RSS

Gästinlägg: En ljuvlig kompott av sorg, lycka, humor och passion

06 Jun

Den här boken innehåller lite av allt.

 

Titel: Himlen börjar här (eng. The Sky is Everywhere)
Författare: Jandy Nelson
Sidantal: 266
Utgivningsår: 2010

Handling:
Lennies utåtriktade syster Bailey har dött och lämnat henne ensam med mormor och morbror Big. För att hantera sorgen drar sig Lennie undan och skriver små dikter och meddelanden på lappar som hon lämnar var som helst. Den enda som tycks förstå hennes sorg är Baileys pojkvän Toby. Men så börjar en ny kille på skolan, Joe, och när Lennie kysser honom är det som om himlen börjar här.

 

Omdöme:
Eftersom den här boken handlar om en tjej som sörjer sin syster trodde jag att den skulle vara mörkare och mer tragisk, men det är den verkligen inte. Det är visserligen sorgligt, ibland på ett hjärtskärande sätt, men det är också roligt och romantiskt. Och den handlar om så mycket mer än bara sorg. En frånvarande mamma, en omhändertagande mormor, självinsikt, vänskap, kärlek, sex och musik, alltihop vävs samman på ett oemotståndligt vis.

Språket är helt fantastiskt, både humoristiskt och vackert på samma gång. Vissa formuleringar är så roliga att jag vill skratta högt, samtidigt finns sorgen alltid där och jag växlar mellan att ha en klump i halsen till ett leende på läpparna.

Jag gillar särskilt Lennies handskrivna lappar som hon lämnar under stenar, nedgrävt i jorden eller i en biblioteksbok. Hon skriver ner ett minne eller ett samtal med Bailey, och på det sättet får man lära känna systern trots att hon redan är död. Lapparna känns som Lennies sätt att sörja, och för varje lapp hon lämnar efter sig frigörs en del av sorgen.

Karaktärerna är lite egensinniga och även om trovärdigheten ibland känns sådär, så köper jag det för att de är så underbara. Lennie går en svår balansgång mellan att sörja systern, känna samhörighet med Baileys pojkvän och samtidigt falla för den nye killen på skolan, Joe. Får hon verkligen vara kär när Bailey aldrig mer får samma möjlighet?

En underbar bok som verkligen speglar sitt omslag!

Språk: +1
Berättarröst: +1
Handling: +1
Karaktärer: +0,5
Mysighetsfaktor: +0,5

Mest intressanta karaktär: Lennie
Bästa scen eller del: Lennies handskrivna lappar
Minnesvärt citat:
”Och när vi kysser varandra ser jag att på andra sidan dörren finns himlen.”

Betyg: 9/10

Andra versioner av omslaget

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , , ,

4 responses to “Gästinlägg: En ljuvlig kompott av sorg, lycka, humor och passion

 1. Anna - Boktycke

  June 6, 2012 at 17:40

  Det här är en bok som jag inte har velat läsa på grund av det svenska omslaget. Jag tycker att bilden är jättevirrig och konstig. Men alla säger att den är superbra så jag får väl plocka med mig den hem nästa gång jag är i bibblan.

   
 2. Fia Filur

  June 6, 2012 at 19:19

  Grejen är att jag tyckte omslaget var väldigt förvirrande först, orkade typ inte kolla på det, men efter att jag läst boken tyckte jag att omslaget var charmigt och passade! Trodde först att boken skulle vara tung och jobbig, men gillade den jättemycket!

   
 3. Iktoro

  June 6, 2012 at 21:29

  Nä, omslaget är jättefint och passar mig perfekt! Fast okej, liite rörigt.

   
 4. Bella

  June 8, 2012 at 22:05

  Håller med om att omslaget kanske är lite rörigt men absolut inte fult. Kul att du tyckte om boken iaf, ska ha det i åtanke nästa gång jag besöker biblioteket 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: