RSS

Gästinlägg: När allt går ut på att vara ”någon”

14 Mar

Igenkänningsfaktorn är hög och det är med lättnad jag slår igen boken och inser att jag inte är femton längre.

 

Titel: Så värt
Författare: Martin Jern
Sidantal: 248
Utgivningsår: 2007

Handling:
Aron är femton år och ingen som man lägger märke till. Han och kompisarna är skejtare, inte utanför, men heller inte inne. Livet går ut på att försöka bli lite coolare, dricka lite mer och spana på skolans populäraste tjej Nora. Men hon vet inte ens vem Aron är. För han är ju ingen.

 

Omdöme:
Som vanligt när jag läser svenska ungdomsböcker blir jag väldigt imponerad av språket. Det känns helt rätt! Hela tiden! Det är längesedan jag var femton, men jag sugs direkt in i högstadievärlden bland innegäng och rökrutor, fester, hångel och spyor. Arons önskan att vara någon, att bli sedd, att göra något mer, att uppleva mer, men samtidigt inte sticka ut för mycket är lätt att känna igen.

Det är mycket jag gillar med den här boken, som Arons berättarröst, han är rolig, ironisk och bjuder på sig själv.  Alla karaktärer känns äkta, men jag gillar inte Nora, den snyggaste och populäraste tjejen. Hon är bara så himla ointressant, och självklart är det henne Aron trånar efter, precis som alla andra. Det känns typiskt och lite tråkigt tycker jag. Eftersom han inte vågar göra något, lär han istället känna Noras kompis Klara, och det är betydligt mer intressant. Själv hade jag gärna sett ännu mer av Klara och mindre av Nora som får mer plats senare i boken.

Det mest komiska är när Aron berättar om Hagman, han som är typ tjugofem eller något och hänger med alla femtonåringar. Har själv alltid undrat varför det alltid finns en eller ett par killar som alltid hänger med fjortisgäng. Saknar de sin tonårstid eller har de bara inget bättre för sig?

Boken är lättläst och trots ständiga fester och fyllor blir det aldrig ytligt eller för mycket. Den trovärdiga tonårstristessen lättas upp av humor och ironi. Det enda jag saknar är en handling med tydligare avsikt. Det rullar mest på och jag undrar vart det ska leda, och när slutet kommer är jag inte riktigt redo. Men det är utan tvekan sträckläsning rakt igenom och verkligen en läsvärd bok!

Språk: +1
Trovärdighet: +1
Karaktärer: +1
Handling: -0,5

Mest intressanta karaktär: Klara
Bästa scen eller del: Utvecklingen mellan Aron och Klara
Minnesvärt citat:
”Jag skulle inte påstå att jag är nån, eller att jag ens tror att jag är nån. Möjligtvis önskar jag att jag var nån.”

 Betyg: 7,5/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: