RSS

Gästinlägg: En magisk sommar, en mystisk blomma och flickor som byter kroppar

29 Mar

Ja, det handlar naturligtvis om Pojkarna.

 

Titel: Pojkarna
Författare: Jessica Schiefauer
Sidantal: 188
Utgivningsår: 2011

Handling:
De tre vännerna Bella, Momo och Kim är oskiljaktiga. Om sommaren sitter de i Bellas växthus, leker lekar, klär ut sig och klänger sig fast i sin barndom. De är fjorton och trots att deras kroppar är på väg in i vuxenlivet stretar de emot så gott det går. Och med hjälp av nektarn hos en exotisk blomma förändras allting. Flickorna upptäcker att de inte behöver vara flickor längre.

 

 

Omdöme:
Den här boken börjar som en saga. Vackert språk, stämningsfull miljö och oskuldsfull framtoning, men det visar sig snart att den magiska leken blir mörkare och mer destruktiv. Först är det på skoj, på låtsas, ett äventyr att vara pojkar, men Momo och Bella tröttnar. Det gör inte Kim. För hon trivs inte i sitt eget skinn och pojkkroppen blir en välkommen fristad. Hon träffar Tony och ingen kan stoppa henne från att gång på gång återvända till honom. I sina försök att få hans gillande går hon allt längre och till slut fastnar hon i en negativ spiral.

Jag gillar hur vänskapen mellan Bella, Momo och Kim skildras. Friheten och lekarna. Hemma i växthuset kan de vara sig själva, men i skolan är det annorlunda. I skolan finns killarna med sina glåpord och tafsande händer.  Flickorna känner sig maktlösa och önskar att de kunde ge igen. Det jag gillar mindre är den hårddragna linjen av att alla tjejer utmålas som antingen offer eller våp, och att alla killar verkar vara mobbare, sexgalningar och potentiella våldtäktsmän.

Boken är tänkvärd rakt igenom, hantverket är imponerande och idén är originell, men jag blir inte tillräckligt berörd eftersom igenkänningsfaktorn saknas för mig. Kanske för att jag aldrig känt att jag velat eller behövt vara någon annan än den jag är, inte ens på låtsas. Kanske för att jag aldrig känt att jag varit i underläge bara för att jag är kvinna. Kanske har jag haft tur.

Koncept: +0,5
Berättarröst:+ 0,5
Språk: +0,5
Miljö: +0,5

Mest intressanta karaktär: Kim
Bästa scen eller del: Första halvan av boken

Betyg: 7/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , ,

3 responses to “Gästinlägg: En magisk sommar, en mystisk blomma och flickor som byter kroppar

 1. Fia Filur

  March 29, 2012 at 21:31

  För övrigt har den här boken ett superfint omslag. Jättevackert!

   
  • Anna - Boktycke

   March 29, 2012 at 22:31

   Tycker du? Jag tycker att den är lite småtråkig när jag ser den på skärmen iaf. Det känns nästan som en uppslagsbok om blommor.

    
   • Fia Filur

    March 30, 2012 at 00:01

    Den är mycket finare i verkligheten! På skärmen ser allt det gröna grått ut.
    Påminner mig lite om Frost som jag inte gillade alls vid första anblicken, men som jag tycker är jättefin när jag håller i boken.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: