RSS

En bok som får en att vilja åka på en roadtrip på direkten!

18 Mar

Vill någon åka på en roadtrip med mig?

Titel: Fyra dagar, fyra nätter (orig. Amy and Roger’s Epic Detour)
Författare: Morgan Matson
Sidantal: 348
Utgivningsår: 2011

Handling:
Sen pappan dog i en bilolycka har Amys familj splittrats. Hennes mamma är på andra sidan landet och hennes bror är på ett behandlingshem. Amy har självmedvetet glidit bort från sina vänner och stänger in sig själv mer och mer. När mamman kräver att dottern ska köra bilen över landet till deras nya hem trodde Amy först att det var ett skämt. Hon kan inte köra längre, inte efter pappans död. Räddningen kommer i form av Roger, en gammal barndomsvän som Amy knappt kommer ihåg. Tillsammans ger de sig iväg på en fyra dagars lång bilresa som varar längre än så. Och resan handlar lika mycket om att hitta hem som att komma iväg.

Omdöme:
Haha, av någon anledning så råkar jag alltid skriva titeln som Fyra dagar, dyra nätter 🙂

Roadtrip! Efter att ha läst den här boken är jag otroligt sugen på att åka på en roadtrip genom USA, eller bara genom Sverige… eller bara igenom något okänt område. Matson beskriver stämningen i bilen så bra. Jag vill också skapa spellistor och skratta och ha kul med min respartner.

Relationen mellan Amy och Roger är väldigt fin, för Amy är han först den snygga främlingen som hon långsamt (okej, det var inte så långsamt) lär känna. Kemin mellan dem är mer intressant än karaktärerna själva. Den känns trovärdig och jag älskar hur vänskapen utvecklas mellan dem.

Boken är full av foton, kvitton och spellistor vilket höjer stämningen och läsinlevelsen otroligt mycket. Man lär känna karaktärerna genom att se hur de retar och skojar med varandra genom anteckningar och bilder. Tycker att fler författare borde börja ha bilder i sina böcker!

Takten var lite seg, de delar som utspelar sig i bilen tycker jag är bra men vissa partier när de skulle övernatta hos folk de kände var tråkiga. Början och slutet har bra fart men flera gånger under mitten satt jag och gäspade.

Fyra dagar, fyra nätter är en mysig bok men den har även sina djupare stunder som fick mina ögon att tåras. Förutom vänskap och kärlek så handlar den även om saknad, sorg och förlåtelse. Har ni inte läst den så tycker jag att ni ska ge den en chans.

Språk: +0,5
Berättarröst: +1
Karaktärer: +0,5
Stämning: +0,5

Mest intressanta karaktär: Amy
Bästa scen eller del: Anteckningarna i spellistorna
Minnesvärd citat: Och efter olyckan hade det blivit mycket, mycket värre tills den icke-höga Charlie till slut blev något av en mytisk figur, vagt ihågkommen, som snömannen.

Betyg: 7,5/10

 

Tags: , , , ,

4 responses to “En bok som får en att vilja åka på en roadtrip på direkten!

 1. Fia Filur

  March 18, 2012 at 20:29

  Älskar intressant kemi mellan karaktärer! Kan stå ut med sega partier så länge det finns lite spännande kemi 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   March 18, 2012 at 21:36

   Håller med, men bäst är det om det både är intressant kemi och spännande handling 🙂 Men den här boken gör en verkligen sugen på en roadtrip!

    
 2. thillda

  March 19, 2012 at 18:22

  Haha vad roligt om den hade hetat Fyra dagar, dyra nätter ;D. Nu kommer jag att tänka på det varje gång jag ser titeln!
  Nu blir jag för övrigt sugen på att läsa om den här boken, var ett år sedan jag läste den och det är ju såååå otroligt bra. Jag längtar verkligen till att Morgan Matson ger ut sin nya bok Second Chance Summer!!

   
  • Anna - Boktycke

   March 19, 2012 at 18:52

   Åh, visste inte att Matsons nya bok ska komma ut iår. Måste läsa den!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: