RSS

En sån där vidrig bok där språket är helt fantastiskt!

19 Mar

Har du inte testat att läsa en bok i diktform så rekommenderar jag dig att göra det nu!

Titel: En sån där vidrig bok där mamman dör (eng. One of Those Hideous Books Where the Mother Dies)
Författare: Sonya Sones
Sidantal: 319
Utgivningsår: 2012 (eng. 2004)

Handling:
Rubys liv är allt annat än lyckligt när hennes mamma dör och hon tvingas flytta till Los Angeles för att bo hos sin superkända pappa Whip, mannen som har övergivit henne i 15 år. I det nya hemmet väntar en inställsam pappa, kändisar till grannar och ett liv i överflödigt lyx men vad Ruby vill ha är sin pojkvän Ray, sin bästis Lizzie och mest av allt… sin döda mamma.

 

 

Omdöme:
Det här är den första boken jag läser som är skriven i diktform. Förutom några e-postmeddelanden så består all text i boken av korta diktstycken. Jag var först lite skeptisk men det tog inte mer än ett par sidor förrän Sones fick en ny fan.

Jag visste inte ens att jag tyckte om dikter förrän jag läste den här boken. Språket är underbart och jag fullständigt avgudar det. Rubys berättarröst är ibland så ironisk att man inte kan låta bli att dra på läpparna och ibland är den så känslosam att tårarna bara rinner ner. Det här är en bok som både fick mig att skratta och att gråta. Bara det gör att den är värd en plats i mitt hjärta.

319 sidor kan låta mycket men eftersom boken är skriven i diktform så tog det inte mer än ett par timmar att läsa ut den. Handlingen var väl lite väl lätt att förutspå men det var inget som störde mig, det här är en bok man läser för språkets och stämningens skull.

Det blir en relativ kort recension idag. Kort sagt så gillar jag den här boken mycket mer än vad jag trodde att jag skulle göra och nu måste jag ha mer av Sonya Sones! Ska dock försöka få tag på hennes böcker på originalspråket.

Språk: +1
Berättarröst: +1
Karaktärer:+0,5
Stämning: +0,5

Mest intressanta karaktär: Ruby
Bästa scen eller del: Slutet
Minnesvärd citat:
Inte visste jag
att jag var så beroende
av att hon var beroende

av mig.

Betyg: 8/10

 

Tags: , ,

4 responses to “En sån där vidrig bok där språket är helt fantastiskt!

 1. Miriam Tisander

  March 19, 2012 at 18:25

  Gud va jag stör mig på wordpress nu förresten. Med deras dumma “du måste vara inloggad” grejs…Allt man skriver försvinner och så måste man gå tillbaka och skriva om bara för att man nu måste logga in med facebook. Va är det för skum grej? (har alltså märkt det på många wordpressbloggar inte bara din)
  —–
  Iallafall de jag skrev var nått i stilen med att jag aldrig har gillat dikter men att detta låter intressant, så ska nog ta och kika på den i någon fysisk butik och se om de kan funka trots mitt ogillande av dikter ^^

   
  • Anna - Boktycke

   March 19, 2012 at 18:54

   Oj, måste man vara inloggad när man kommenterar? Jag trodde att man kunde kommentera anonymt. Jobbigt!

   Näh, jag har aldrig riktigt gillat dikter heller men här flöt texten verkligen på. Är väldigt sugen på att läsa mer av Sonya Sones.

    
 2. Fia Filur

  March 19, 2012 at 22:27

  Nu blev jag nyfiken på den här. Har bara läst en bok i diktform förut och då blev jag imponerad av hur mycket info och många känslor som fick plats trots att det var så lite text. Blev mer berörd än vad jag trodde att jag skulle bli.

   
  • Anna - Boktycke

   March 20, 2012 at 11:46

   När det är så lite text så känns det verkligen som att varje ord är omsorgsfullt valt. Jag gillar hur språket glider fram och tillbaka mellan poesi med mycket metaforer och …uh… “vanligare/sakligare” text. Vet inte hur jag ska förklara det men språket är riktigt bra tycker jag.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: