RSS

Fängelselivet är hårt

22 Mar

Speciellt om anstalten heter Furnace. 

 

Titel: Lockdown
Författare: Alexander Gordon Smith
Serie: Escape from Furnace 1
Sidantal: 292
Utgivningsår: 2009

Handling:
Straffen för ungdomsbrottslighet har blivit mycket hårdare. Mord leder alltid till livstidsfängelse i Furnace, den hemskaste av alla ungdomsfängelser. 14-åriga Alex är en av de olyckliga tvingas tillbringa resten av sitt liv i denna helveteshåla för ett mord som han inte har begått. Han vet inte varför de har satt dit honom men en sak är han säker, han måste fly innan han mister sitt liv.

 

Omdöme:
Redan innan jag började läsa boken så visste jag att den skulle vara mörk, jag hade dock ingen aning om att den skulle vara så grym. Det kanske bara är jag som har läst för många puttenuttiga kärlekssagor på sistone men jag tycker verkligen att Furnace är hemsk, och jag älskar det!

Handlingen är som sagt väldigt mörk med mycket blod, död och våld, tja… vad kan man vänta sig om man låser in ett gäng tonåriga killar (många med kriminellt förflutet) i en byggnad och låter dem leva i ständig skräck? Det jag tycker om är att det finns humor i det hela. Trots den deprimerande situationen så lyckas karaktärerna ändå skämta och bryta den tunga stämningen. Jag tycker att författaren har gjort ett imponerande jobb med att få med läsaren i berättelsen, ena sidan kunde han få mig att le åt de dåliga skämten, andra sidan kan han få mig att bli nervös och tänka ”Åh nej, åh nej.”

Boken är för kort för jag ska hinna fästa mig riktigt fast vid karaktärerna men jag gillar dem väldigt mycket. Även om allt händer rätt snabbt så känns det ändå som man har bra koll på hur nyckelkaraktärerna är. Alex är helt klart den man lärde känna bäst eftersom han är huvudpersonen och PoV(Point of View)-karaktären. Efter honom så är favoriten Donovan. Gillar verkligen vänskapen mellan dem.

Jag tycker att Alexs berättarröst är väldigt bra men jag avskyr att han ska hålla och spoila för läsaren hela tiden. Ett kapitel kan sluta i stil med något med: ”Tre dagar senare dog X” och sen i nästa kapitel får man läsa om varför/hur X dog. Nej, jag vill inte veta sånt i förväg Alex! Sluta spoila för mig! Detta är anledningen till varför jag inte ger boken poäng för berättarröst trots att jag gillar den.

Kort sagt, mycket spännande bok. För mig så har den en bra balans mellan humor och hemskheter men jag kan tänka mig att den här boken inte passar alla. Jag är i alla fall väldigt förtjust i den och kommer att läsa andra boken i serien.

Handling: +0,5
Karaktärer: +0,5
Spänning: +1
Stämning: +0,5

Mest intressanta karaktär: Donovan
Bästa scen eller del: Spoiler [När Donovan blev tagen]
Minnesvärd citat: ”Beneath Heaven is Hell, boys, and beneath hell is Furnace. I hope you enjoy your stay.”

Betyg: 7,5/10

Andra delar i serien:
1. Lockdown
2. Solitary
3. Death Sentence
4. Fugitives
5. Execution

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , , ,

12 responses to “Fängelselivet är hårt

 1. Iktoro

  March 22, 2012 at 17:47

  Det där andra omslaget ser ut som en roman som utspelar sig i kloakerna. Är det bara jag som tycker det eller är jag helt enkelt bara knäpp? 😛

   
  • Anna - Boktycke

   March 22, 2012 at 20:04

   Hahah, det tänkte jag också på!!! Eller kanske soptipp eller gaskammare ^^

    
 2. Johanna

  March 23, 2012 at 15:34

  Blev väldigt intresserad av den här boken nu, får hålla utkik!

  Förövrigt önskar jag att jag läste lika snabbt som dig, finns för många böcker jag vill läsa. Hur gör du? Hur mycket tid lägger du på läsning varje dag? Och gör du för att sitta koncentrerat och läsa? Jag kan ibland bli ofokuserad även om boken är bra för att det finns andra saker som lockar också..

   
  • Anna - Boktycke

   March 23, 2012 at 17:51

   Gör det! Har läst andra boken i serien och den är bra den med 🙂

   Hur mycket tid jag lägger ner på läsning varierar från dag till dag. På vardagar är det vanligt att jag läser 20 min på pendeln och kanske 1 timme på kvällen. På helgerna så varierar det rätt mycket. Har jag inget planerat så kan jag sitta och läsa hela dagen men i genomsnitt så blir det väl 2-3 timmar på lördag och söndag. Jag har ju älskat att läsa i större delen av mitt liv och tränat upp min läshastighet så jag brukar hinna läsa ut 2-3 böcker i veckan. Vara fokuserad har jag inget problem med, jag läser ju för att jag vill läsa. Är det något som lockar mer (typ datorspel, tv, anime) så gör jag det istället 🙂 Nu när jag jobbar så har jag insett hur dyrbar tiden är så jag brukar alltid njuta så mycket av min fritid som möjligt ^^

    
 3. Miriam Tisander

  March 24, 2012 at 15:09

  Åh va kul att du läst den =) Har varit nyfiken på den länge.
  Men stör mig också när berättarrösten avslöjar för mycket, så det var ju trist, men läsas ska den ändå =).

  Ps dina spoilertexter är inte i exakt samma vita färg som bakgrunden. Så de syns iallafall. Kanske bara blir så på min skärm eller så kanske det var meningen men tänkte att det var bra och säga till i vilket fall 😉

   
  • Anna - Boktycke

   March 24, 2012 at 15:18

   Spoilertexten ska vara ljusgrå, på min skärm kan man knappt läsa dem men det syns att det står något där. Ser du spoilertexten tydligt? I så fall ska jag göra dem ännu ljusare så det smälter in i bakgrunden mer. Tack för du säger till 🙂

    
   • Miriam Tisander

    March 26, 2012 at 13:59

    Ja ganska tydligt faktiskt, läser jag det som står över eller under råkar jag oftast läsa vad som står i spoiler texten också.

     
   • Anna - Boktycke

    March 26, 2012 at 17:29

    Ojdå, det var inte alls bra. Ska genast välja en ännu ljusare färg. Avskyr ju själv spoilers så jag vill ju inte att mina recensioner ska spoila för andra. Tack för att du uppmärksammar problemet!

     
 4. Helena

  April 22, 2013 at 17:09

  Har precis läst den. Gahh måste låna hem resten av böckerna snart. Jag lade också märke till Alex spoilers men jag gillade faktiskt dem, de fick mig att läsa vidare. Undrar varför det inte är några tjejer i fängelset dock, om det är det så har jag inte märkt det i alla fall. Är det bara killar som är mördare/oskyldigt anklagade?

  Jag gillar verkligen vänskapen mellan dem och att Alex (för det mesta) är positiv trots sin svåra situation.

   
  • Anna - Boktycke

   April 22, 2013 at 19:26

   Det är väl ett killfängelse så det är väl därför? Jag gillade inte Alexs spoilers :/ Det kändes hela tiden som att jag hade missat något när han avslöjade saker, tänkte alltid “Va? Har det hänt?” innan jag kommer på att det kommer i nästa kapitel.

   Jag gillar Donovan bäst. Han känns som den naturliga ledaren för gänget och han är den som tar hand om Alex. Du får läsa ut serien tills på torsdag så kan vi diskutera den då 🙂

    
   • Helena

    April 23, 2013 at 12:22

    hehe jag önskar jag kunde läsa ut den till torsdag men jag måste söka jobb också^^ plus att jag inte varit o lånat dem än.:P

     
   • Anna - Boktycke

    April 23, 2013 at 20:08

    Du kan ju inte söka jobb 8 timmar om dygnet haha. Men sista boken tycker jag är riktigt bra 🙂

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: