RSS

I can see your halo…

05 Apr

Varje gång jag ser den här boken så tänker jag på låten Halo av Beyoncé. Kunde inte låta bli att skratta när jag såg att författaren hade med ett utdrag från låten i inledningen. 

Titel: Halo
Författare: Alexandra Adornetto
Serie: Halo 1
Sidantal: 484
Utgivningsår: 2010

Handling:
Änglarna Gabriel, Ivy och Bethany är utsända till jorden för att hjälpa människan att hitta den rätta tron och för att bekämpa de växande mörka makterna. För Bethany är det första gången hon är nere på jorden och har en mänsklig kropp. Först tycker hon inte om att leva som en människa men snart börjar hon uppskatta de mänskliga känslorna. Mot sin vilja så blir hon förälskad i människopojken Xavier. Kan deras kärlek motstå himmelens makter?

 

Omdöme:
När jag gick in på Halos Goodread-sida så mötes jag i stort sett bara av negativa recensioner. Läste inte recensioner (vad rädd för att de skulle innehålla spoilers) men jag blev klart avskräckt från att läsa boken. Efter ett tag så tänkte att jag åtminstone kunde läsa 50 sidor och bilda mig en egen uppfattning. Redan efter tre kapitel tyckte jag att boken var bra, jag förstår ärligt talat inte varför den har fått så dåliga omdömen.

Jag tycker att boken har ett bra koncept med änglar som kommer ner till jorden för att frälsa människorna. Väldigt intressant i början när man fick läsa om hur de anpassade sig till den mänskliga kroppen och klagade över hunger och att människokroppen var så svag. Språket flöt på och i överlag så tycker jag att dialogerna är bra.

Bethanys berättarröst är bokens styrka. Hon kanske inte är den mest sympatiska karaktären men man kan ändå inte låta bli att gilla hennes oskuldsfulla syn på livet. Det är kul att läsa från hennes synvinkel och vara med när hon grubblar över mänskliga saker som vi tar för givet.

Takten är väldigt seg men av någon konstig anledning så störde det mig inte så mycket. Vet inte om det beror på att jag har läst så många långsamma böcker på sistone så att jag har blivit van. Hmm… nu när jag tänker efter så är det faktiskt ganska märkligt att jag inte tyckte att boken var seg trots att det knappt hände något på 300 sidor.

Det sämsta med boken är bristen på trovärdighet. Listan över saker som jag ifrågasatte under bokens gång är lång men jag ska bara ta upp de värsta punkterna:

   1. Kärleken mellan Bethany och Xavier.
De möttes vid skolskåpet och BANG så slog det gnistor om dem och Xavier var allt Bethany kunde tänka på. Det var inte alls trovärdigt. Jag hoppades genom hela boken på att det skulle finnas någon övernaturlig förklaring till varför men nähe. Bethanys förälskelse  är så extrem, det tog bara några dagar innan hon värdesatte Xavier högre än Gud som hon har tjänat i hela sitt liv.

   2. Xavier
Skolans snyggaste och populäraste kille som inte ville ha någon flickvän tills han mötte Bethany.  Xavier är så perfekt att man inte kan ta honom på allvar.

   3. Änglarnas uppdrag
Här förstår jag verkligen inte. Gabriel är himmelrikets mäktigaste krigare och han kommer ner till jorden för att… bli en musiklärare? Whaaaat? Finns det liksom ingen bättre position för honom? Och varför ska Bethany gå i skolan? Det känns ju inte som att hon går runt och frälser människor precis, snarare så ”smutsas” hon ner av klasskamraterna. Deras uppdrag känns helt meningslöst.

   4.Vänskapen mellan Bethany och Molly
Molly och hennes vänner verkar vara hur ytliga som helst och jag har väldigt svårt att tro att hon och Bethany blev bästisar efter första dagen i skolan.

Oj, nu blev det en lång recension. Som sagt, låt er inte avskräckas av de superdåliga betygen den har fått för den är faktiskt helt okej. Trots sina brister så tycker jag om den och kommer med stor sannolikhet att läsa nästa del i serien.

Jag måste bara även passa på att berätta litegrann om författaren. Alexandra Adornetto var bara 18 år gammal när hon gav ut den här boken! Och det är inte ens hennes första bok för hon debuterade redan när hon var runt 15 år. Gud… jag är inte alls avundsjuk 🙂

Berättarröst: +1
Koncept: +0,5
Språk: +0,5
Orimliga saker: -1

Mest intressanta karaktär: Jake
Bästa scen eller del: När Beth frågar de andra änglarna om vad MILF står för, svaret ser ni i citatet.
Minnesvärd citat: ”I believe it stands for ’mother I’d like to…befriend.’”

Betyg: 6/10

 

Tags: , ,

6 responses to “I can see your halo…

 1. Kati

  April 5, 2012 at 19:52

  Tack! 🙂 jag har funderat över vem det var som sjöng den här sången i flera dagar, kunde inte komma ihåg varken titel eller artist, bara hur den lät, så det var skönt att få hjälp att komma på det.

   
  • Anna - Boktycke

   April 5, 2012 at 21:31

   Haha, varsågod, kul att jag kunde hjälpa till 🙂

    
 2. Hanna

  April 5, 2012 at 20:00

  Jag tyckte inte den här boken var dålig, dock var den tråkig. Just de punkterna du räknat upp som otrovärdiga är ju i stort sett handlingen vilket känns lite misslyckat. Men nej, jag tyckte inte att den var DÅLIG, då skulle jag inte ha läst klart den för att läsa igenom den tyckte jag ändå att den var värd. Och kanske kan jag läsa den nån mer gång för att påminna mig själv om vad den handlade om.
  Tycker det är kul att författaren var/är så ung förresten, det var det som gjorde att jag ville testa att läsa boken faktiskt.

   
  • Anna - Boktycke

   April 5, 2012 at 21:19

   Jag plockade upp boken på grund av att jag var nyfiken på författaren hehe. Själva handlingen är jag inte så förtjust i men att Adornetto gav ut den som 18-åring är riktigt imponerande.

    
 3. Mel

  April 26, 2012 at 20:11

  Vilken härlig blogg du har! Jag har också en bokblogg och har fått massor inspiration från dig!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: