

4 responses to “Gästinlägg: Ibland bara måste man älska Levithan

 1. Anna - Boktycke

  March 7, 2012 at 19:06

  Är Tony samma dragqueen-kille som är med i typ alla Levithans böcker?

   
  • Fia Filur

   March 7, 2012 at 20:44

   Det tror jag inte. När jag först läste namnet funderade jag på om han dyker upp i någon annan bok, men jag mindes inte. Den här Tony har inte riktigt kommit ut än och kämpar för att få lite frihet från sin tokreligiösa föräldrar.

    
   • Anna - Boktycke

    March 7, 2012 at 21:51

    hmm, det här kanske utspelar före Tony blev den som han är 🙂 Brukar inte författare undvika att ha karaktärer med samma namn även om de är i olika böcker? Jag gör så iaf, känner någon konstig motvilja att döpa mina karaktärerna till samma namn.

     
 2. Fia Filur

  March 7, 2012 at 23:18

  Jo, men så kan det ju mycket väl vara för denna skrevs ju redan 03. Skulle ju vara en kul utveckling för Tony i så fall! 🙂

  Mina huvudpersoner och viktiga bikaraktärer i olika manus får alltid nya namn, men en del människor som bara skymtar förbi kan jag återanvända.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: