RSS

I en framtid där alla kvinnor över 18 måste bli gravida

24 May

Mänskligheten hotas av undergång

Titel: Partials
Författare: Dan Wells
Serie: Partials #1
Sidantal: 468
Utgivningsår: 2012

Handling:

Människorna hotas av utrotning. Ett virus som utplånade större delen av världens befolkning dödar nu alla nyfödda barn. På elva år har inget barn lyckats leva i mer än tre dagar. I ett hopplöst försök att rädda människoarten tvingas alla kvinnor över 18 år att föda minst ett barn per år. 16-åriga Kira är en av de få immuna människor som bildar dagens samhälle. När hon får veta att bästisen är gravid bestämmer hon sig för att rädda barnet till vilket pris som helst. Även om det innebär att hon måste söka svaret hos människornas största fiende, Partials.

 

Omdöme:
Dan Wells blev en av mina favoritförfattare med ”I’m not a serial killer”-trilogin och när jag fick reda på att han skulle skriva en dystopi blev jag överlycklig. Nu har jag äntligen läst den, och det här är vad jag tycker.

En av anledningarna till varför jag gillar dystopier är för att framtidsvärlden är så intressant. För mig så ska en lyckad dystopivärld ha ett koncept som låter helt befängt men som faktiskt är logiskt när man väl läser boken. T.ex. i Delirium är kärlek förbjuden, i Matched så bevakar och bestämmer samhället allt du gör och i Uglies så är plastikoperation obligatorisk. Partials har också ett mycket intressant samhälle där alla kvinnor över 18 år måste bli gravida, och sedan föda barn tills de inte kan mer. Det är så hemskt på så många nivåer. Först att man måste bli gravid fast man inte vill och sen att det är nästan 100% risk att barnet kommer att dö. Får rysningar bara jag tänker på det.

Jag är superdupermega imponerad av hur trovärdig Kiras roll som sjukvårdspersonal är. Dan Wells måste ha lagt ner väldigt mycket tid på efterforskningar om hur virus fungerar. Han tar inte den lätta vägen och bara säger att virus dödar barn. Nej, här får man förklaringar hur virusets sporer är uppbyggda och diverse smittvägar. Min kunskap om virus är ytterst begränsad och ärligt talat så vet jag inte alls som det är så det fungerar, men under läsningens gång är jag 100% såld på att Kira vet vad hon pratar om.

Det finns en hel del karaktärer i boken och jag gillar de flesta av dem. Samm är favoriten och Marcus kommer på en nära andra plats för hans dialoger är så himla roliga. Skrattade högt åt det han sa flera gånger. Jag tycker verkligen om det inte är någon svag och naiv tjejkaraktär i huvudrollen utan Kira är självsäker och väldigt smart. Vid närmare eftertanke så är hon förmodligen den mest intelligenta tjejhuvudrollen jag har stött på i dystopier.

Det finns en del tvister i boken som jag inte förutsåg alls. Älskar att man aldrig riktigt visste hur handlingen skulle löpa. Takten var dock lite seg måste jag säga men när det väl blev spännande så blev det verkligen spännande. Språket flöt på mycket bra vilket underlättade läsningen.

Okej, nu har jag prisat klart boken och det är dags att ta upp de sämre delarna för perfekt var den tyvärr inte.

Kira kändes alls som en 16-åring, och framförallt INTE som en tjej. Och nej, jag tänkte inte alls på att författaren är en man innan jag började läsa, Kiras brist på kvinnliga tonårsbeteenden var något som jag märkte under läsningen. Hon känns en aning för stel och känslokall. Marcus kändes mycket mer som en bror eller en bästis än som en pojkvän. En 16-åring flicka som har bråkat med sin pojkvän lär väl tänka på bråket och på honom rätt ofta. Kira rycker liksom på axlarna och tänker ”Så synd, nu ska jag kolla på lite virus istället.”

Och varför lyssnar alla på Kira? Visst är hon smart, men jag har svårt att tro att i stort sett alla i hennes bekantskap är villiga att gå med i hennes omöjliga planer och riskera sina liv. Nepp, jag fann trovärdigheten lite si så där faktiskt.

Även om boken inte är lika fantastiskt som jag hade hoppats på så gillar jag den väldigt mycket. Eftersom jag älskade Dan Wells första serie så trodde jag att Partials skulle minst få en 9:a i betyg men den får nöja sig med en stark 8:a. Slutet är mycket spännande och jag längtar efter nästa del i serien!

Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +0,5
Spänning: +0,5
Handling/Koncept: +1
Språk: +1
Orimliga saker: -0,5

Mest intressanta karaktär: Samm
Bästa scen eller del: Delarna med Samm
Minnesvärd citat: (Kira) ”Forget love, forget freedom, forget choice, just get yourself knocked up and save the damn world already.”

Betyg: 8/10

 

 

Tags: , ,

9 responses to “I en framtid där alla kvinnor över 18 måste bli gravida

 1. Naba

  May 24, 2012 at 18:25

  “Vid närmare eftertanke så är hon förmodligen den mest intelligenta tjejhuvudrollen jag har stött på i dystopier.” Mer än Katniss??

   
  • Anna - Boktycke

   May 24, 2012 at 18:30

   Yup, mer än Katniss. Ärligt talat så tycker jag inte att Katniss är så intelligent, hon är mest modig och kickass 🙂

    
   • Naba

    May 24, 2012 at 18:40

    Visst jag förstår hur du menar, hon är inte direkt en Hermione, men hon är en överlevare så hon är smart på detta sättet.

     
   • Anna - Boktycke

    May 24, 2012 at 19:16

    Jag håller med om att Katniss är smart som i att hon är bra på att överleva. Dock så tycker jag inte att smarthet är samma sak som intelligens. Min personliga tolkning av smarthet är t.ex. att man kommer på hur man överlistar fiender, hittar på kreativa lösningar osv. Intelligens anser jag mer är förståelse för hur saker ting fungerar, t.ex. matematik, molekyllära, fysik och virus. Ursäkta ifall detta låter rörigt. I många sammanhang menar man samma sak när man säger smart/intelligent, men just i det här fallet så menar jag att Kira är den mest intelligenta tjejhuvudrollen jag har stött på 🙂 Sen är hon rätt smart också.

     
 2. Lisa

  May 24, 2012 at 19:51

  Låter riktigt bra! Ska definitivt försöka köpa hem den någon gång i sommar 🙂

   
 3. Ella

  May 24, 2012 at 22:18

  Den ligger i min önskelista hos adlibris, låter som om den kanske ska få hamna i korgen nästa gång jag är i shoppartagen…

   
 4. Författardrömmar

  May 24, 2012 at 22:27

  det låter som en spännande bok 🙂

   
 5. Fia Filur

  May 24, 2012 at 23:45

  Men fy vad hemskt att behöva bli gravid om och om igen hela tiden samtidigt som man vet att barnet med största sannolikhet inte kommer att överleva 😦
  Klarar de verkligen av det? Tänker både fysiskt och psykiskt. Känns som att kroppen klappar ihop till slut och annars gör psyket det för hur orkar man?

   
 6. boktrollet

  May 25, 2012 at 11:33

  Den lät riktigt intressant faktiskt. Den måste upp på önskelistan.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: