RSS

Vad jag tycker om årets mest efterlängtade bok

07 Jun

Divergent som kom ut förra året blev snabbt en av mina favoritböcker, och nu har jag läst fortsättningen som jag har längtat så mycket efter. 

Titel: Insurgent
Författare: Veronica Roth
Serie: Divergent #2
Sidantal: 525
Utgivningsår: 2012

(Obs, handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar)

Handling:

Tris, Four och deras bekanta ta sin tillflykt till Amite, den fredsälskande fraktionen. Sång och kärlek kan dock inte stå emot Dauntless grymma soldater och Erudites kalla beräkningar, Tris och Four vet att de inte kan stanna kvar där länge utan måste fly till ett annat ställe. Under tiden får Tris reda på att hennes föräldrar dog för att skydda en hemlighet från att hamna i Erudites händer, en hemlighet så viktig att den varken fick spridas eller förstöras.

 

Omdöme:
Divergent var en av de få böckerna som fick fullpott av mig förra året, jisses vad höga förväntningar jag hade på den här. Levde boken upp till dem? Nja…

Vi kan börja med de saker jag tyckte om. Tris berättarröst var väldigt stark och det var svårt att inte ryckas med i historien. Även om jag inte alltid höll med henne så visste man alltid var man hade henne. Det fanns många spännande delar och handlingen överraskade mig på flera ställen. Världen var mycket intressant och det var superkul att få en större inblick i hur de olika fraktionerna fungerade. Läste ut den tjocka boken på två dagar så det säger väl ändå hur bra den är.

Och nu till de mindre bra sakerna. Innan ni läser vidare så vill jag bara klargöra att jag tycker att boken är väldigt bra, men jag hade hoppats på mycket mer.

En av de sakerna jag gillade mest med Divergent var karaktärerna. Huvudrollen Tris var helt fantastisk, hon var smart, målmedveten och hade både styrkor och svagheter. Hon kändes verklig och det var så lätt att sympatisera med henne. I Insurgent gillar jag henne inte alls. Jag vet att hon har varit med om mycket men hon har blivit alldeles för destruktiv för min smak. Istället för att vara modig så har hon nu blivit snäsig och dumdristig. Vid flera tillfällen villa jag bara sträcka in mina händer i boken och skaka om henne. Åh, jag saknar den gamla Tris. Jag tycker fortfarande att bikaraktärerna är väldigt bra och Uriel är helt underbar. Önskar bara att Tris kunde ha haft lite mer vett och eftertanke.

Relationen mellan Tris och Four var så fin i Divergent men i Insurgent så kändes den väldigt ansträngd. Kemi finns mellan dem men det är inte längre den spridande, ljusa och varma kärleken. Det är hela tiden småtjafs och lögner. Det hände rätt ofta att jag tänkte: ”Nej, berätta för honom Tris! Gör inte så!”

Jag vet inte om det är jag som har blivit mycket mer kritisk sen jag läste Divergent för jag tycker att Roths berättarteknik har blivit lite sämre. Att redan från början låta en karaktär tillkänna att han/hon bär på en stor hemlighet är ett dubbeleggat svärd. Antingen så skapar det spänning och lockar läsaren att läsa vidare, eller så blir läsaren irriterad för att författaren håller på hemligheten så länge. I första halvan av boken var helt det okej, men när det blir för mycket tjat om den där hemligheten så börjar det bli löjligt. Det fanns även flera tydliga infodumpningstycken i form av onaturliga dialoger som fick mig att reagera.

Puh, det var nog allt ja. Som sagt, jag hade alldeles för höga förväntningar och förstörde för mig själv. Jag haren tendens att älska första boken i en trilogi och bli besviken på den andra så det här kom väl egentligen inte som en överraskning. Vem vet, jag kanske gör er en tjänst genom att sänka era förhoppningar för den här boken. Det är ju roligare att bli överraskad än att bli besviken 🙂

Handling/Koncept: +1
Berättarröst: +1
Spänning: +0,5
Språk: +0,5
Berättarteknik: -0,5

Mest intressanta karaktär: Uriah
Bästa scen eller del: Sanningsserumet
Minnesvärt citat: What’s this about flashing underwear?” says Uriah, sidestepping a bunk. ”Whatever it is. I’m in.”

Betyg: 7,5/10

Andra böcker i serien:
1. Divergent
2. Insurgent
3. Allegiant

Extraböcker:
0.1. The Transfer
0.2. The Initiate
0.3. The Son
0.4. The Traitor
1.5. Free Four

Andra versioner av omslaget

 

Tags: , , ,

15 responses to “Vad jag tycker om årets mest efterlängtade bok

 1. Freddy

  June 7, 2012 at 17:54

  Har längtat efter din recension….ska börja läsa denna snart. 🙂

   
 2. Rebecca

  June 7, 2012 at 19:11

  Synd att du blev lite besviken :/
  Ska dock också läsa den när som helst, så får se vad jag själv tycker sedan 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   June 7, 2012 at 19:22

   Det är många som tycker att Insurgent är minst lika bra som Divergent så det är nog en ytterst stor chans att du kommer att gilla den 🙂 Jag gillar ju som sagt Insurgent, men den är bara inte lika fantastisk som Divergent.

    
 3. Sara

  June 7, 2012 at 19:34

  Sv: Ja jag tycker verkligen du ska läsa Perfect Chemistry. Jag trodde verkligen inte att den kunde vara så bra som alla säger men det var den 🙂 Perfekt nu till sommaren!

   
 4. Fia Filur

  June 7, 2012 at 22:44

  Alltså, det låter som att Tris är lite som jag uppfattade Katniss i bok nr 2. I 1:an är hon stark, modig och beundransvärd och i 2:an inte alls lika kompetent. Det är jobbigt med höga förväntningar! Men nu har jag sänkt mina så när jag läser den kanske jag tycker den är jättebra 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   June 8, 2012 at 22:32

   Ah, ungefär så kändes det ja. Jag får se till att ha så höga förväntningar men samtidigt är det ju så svårt för om man älskar första boken i en trilogi så förväntar man ju sig att andra boken är minst lika bra.

    
 5. Carro

  January 4, 2013 at 16:53

  Jag gillade relationen mellan Tris och Four mycket mer i Insurgent, den känns mer äkta. I den förra kändes det mer “Poff så var de jättekära och allt var så himla bra”. I verkliga livet är det inte alltid rosa moln 🙂

   
 6. Emelie

  January 8, 2013 at 19:15

  Läser divergent just nu men fastnade i den och tänkte köpa den denna men har inte hittat den någonstans på svenska utan endast på engelska, vart har du fått tag i den? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   January 8, 2013 at 19:33

   Den är på engelska, den svenska översättningen har inte kommit ut än 🙂

    
   • Emelie

    January 8, 2013 at 22:16

    Jaha då förstår jag, har letat som en tok men då är de väl bara å vänta! 🙂

     
 7. Lisa

  March 17, 2013 at 17:40

  Läste du den på svenska ? Om inte finns den på svenska ?

   
  • Anna - Boktycke

   March 17, 2013 at 20:44

   Jag läste den på engelska och tror inte att den finns på svenska än.

    
 8. Make the seconds count

  June 5, 2013 at 00:50

  Åh, jag blev helt fast när jag läste Divergent. Längtar så tills jag får händerna i Insurgent! Tyvärr kommer den svenska översättningen inte ut förrän nu i höst och mitt lokala bibliotek vill inte beställa hem den engelska versionen (utan vänta på den svenska) av någon anledning.. -.-

   
  • Anna - Boktycke

   June 5, 2013 at 23:30

   Vad tråkigt att ditt lokala bibliotek inte vill köpa in den engelska versionen 😦 Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge som man brukar säga!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: