RSS

I en värld där handskar går åt som smör

06 May

Undrar om det är bra för händerna att ständigt ha handskar på sig?

Titel: Red Glove (sv. Den röda handsken)
Författare: Holly Black
Serie: The Curse Workers 2
Sidantal: 325
Utgivningsår: 2011

(Obs! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:

I nästan hela sitt liv har Cassel önskat att han var som resten av sin familj, att han var en berörare. Nu när hans önskan har slagits igenom vill han inget annat än att leva ett normalt liv. Men ett normalt liv är dessvärre omöjligt när man har en mamma som tvingar en att hjälpa till med att bedra andra, ens största kärlek älskar en fast inte på riktigt, ens brorsa är död och FBI är en i hälarna. Alla vill utnyttja Cassel och ingen bryr sig om vad han tycker. Cassel är dock inte den som blint lyder order, det kanske blir de andra som får akta sig för honom och inte tvärtom.

Omdöme:
Holly Black och jag går nog inte så bra ihop har jag upptäckt. Har alltid så höga förväntningar på hennes böcker men det slutar alltid med att jag blir besviken. Red Glove är inte dålig, men jag hade hoppats på betydligt mer.

Personligen så tycker jag att det var alldeles för mycket sidospår och själva huvudhandlingen (att hitta mördaren) kom i skymundan. Jag tror att Cassels ganska kalla inställning till allting gjorde att jag som läsare inte brydde mig om särskilt mycket heller. Från början så tyckte jag att han var rätt cool och jag gillade att han stod upp för sig själv. Men sen efter halva boken gjorde han en grej som jag inte alls förstod mig på. Helt plötsligt hade han brutit mot sina principer och man fick aldrig några förklaringar. Det kan vara jag som ha missat något viktigt men jag läste till och med om kapitlet för att försöka förstå vad som hände men hittade ingen vettig förklaring.

Karaktärsmässigt så gillar jag att Cassel är en svindlare och en väldigt oärlig person. Är ju så trött på alla genomgoda huvudpersoner så han är en frisk fläkt. Lila kände jag inte så mycket för i början men hon växte under berättelsens gång. I slutet tyckte jag att hon var rätt cool hon med.

Själv magin/förbannelserna tycker jag är häftig, synd att man inte gick in på djupet bara. Å andra sidan så tycker jag ändå att det är bra att det vilar så mycket mystik över det. Hade man fått veta för mycket så skulle man nog inte ha tyckt att det var så intressant.

Kort sammanfattat så tycker jag att handlingen i boken är för ofokuserad och det slutade med att jag inte brydde mig om något eftersom det fanns för mycket att bry mig om. Cassel är en intressant karaktär och hans berättarröst låter mer äkta i den här boken. Den här boken kommer att släppas på svenska i augusti i år. Alla ni som tyckte om Den vita katten har något att se fram emot.

Berättarröst: +0,5
Koncept/Fantasivärld: +0,5

Mest intressanta karaktär: Cassel
Bästa scen eller del: Slutet

Betyg: 6/10

Andra delar i serien:
1. White Cat (sv. Den vita katten)
2. Red Glove (sv. Den röda handsken)
3. Black Heart

Andra versioner av omslaget:
 

 

Tags: , , ,

5 responses to “I en värld där handskar går åt som smör

 1. Fia Filur

  May 6, 2012 at 13:23

  Tycker magin/världen är väldigt intressant, men blev inte så imponerad av karaktärerna i den första boken. Minns att jag kände mig lite “lurad” av Cassel och hans opålitliga minnen I den vita katten.

   
  • Anna - Boktycke

   May 6, 2012 at 17:35

   Mhm, man fattar aldrig riktigt var man har Cassel. Vet inte om det är meningen att man som läsare inte ska kunna lita på honom. Men för mig blir det svårt att gilla huvudkaraktären på riktigt när man inte vet vad denna vill.

    
   • Fia Filur

    May 7, 2012 at 10:26

    Håller helt med! Om jag inte förstår huvudpersonen blir jag heller inte lika berörd.

     
 2. Bokomaten

  May 7, 2012 at 11:57

  Detta är alltså del två! Ja, jag gillade ju ettan, faktiskt ävne om jag börjat inse att Holly Blacks fantasy-böcker är sedan där “helt ok”-böcker för mig också. Behöver inte vara storfavoriter allihop juh, duger bra med bara “bra” också.=)

   
  • Anna - Boktycke

   May 7, 2012 at 18:43

   Helt sant! Man måste ju läsa några bra/dåliga böcker för att kunna uppskatta de fantastiska böckerna 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: