RSS

Fyra tjejer som delar på ett par jeans

31 Mar

Väldigt systerligt… eller bara väldigt ohygieniskt. 

Titel: The Sisterhood of the Traveling Pants (sv. Systrar i jeans)
Författare: Ann Brashares
Serie: The Sisterhood of the Traveling Pants 1
Sidantal: 394
Utgivningsår: 2001

Handling:
För första gången på länge ska kompisgänget inte tillbringa sommaren ihop. Carmen ska hälsa på sin pappa, Bree ska på fotbollsläger, Lena ska till Grekland och Tibby ska vara ensam kvar i staden och jobba. Strax innan de skiljs åt hittar de ett par jeans som på något magiskt sätt passar alla perfekt trots att de har olika kroppsformer. De bestämmer sig för att skicka byxorna mellan varandra under sommaren. På det sättet kommer att känna en del av gemenskapen även om alla är på varsitt håll.

 

Omdöme:
Den här känns som en bok som alla har läst utom jag. Ärligt talat så hade jag inte så höga förväntningar när jag började läsa och prologen var knappast lockande. Att läsa en hel sida om hur ett par byxor såg ut är inte riktigt en bra början på en bok i mina ögon. De första kapitlen var ett enda virrvarr av namn, personligheter och utseendebeskrivning och jag hade ingen koll på vem som var vem. Ytterligare några kapitel senare var jag fast och ville inte sluta läsa.

The Sisterhood of the Traveling Pants är en bok som jag tycker börjar dåligt men blir snabbt mycket bättre. Så fort man lär känna karaktärerna så gillar man dem och bryr sig om vad de råkar ut för sig. Alla fyra upplever något under sommaren som påverkar dem och det är riktigt intressant. Jag tycker till och med att boken är för kort för det känns som att var och en av händelserna kan vidareutvecklas till en hel bok i sig.

Största delen av boken är skriven i 3:e personsform men det finns även bitar skriven i allvetande-form, samt jag-form. Tycker att övergångarna mellan berättandeformerna fungerar och bäst tycker jag om epilogen där Carmen (på ett ganska poetiskt sätt) berättar om hur hon uppfattar att sommaren har varit.

Berättelsen känns väl inte helt up-to-date och det är förståeligt med tanke på att den gavs ut för mer än 10 år sen. Hur många ungdomar skickar riktiga brev till varandra nu för tiden? Och måste det inte vara väldigt dyrt med portot? De skickar ju till och med jeansen utomlands!  Nåja, det kanske var billigare att skicka paket förr.

The Sisterhood of the Traveling Pants är en mycket härlig överraskning. Jag ville först ge den ett högre betyg men så minns jag hur dålig början är så den får nöja sig med 6,5. Jag förstår varför så många älskar boken och är absolut sugen på att läsa de andra delarna i serien.

Handling: +0,5
Karaktärer: +0,5
Stämning/Miljö: +0,5

Mest intressanta karaktär: Lena
Bästa scen eller del: Epilogen
Minnesvärd citat: Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you are a mile away from them, and you have their shoes.

Betyg: 6,5/10

 

2 responses to “Fyra tjejer som delar på ett par jeans

 1. nowheretoland

  March 31, 2012 at 15:16

  “Väldigt systerligt… eller bara väldigt ohygieniskt.” – HAHAHAHA. Väldigt ärligt, men också hysteriskt roligt. Tycker om dina rubriker! 🙂

   
 2. Nilmas Bokhylla

  April 18, 2012 at 19:35

  Haha kul att vi valde samma minnesvärda citat 😉

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: