RSS

Supermodell, sångerska, skådespelare, programledare och nu författare också?!

20 Mar

Tyra Banks är kvinnan som har testat på det mesta inom nöjesbranschen. 

Titel: Modelland
Författare: Tyra Banks
Serie: Modelland 1
Sidantal: 563
Utgivningsår: 2011

Handling:
Tookie är flickan med det konstiga utseendet som ingen lägger märke till. Medan alla andra tjejer i hennes ålder är besatta av att komma in på den sägenomspunna modellskolan Modelland så önskar hon bara att någon ska se henne på riktigt. I hemlighet så är Tookie också intresserad av Modelland, men hon vet att hon inte har någon chans och dessutom så är hennes lillasyster stjärnan i hemmet. På den stora dagen visar alla flickor i hela staden upp sin bästa sida förutom Tookie som står i skuggan av sin syster. Något otroligt händer, hon blir utvald, men kommer hon att klara sig i Modelland?

 

Omdöme:
Jag är en fan av Americas Next Top Model och har följt alla 17 säsonger (följer den 18:e just nu). Anledningen till varför jag plockade upp Modelland var för att det pratades mycket om boken under både säsong 17 och 18 och jag blev nyfiken på den. Tyra är en mycket smart och karismatisk kvinna, men tyvärr så är författarskap inte hennes starkaste sida.

Gah! Det är bara så mycket som jag inte gillar med boken. Språket, karaktärerna, lösa trådar, orimliga saker, ja, i princip allt. Den här boken är en av de sämsta jag har läst på väldigt länge. Enda skälet till varför jag läste ut den är för att jag är för envis och är tvungen att läsa ut alla böcker jag har påbörjat.

Handlingen är bara för mycket och det finns ingen röd tråd. I början så trodde jag att det skulle vara den typiska ”osynlig-flicka-får-lite-självförtroende-och-inser-att-hon-också-är-vacker”. Jag trodde att bokens budskap var att visa att det är okej att se annorlunda ut, alla är vackra på sitt eget sätt men näh, Tookie och hennes tre andra ”inte-så-perfekta-vänner” blir mobbade genom hela boken. Bra budskap liksom…

Boken är på över 500 sidor och ändå känns det inte som det händer något, det tog cirka 100 sidor innan hon var i Modelland och ja… sen var hon bara där och knäppa händelser avlöste sig efter varandra. Det är så många sidospår att efter 200 sidor hade jag ingen koll alls på vad boken egentligen handlade om.

Alla påhittade ord, förkortningar och dialekt i dialogerna gjorde även boken svår att läsa. Alla pratade i princip på samma sätt och jag hade kanske koll på 3-5 karaktärerna, resten var bara en salig röra.

Jag har inget emot överdrivna böcker så länge de är humoristiska men Modelland är inte rolig, den är bara konstig. Det är inte ofta jag ger en bok så dåligt betyg men jag tycker till och med att jag är generös som ger den någon stjärna överhuvudtaget. Och gud, det här är första delen i en trilogi, det ska alltså komma två böcker till! Ryser vid blotta tanken. Nej, gör dig själv en tjänst och slösa ingen tid (och absolut inga pengar) på den här boken.

Språk: -1
Karaktärer: -1
Handling: -1
Orimliga saker: -1

Mest intressanta karaktär: Ci-l
Bästa scen eller del: Författarens efterord
Minnesvärd citat: The legs belonged to Abigail Goode, who wore her superthick long, wavy black hair with pride – even from her armpits.

Betyg: 1/10

 

Tags: ,

9 responses to “Supermodell, sångerska, skådespelare, programledare och nu författare också?!

 1. Iktoro

  March 20, 2012 at 18:29

  Oj…den bör jag nog inte läsa. Hoppas Torment var liiiiiite bättre i alla fall…?

   
  • Anna - Boktycke

   March 20, 2012 at 18:35

   Haha, Torment är ett mästerverk jämfört med den här 🙂

    
 2. Boktjuven/ingerun

  March 20, 2012 at 19:42

  Haha 🙂

   
 3. Fia Filur

  March 20, 2012 at 20:26

  Hihi, skrattar åt att författarens efterord var den bästa delen 🙂
  Jag tog faktiskt förgivet att den skulle handla om en inte så snygg tjej som liksom fick upprättelse och blev en stjärna på den där skolan, men så var det ju inte alls då. Varför blev hon ens utvald?
  Känns som att hon försökt efterlikna Harry Potter men misslyckats.

   
  • Anna - Boktycke

   March 20, 2012 at 20:34

   Kan ju inte avslöja varför hon blev utvald och spoila för er… äsch, det är ändå ingen som vill läsa denna. Som jag fattar det så blev Tookie utvald för att Ci-L (en supersupermodell) vill förändra modevärlden och visa att t.ex. stora pannor, albinohy, fräknor och kurviga tjejer också kan vara vackra. Men grejen är ju att hon är typ den enda som tycker så och alla andra anser att hon är galen. Och det ändrades liksom inte i slutet heller :s Så budskapet blir att det är galenskap att avvika sig från mängden? Men det kanske bara är jag som inte fattar…

   Iofs så är serien på tre böcker så det kanske blir bättre i de kommande böckerna. Kommer dock inte att läsa dem.

    
   • Nilla

    July 31, 2012 at 13:06

    Har alltid tyckt att Tyra verkar vara en smått vidrig person, utifrån det jag sett och hört av henne. All denna egoism på ANTM och hennes show. Men nu började jag fnissa lite.. undrar vem denna Ci-L, supersuperultramodellen, ska föreställa? Denna otroligt unika person som är den eenda i väärlden som förespråkar kurvighet och andra “anomalier”. Den kvinnan alltså..-____-

     
   • Anna - Boktycke

    July 31, 2012 at 18:13

    Haha, Jag har bara sett Tyra i ANTM och där tycker jag att hon verkar rätt bra. Men har hört från en del som har sett hennes talkshow att hon hela tiden fokuserar på sig själv istället för gästen. Är hur som helst väldigt imponerad över hur mycket hon har åstadkommit. Men som författare… nja…
    Ja, det är ju inte liiiiite genomskinligt att Ci-L är starkt inspirerad av ingen annan än Tyra själv. Var flera gånger som man himlade med ögonen åt allt onödigt drama.

     
 4. Bina

  March 20, 2012 at 20:35

  Vad handlar de där bra efterorden om? Eftersom de var bokens bästa del, menar jag 😛

   
  • Anna - Boktycke

   March 20, 2012 at 20:41

   Det är ju för att allt annat var så bisarrt haha

   I efterordet så berättar Tyra hur hon fick idén och tackade folk som har hjälpt henne. Det är rätt intressant att läsa om hur hon satte sig i bibliotek/caféer och skrev där. Sen nämnde hon att Sara Shepard (författaren till Pretty Little Liars) tyckte att hon (Tyra) var en bra berättare och att hon har läst Stephens Kings “On Writing” två gånger.

   Personligen så tycker jag ju att Tyra är en väldigt smart affärskvinna och är imponerad över att hon har lyckats med så mycket i livet. Bara det gör så att det blir kul att läsa om henne 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: