RSS

Bakom vackra fasader döljer sig lömska flickor

14 Mar

Gossip Girl i historisk tappning?

Titel: Deluxe (original The Luxe)
Författare: Anna Godbersen
Serie: Luxe 1
Sidantal: 427
Utgivningsår: 2008 (original 2007)

Handling:
Manhattan har förlorat en av sina finaste societetsdamer, den unga och vackra Elizabeth, flickan som skulle stå brud hos den mest eftertraktade ungkarlen i New York. På hennes begravning samlas familjmedlemmar och bekanta för att ta ett sista farväl av henne. Polisen har inte ens lyckats hitta hennes kropp från floden och hon begravs med en tom kista. Men är hennes död verkligen bara en olycka? Och vad hände dagarna innan hon dog?

 

 

Omdöme:
Deluxe började riktigt dåligt, så illa att jag nästan gav upp. Prologen var en enda förvirrande röra av namn och personbakgrund. Det introducerades sisådär 10+ personer och deras bakgrunder på fem korta sidor. Ingen chans att jag skulle komma ihåg dem. Som tur så var det inte meningen att man skulle göra det, för i kapitel 1 “åkte” man tillbaka i tiden och får följa Elizabeths liv innan hon dog.

Boken är full av stereotyper. Elizabeth är den snälla flickan som tänker på familjens bästa. Hennes bästis är den lömska och elaka bitchen. Systern är den vilda och fruktansvärt omogna ungen. Tjänarinnan är den svartsjuka före-detta bästisen. Karaktärerna kanske inte är världens mest unika men de funkar i sammanhanget. Eftersom man får läsa från allas PoV (Point of View) så lär man känna alla någorlunda bra. Ingen av dem fastnade riktigt men de gjorde sitt jobb och drev historien framåt. Diana ogillade jag starkt i början (så mycket att jag ville örfila henne) men i sista kapitlet blev hon min favoritkaraktär.

Relationerna i boken är mer komplicerade än tredjegradsintegraler. Alla har hemligheter och låtsas vara någon de inte är. Även om jag inte riktigt gillade prologen så tjänade den sitt syfte genom att väcka mitt intresse: Varför dog Elizabeth? Även om jag hade goda aningar om hur boken skulle sluta så ville jag ändå läsa vidare för att ta reda på svaret.

Historiska romaner är något jag fattar mer och mer tycke för. Jag är inte den som gillar detaljerade beskrivningar av kläder men här kunde jag inte få nog med det. Älskar modet på den tiden! Tycker att det är väldigt kul att varje kapitel inleds av en tidningsartikel eller inbjudningskort.

Deluxe är som en historisk version av Gossip Girl. Folk ligger runt med varandra, hjärtan krossas och avundsjuka osar i luften. Fast man inte gillar karaktärerna så fastnar man ändå för dem. Kommer att plocka upp fortsättningen när jag ser den i bibblan.

Miljö: +0,5

Mest intressanta karaktär: Diana
Bästa scen eller del: Slutet

Betyg: 5,5/10

 

Tags:

7 responses to “Bakom vackra fasader döljer sig lömska flickor

 1. Fia Filur

  March 14, 2012 at 19:58

  Gillar titeln! När utspelar den sig? Känns som att det kommer mer och mer historiska YA eller är det bara jag som fått för mig kanske?

  Det bara sprutar ut recensioner nu! Du läser verkligen i en rasande snabb takt 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   March 14, 2012 at 20:51

   Det utspelar sig år 1899. Vet faktiskt inte om det kommer ut mer och mer historisk YA, den här är ju inte riktigt ny utan kom ut 2007.

   Blir mycket läsning nu när jag inte skriver hehe 🙂

    
 2. klarathabest

  March 14, 2012 at 21:31

  Åh, den här recensionen fick mig faktiskt att vilja läsa klart boken, har bara läst de typ första kapitlen men ja.. om den blir bättre så kanske jag ska ge den en chans :3

   
  • Anna - Boktycke

   March 14, 2012 at 21:49

   Den blir lite bättre när man börjar få koll på vilka karaktärerna är. Men första kapitlet är riktigt dåligt.

    
 3. Bokparadiset

  March 15, 2012 at 10:06

  denna vill jag verkligen läsa men den finns inte på bibblan här hemma 😦

   
  • Anna - Boktycke

   March 15, 2012 at 15:06

   Vad tråkigt. Vanligvist så brukar ju biblioteken har ganska bra utbud av ungdomsböcker på svenska. Du kan säkert be biblioteket köpa in den 🙂

    
   • Bokparadiset

    March 15, 2012 at 18:51

    Jaa absolut jag får ta och göra det! 🙂

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: