RSS

När man bara får leva i tjugo år…

08 Mar

I jakten på att förlänga människans livstid förstörde vi våra gener. 

Titel: Wither
Författare: Lauren DeStefano
Serie: The Chemical Garden Trilogy 1
Sidantal: 358
Utgivningsår: 2011

Handling:
Forskarna trodde att de hade lyckats skapa den första generationen av den perfekta människan, men de räknade inte med att avkommorna från den första generationen skulle alla dö unga, kvinnor vid 20 och män vid 25. Rika män kidnappar unga flickor för att bli deras fruar så att deras ätt kan leva vidare. 16-åriga Rhine fångas och tvingas gifta sig med Linden. Ett liv i lyx väntar henne men hon lever hellre fattigt i frihet än fångad i ett vackert rum. Kommer hon att kunna fly innan den dödliga sjukdomen tar hennes liv?

 

Omdöme:
Tänker börja omdömet med att berättar att jag fullständigt älskar omslaget. Ju mer jag tittar på det desto snyggare blir det. Att hålla i boken och se alla glänsande detaljer och känna skillnaderna mellan materialen på framsidan är bara så läckert. Bara en bild på omslaget gör boken ingen rättvisa, man måste hålla i den på riktigt för att se hur fin den verkligen är.

Vad tyckte jag om boken då? Den var väldigt bra men girig som jag är så hade jag väntat mig mer. Ingen 10:a tyvärr men inte så långt därifrån.

Det som jag tyckte bra med boken var själva världen och konceptet med att alla (förutom de från första genimanipulerade generationen som fortfarande levde) skulle dö unga. För att hindra mänskligheten från att gå under är det inte ovanligt att 12-åriga flickor blir gravida. Det tyckte jag var ganska vidrigt faktiskt. Linden är runt 21 och han har sex med en tjej som knappt har kommit ut ur puberteten, eww.

Jaja, trots Lindens sexuella preferenser så gillar jag honom. Han är min favoritkaraktär näst efter huvudrollen Rhine. Karaktärerna är lite bleka i den här boken. Jag gillar Rhines berättarröst och språket i allmänhet men jag vet inte om det är vad som gör så att man aldrig riktigt lär känna någon. Rhine tänker så mycket, och istället för att känna mig som henne så känns det mest som att hon bara berättar saker för mig. De andra fruarna tyckte jag först inte om men i och med att vänskapen mellan dem och Rhine växte så fäste jag mig vid dem också. Hmm, så jag antar att Rhines känslor smittade av sig till mig ändå, men inte tillräckligt mycket.

Det är ingen spänning som får en att bita på naglarna men boken är intressant rakt igenom. Jag läste ut den på några timmar och hade inte tråkigt en enda gång. Man ville hela tiden veta vad som skulle hända, skulle Rhine stanna kvar? Skulle hon rymma? Skulle hon bli kär i Linden för han är ganska gullig ändå? Alla dessa frågor fick mig att läsa vidare och glömma bort tiden.

Kort sagt, mycket intressant bok och jag kommer absolut att läsa nästa bok i serien!

Språk: +0,5
Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +1
Handling: +0,5
Fantasivärld/Koncept: +1

Mest intressanta karaktär: Rhine
Bästa scen eller del: Slutet av nyårsfesten

Betyg: 8,5/10

Andra böcker i serien:
1. Wither
2. Fever
3. Sever

Advertisement
 

Tags: , , ,

10 responses to “När man bara får leva i tjugo år…

 1. Cilia

  March 8, 2012 at 20:07

  Hm ja, den här verkar ju väldigt intressant! Har reserverat den på bibblan nu ^^

   
 2. Fia Filur

  March 8, 2012 at 20:48

  Kul och annorlunda koncept! Men varför måste kvinnorna dö tidigare än männen? Tycker att det borde ha varit tvärtom faktiskt. Är det så att de utvecklas snabbare med? Eller är de barn lika länge som vanliga barn skulle ha varit barn?

  Sherrilyn Kenyon skriver om en ras i sina Darkhunter-böcker där de dör på sin 27 årsdag, men där går allt snabbare så de har liksom hunnit leva ett helt liv då. De blir tonåringar tidigare och kan skaffa barn tidigare osv.

   
  • Anna - Boktycke

   March 9, 2012 at 18:15

   Tycker också att det borde ha varit tvärtom, rent biologiskt så lever kvinnor längre än män idag. Näh, de utvecklas i normal takt, så de hinner inte få ut så mycket av livet innan de dör.

    
   • Fia Filur

    March 9, 2012 at 18:47

    Men fy vad tråkigt! Det enda man hinner göra är typ att ta sig igenom den lagom roliga tonårsperioden och sen dör man 😦

     
   • Anna - Boktycke

    March 9, 2012 at 21:23

    Ehja, tonårsperioden i den här världen är inte så rolig den heller, slavarbete, prositution etc. I stort sett så lever de flesta ett eländigt liv tills de dör. Hmm, den här boken blir faktiskt mörkare och mörkare nu när jag tänker efter, me like!

     
 3. Elin

  March 9, 2012 at 20:44

  Verkar så otroligt bra, vill verkligen läsa den! Men riktigt hemsk låter den….

   
  • Anna - Boktycke

   March 9, 2012 at 21:23

   Den är väldigt hemsk, men det vad som gör den så bra 🙂

    
 4. stina liffner

  January 6, 2014 at 18:49

  Tycker dom här böcker låter så bra: Partials och Wither
  Men vet du om dom finns på svenska?

   
  • Anna - Boktycke

   January 6, 2014 at 19:08

   De finns inte på svenska tyvärr. Vet inte heller om de kommer att översättas eller inte.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: