RSS

Kan en skola fungera utan vuxna?

15 Mar

Absolut, det gäller bara att ta till med lite drastiska metoder.

Titel: Variant
Författare: Robison Wells
Serie: Variant 1
Sidantal: 373
Utgivningsår: 2011

Handling:
Internatskolan Maxfield Academy är inte som andra skolor. För det första så finns det inga vuxna eller lärare utan eleverna själva sköter hand om allting. Överallt finns övervakningskameror bryter man mot någon allvarlig regel så blir man straffad, och ingen vet egentligen var straffet innebär, alla som har blivit straffade har aldrig kommit tillbaka. Eleverna har ingen kontakt med omvärlden och ingen får lämna skolans område.

Benson trodde att skolan skulle bli räddningen från hans senaste fosterfamilj som behandlade honom illa. Han inser med detsamma att det är mer ett fängelse än ett lärosäte. Trots att de andra barnen säger att det är lönlöst att försöka fly så är Benson besluten, han skulle ut till friheten igen, till varje pris.

Omdöme:
Spänning och psykologiskt maktspel är vad man kan hitta i Variant, två saker som jag gillar att läsa om. Boken börjar pang på med att Benson kommer till skolan och inser att han är en fånge. Frågorna är många: Var är alla vuxna? Varför har de låst in så många tonåringar på ett och samma ställe? Och den viktigaste frågan, varför försöker de inte rymma allihopa? Den frågan undrade både jag och Benson över under hela bokens gång.

Trovärdigheten i boken är lite sisådär under tiden som jag läste. Det kändes inte helt verkligt att folk delade upp sig i gäng och hade krig mot varandra istället för att samarbeta och försöka fly. De hade ju liksom redan en gemensam fiende – skolan, varför ska de hålla på att bråka med varandra? Men efter att har läst ut boken så kom jag på var problemet låg, jag tänkte utifrån mitt perspektiv hela tiden och det var fel. Barnen i skolan kommer inte från lyckliga och trygga familjer. De flesta kommer från fosterfamiljer och har ingen som bryr sig om dem. För de flesta av dem så är livet bakom murarna mycket bättre än livet utanför där ingen älskar dem. Det handlar inte om att de inte vågar rymma, det handlar om att de inte vill rymma. Nu när jag tänker efter så försökte faktiskt Wells förklara detta, men för mig kom det inte fram tillräckligt tydligt.

Ungefär i mitten av boken skedde en sak som jag verkligen inte förväntade mig. Jag brukar i vanliga fall vara svår att överraska eftersom jag analysera jämt handlingen och försöker lista ut vad som kommer att hända i förväg. Variant lyckades inte bara totalt överraska mig en gång, den gjorde det två gånger! Jag kan inte minnas när en bok har lyckats med det konststycket senast. Älskar verkligen tvisterna och nu längtar jag halvt ihjäl mig efter att få läsa fortsättningen.

Karaktärer är tyvärr bokens svaghet. Huvudpersonen Benson är en kille som jag inte riktigt skapade någon koppling till. Han är rätt smart, duktig och modig, men han kändes inte tillräckligt utvecklad. Samma sak med resten av karaktärerna. Man fick aldrig chansen att lära känna dem ordentligt. Även när det hemska saker mot karaktärerna så tänkte jag “Oj, det var ganska brutalt, spännande!” istället för “Snyft, hoppas att han/hon kommer att klara sig!”

Variant är utan tvekan den mest spännande boken jag har läst i år. Ni som gillar James Dashners The Maze Runner lär nog gilla den här med. Det är synd att karaktärerna är lite svaga men spänningen och tvisterna är så underbara att det väger upp det dåliga. Är ni sugna på lite sträckläsning så kan jag varmt rekommendera den här.

Spänning: +1
Handling: +0,5
Oväntade tvister: +1

Mest intressanta karaktär: Benson
Bästa scen eller del: Slutet

Betyg: 7,5/10

Andra böcker i serien:
1. Variant
2. Feedback

 

Tags: , ,

3 responses to “Kan en skola fungera utan vuxna?

 1. Iktoro

  March 15, 2012 at 18:03

  O.O Intressant! 😀

   
 2. Lisa

  March 15, 2012 at 19:47

  Sv: Oj, jag har tagit förgivet att han heter Robinson, haha 😉 Men tack för att du rättade mig! Och håller med om att tvisterna var grymma! Särskilt den där.. ja du vet.. hm, hur säger man det utan att spoila? Aja, den efter dansen i alla fall, haha 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: