RSS

Förgiftad av järn

27 Mar

Kommer teknologin att besegra magin?

Titel: Järndrottningen (eng. The Iron Queen)
Författare: Julie Kagawa
Serie: The Iron Fey 3
Sidantal: 395
Utgivningsår: 2012 (eng. 2011)

(Obs! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:
Både Meghan och Ash är landsförvisade från Nevernever och har järnalverna efter sig. De möts upp av Grimalkin och Puck och söker skydd hos exildrottningen. I en kort tid får de leva i fred, men därefter får de reda på att både Sommarhovet och Vinterhovet håller på att förlora mot Järnhovet. Den enda personen som kan rädda dem, den enda personen som kan rädda älvlandet… är Meghan Chase.

 

Omdöme:
Julie Kagawa är på god väg att bli en av mina favoritförfattare. Det här är tredje boken jag läser av henne som jag gillar väldigt mycket. Karaktärerna hon har skapat upp är helt underbara och jag fullkomligt älskar Nevernever!

Har ni läst mina recensioner av de tidigare delarna i serien så vet ni att jag är väldigt förtjust i Ash, Puck och Grimalkin men tycker att huvudrollen Meghan är lite mesig. I den här boken blev hon som en ny person, någon gång under berättelsens gång byttes hennes veliga personlighet ut och hon blev plötsligt en karismatisk och stark ledare. Eh? Vad hände där egentligen? Jag gillar förvisso den nya, coolare Meghan men förändringen kändes en aning drastisk. Ash och Puck som har tagit befälet innan blev liksom hennes lakejer. Känns som sagt lite skumt men inget jag störde mig mycket på.

Ash har återigen erövrat mitt hjärta. Han känns mer mänsklig i den här boken och har en större närvaro än Puck (som jag också gillar väldigt mycket). Åh, han är bara så rar och gullig samtidigt som han är kall och grym. Meghan är en lycklig flicka som har honom.

Jag har läst de två första böckerna i serien på engelska men läste den här på svenska. Det tog ett litet tag att komma underfund med vad saker och ting hette på svenska men efter ett tiotals sidor så var man inne i berättelsen. I överlag tycker jag att den svenska översättningen är väldigt bra men det finns en sak jag störde mig på – talstrecken! Jag är så van vid att alla dialoger ska markeras med citattecken så när jag läser en bok med talstreck få fattar jag inte vad som är dialog och vad som är berättande text när de är i samma stycke. Detta är väl en smaksak men för mig så är citattecken att föredra när det kommer till dialoger.

Gillar handlingen i denna och spänningen ökar stegvis genom berättelsen. I slutet så kunde jag inte slita mig loss från sidorna. Slutet kom faktiskt som en liten överraskning för mig och det bara kryper i fingrarna för jag vill läsa mer!

Tycker att Järndrottningen är den bästa boken i serien hittills och jag kommer med säkerhet att beställa hem den fjärde boken The Iron Knight vid nästa bokköp. Den kommer ut på svenska i år men jag orkar inte vänta så länge på den. Jag är supernyfiken på hur serien kommer att sluta!

Handling: +1
Karaktärer: +0,5
Spänning: +0,5
Berättarröst: +0,5
Fantasivärld: +0,5
Slut: +0,5

Mest intressanta karaktär: Ash
Bästa scen eller del: Spoiler [När Ash svor att bli Meghans riddare]

Betyg: 8,5/10

Andra delar i serien:
1. The Iron King
2. The Iron Daugther
3. The Iron Queen
4. The Iron Knight

Advertisement
 

Tags: , , , ,

9 responses to “Förgiftad av järn

 1. Fia Filur

  March 27, 2012 at 18:25

  Hur många delar är det? Fyra? Blev sugen på att läsa nu, har de två första hemma, men kanske väntar lite tills alla delarna finns på svenska.

   
 2. Nellie C Lind

  March 27, 2012 at 18:58

  Jag läser The iron knight och än så länge är den inte en besvikelse. 😀

  Fia Filur: en femte bok är tydligen planerad, enligt J. Kagawas hemsida. Om jag inte minns fel kommer den ut till hösten.

   
 3. Anna - Boktycke

  March 27, 2012 at 19:30

  Vad jag har fattat så är själva “Iron Fey” på 4 böcker. Sen kommer det att ges ut en samlingsvolym med korta berättelser som utspelar sig mellan böckerna. De har tidigare bara funnits som e-böcker men nu ska det ges ut som en riktig bok. Sen ska Julie Kagawa skriva en fristående trilogi på Iron Fey med Meghans lillbrosa som huvudroll.

  Sen kommer en ny serie ut av henne i april, Blood of Eden, där den första boken heter The Immortal Rules.

   
 4. Fia Filur

  March 27, 2012 at 20:49

  Oj vad mycket på gång, verkar vara en produktiv författare!

   
 5. josefin

  March 28, 2012 at 12:19

  Hej 🙂 brukar du handla böcker från the bookdepository.co.uk? 🙂 för jag undrar om man måste betala tull avgift eller något? har nämligen aldrig beställt därifrån :S

  mvh

   
  • Anna - Boktycke

   March 28, 2012 at 12:58

   Jag har handlat därifrån och jag har för mig att de brukar lägga på nån liten VAT-kostnad efteråt. Jag brukar räkna med att varje bok blir ett par kronor dyrare. Men man brukar få se den slutgiltiga kostnaden innan man bekräftar ordern. Var ett tag sen jag handlade där 🙂

    
 6. Hanna

  April 1, 2012 at 23:19

  Vad roligt att du tyckte att den här var den bästa hittills! Jag har precis läst ut den andra, som jag tyckte var bättre än den första boken i serien. Är inte helt fast men ser fram att läsa fortsättningen. Och Meghan förändras? Thank God, det var på tiden.

   
  • Anna - Boktycke

   April 2, 2012 at 18:25

   Ja, riktigt bra att Meghan har blivit bättre även om det skedde lite hastigt. Har beställt hem den fjärde boken nu 🙂

    
 7. Bokmalen

  March 18, 2015 at 19:02

  Ash!<3

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: