RSS

Flickor som svälter sig själva

12 May

För ju mindre man är, desto finare är man

Titel: Wintergirls
Författare: Laurie Halse Anderson
Sidantal: 278
Utgivningsår: 2009

Handling:

Lia och Cassie har varit bästisar i många år. Men deras vänskap tog slut när Lia lades in på behandlingshem och Cassies började ett sundare liv. Trots att Lia numera anses vara tillräckligt frisk för att skrivas ut så ignorerar Cassie henne. Det går flera månader och plötsligt händer det otroliga: Cassie hittas död i ett motellrum. Och innan hon dog försökte hon ringa Lia 33 gånger. Den före-detta-bästisens död blir startskottet för en ny depression för Lia. Ju mindre man blir desto mindre känner man, och om man lyckas blir tillräckligt liten så kanske man kan försvinna helt och hållet…

 

Omdöme:
Jag visste praktiskt taget ingenting om boken när jag började läsa den och jag var fast efter bara några sidor. Lias berättarröst är så mörk och fascinerande att man inte kunde låta bli läsa vidare.

Den enda boken jag har läst tidigare som handlade om ätstörningar är Hunger. Jag har även läst andra böcker där huvudrollen har mer eller mindre besvärliga psykiska problem men jag kan ärligt säga att det är mer obehagligt att läsa en anorektikers tankar än att läsa en psykopats tankar. Maten och själva ätandet beskrivs som något vidrigt, ungefär som en hemsk drog. De tänker på mat och räknar kalorier hela tiden och blir inte nöjda med sig själv hur mycket de än går ner i vikt. I deras ögon väger de alltid för mycket. Och för mig som älskar mat är det absurt men samtidigt så förstår jag deras önskan efter att bli smalare.

Självsvält, bulimi och att skada sin kropp på diverse sätt är tyvärr något som alldeles för många tjejer kommer i kontakt med idag. Själva handlingen i sig är inget märkvärdigt men jag tycker att det behandlar ett aktuellt och viktigt ämne. Hur mycket av felen ligger hos föräldrarna? Hos kompisarna? Hos personen själv i fråga?

Både Lia och Cassie tyckte jag var intressanta karaktärer. De kändes trovärdiga och jag tyckte att Lias förhållande till hennes mamma, pappa, styvmamma och styvsyster gestaltades mycket bra. Boken var väl egentligen inte särskilt spännande men det var riktigt intressant att läsa klura ut relationerna och försöka förstå varför Lia hade blivit den som hon är.

Kort sagt så är Wintergirls en tankeväckande och obehaglig bok. Jag tycker helt klart att den är läsvärd. Man känner sig både ledsen för alla de flickor som lider av ätstörningar och tacksam för att man själv inte gör det. Dock så kanske man inte är så sugen på att klämma i sig en fet hamburgare med extra dressing och ost efter att ha läst den här.

Berättarröst: +1
Karaktärer: +0,5
Språk: +0,5
Ämne/Handling: +0,5

Mest intressanta karaktär: Lia
Bästa scen eller del: Spoiler [När Lia frågade Cassie vad hon saknade mest]

Betyg: 7,5/10

 

Tags: , ,

4 responses to “Flickor som svälter sig själva

 1. Agnes

  May 12, 2012 at 20:24

  Läste den här boken för inte så länge sedan och jag kan inget annat än att hålla med dig. Ganska obehagligt att läsa, men ändå en väldigt bra bok om ett viktigt ämne. Lite läskigt att läsa om Lias eviga kaloriräkning, man blev nästan lite paranoid till sist^^

   
  • Anna - Boktycke

   May 12, 2012 at 22:26

   Kaloriräkningen tyckte jag var väldigt fiffig. Först fattade jag inte vad alla siffror stod för men sen när man gjorde det så fattade man hur sjuk i huvudet Lia är. Håller med att man själv blir lite paranoid. Hehe, jag kollade faktiskt på hur många kalorier min youghurt innehöll morgonen efter att jag börjat läsa boken.

    
 2. Naima

  May 13, 2012 at 15:00

  sv: Åh nu ser jag fram emot slutet 😀 Men samtidigt vill jag inte att det ska ta slut…
  Nya säsongen R3 har inte Lelouch med. Det är i alla fall det jag har hört :/ Dem enda karaktärerna som är med från det gamla är Gino, Kallen och C2. Detta utspelas i E.U och inte i Britannia som förra, det är allt jag samlat på mig hittills 🙂

  Funderande endast på att kolla på 07-Ghost då allt var snyggt ritat och handlingen verkade lagom bra. Om den är sevärd så ska jag väl ändå ta och se på den! 😀

  Hm, jag gillar Mecha Anime. Men jag tror nog att jag vill ta en paus utav det efter att ha sett 07-Ghost. Vill helst undvika sådan här överdrivet flickig Manga, vill helst ha action med lite romans i 😀 Har du sett Vampire Knight eller High School of the Dead? Det är nog en sådan Genre jag är ute efter just nu. Men ska nog kika på dom du tipsade på, tack förresten för alla tips!

   
  • Anna - Boktycke

   May 14, 2012 at 19:12

   Jag har sett både Vampire Knight och High School of the Dead. Tycker att Vampire Knight blev lite småseg efter ett tag men den är så snyggt ritad. High School of the Dead är det mycket fart och action i men den var lite väl för porrig för min smak. Mycket zoom-in på tjejernas bröst och rumpa. Men jag gillar att tjejerna är kick-ass i den.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: