RSS

Ett vackert behov

17 Jun

Är det en välsignelse eller en förbannelse att kunna hjälpa folk?

Titel: A Need so Beautiful
Författare: Suzanne Young
Serie: A Need so Beautiful #1
Sidantal: 267
Utgivningsår: 2011

Handling:

Under hela sitt liv har Charlotte haft en hemlighet, hon är besatt av att hjälpa folk. Hon gör det inte frivilligt utan det är ett behov. Hon får kramper och svåra ”anfall” som inte går bort förrän hon har gjort sin goda gärning. Hennes vänner och familj tror att det är astmaattacker och Charlotte ser helst till att de fortsätter att tro det. Men på den senaste tiden har attackerna skett allt oftare och Charlotte får det allt svårare att hålla ihop sitt liv. Inom kort upptäcker hon att hennes kropp håller på att förändras, och att hennes öde redan är förseglat.

 

Omdöme:
Sedan första gången jag stötte på A Need so Beautiful för cirka ett år sen så har jag velat läsa den. Jag vet inte själv riktigt varför men själva konceptet med att man är besatt av att hjälpa andra tycker jag låter riktigt häftigt, och att omslaget är så fin höjde ju också förväntningarna en del.

Boken är inte dålig, men den är inte heller jättebra. Förutom konceptet som är intressant så kändes allt annat ganska platt, karaktärerna, handlingen, berättarrösten osv. Jag kände ingenting för Charlotte och hennes bekanta så jag brydde mig inte så mycket om vad de gjorde eller vad de kände. Det är toppen att boken är relativt kort så att man inte hann bli uttråkad.

Något som jag tycker är bra med boken är att författaren inte försöker få sina tonåriga karaktärer att vara oskuldsfulla och kyska. Nej, här ligger de med varandra och ge efter för sina lustar. Dock så tycker jag att de blir lite för mycket sexsnack ibland. Eller ja, egentligen så är det inte så mycket men det nämns vid en del mindre passande tillfällen. T.ex. så säger Charlotte att hon ska träffa sin kille ikväll och det första hennes bästis säger är typ ”Jaha, du ska ligga med honom? Är han bra i sängen?” Är det så tonåringar prata med varandra nu för tiden? Var ju inte så längesen jag själv var tonåring och vad jag minns så pratade inte jag och mina kompisar så.

Som sagt, intressant koncept men jag hade hoppats på mer. Andra boken i serien: A Want so Wicked kommer ut väldigt snart (om 2 veckor) och jag lär väl läsa den om biblioteket kommer in den.

Koncept: +0,5

Mest intressanta karaktär: Ingen som fastnade men Charlotte är väl den mest intressanta.
Bästa scen eller del: När Charlotte hjälper folk

Betyg: 5,5/10

 

Tags: , ,

5 responses to “Ett vackert behov

 1. Fia Filur

  June 17, 2012 at 13:06

  Men åh jag hade hoppats att den här skulle vara kanonbra eftersom konceptet är lovande. Det finns så himla många bra idéer, men böckerna lever inte alltid upp till förväntningarna. Får man reda på mycket om hennes öde eller sparas det till tvåan? Tycker om titlarna!

   
  • Anna - Boktycke

   June 17, 2012 at 13:10

   Ah eller hur, blev ganska besviken för jag trodde att den här skulle vara en kanonbok. Eh, vet inte hur mycket jag ska avslöja men jag tror att andra boken kommer att ta en annan vändning. Haha, vilket kryptiskt svar men om du läser boken så förstår du 🙂

    
 2. Bokälskarinnan

  June 17, 2012 at 17:48

  Jag har nu en tävling där du kan vinna boken Belle som jag precis läst ut och hoppas på du vill vara med i denna tävlingen för jag fick två ex av den:)
  Kramis
  Bokälskarinnan

   
 3. Hanna

  June 17, 2012 at 19:33

  Det är så konstigt det där med hur tonåringar föreställs i böcker ibland. För det mesta är jag så trött på att de ska vara så oskuldsfulla hela tiden, men sedan kommer det böcker som är motsatsen. Som exemplet du tar upp här – inte för att det är konstigt att prata om sex, men det känns inte som ett trovärdigt samtalsämne vid alla tillfällen.

  Svar: Jag förstår precis hur du menar med att man vill läsa ut en bok. Jag höll nyss på att läsa Delirium, som jag tyckte om, men som såg lite som ett krav att läsa ut snabbt så att jag kunde börja med nästa bok. Läsningen blev inte alls lika bra då – jag vill ju kunna njuta av boken – så då tyckte jag det var mycket bättre att byta och läsa Delirium någon annan gång när jag uppskattar den mer 🙂

   
 4. Frida

  June 17, 2012 at 19:43

  Svar: Inte riktigt, men nästan ^^ Tack, då vet jag 🙂

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: