RSS

Hur står man ut med en skuld som dödar en inifrån?

21 Jun

Svar: Det gör man inte 

Titel: Torn
Författare: Cat Clarke
Sidantal: 378
Utgivningsår: 2012

Handling:

Alice har en mörk hemlighet, en hemlighet som hon delar med sina tre skolkamrater… eller fyra om man räknar med Taras spöke som hon börjar se. Det var en oskyldig lek, bara ett litet bus för att lära skolans elakaste bitch Tara en läxa. Det var inte deras fel att leken gick överstyr, det var inte deras fel att det blev en olycka. Dag efter dag försöker Alice intala sig själv att det kommer att gå över, att livet kommer att gå vidare och att de kommer att glömma. Men samvete är en märklig sak, det kväver dig och lämnar ingen ro. Alice gjorde något hemskt… och nu håller skulden på att döda henne.

 

Omdöme:
Jag brukar inte vara så förtjust i deppiga böcker men det är något med Clarkes skrivsätt som fångar mig redan efter ett par sidor. Framförallt är det Alices berättarröst som är så igenkännbar och trovärdig att som läsare kan man inte låta bli att sympatisera med henne. Jag tror att vi alla någon gång i livet har haft skuldkänslor och ångrat oss över något som vi inte längre kan påverka. Clarke beskriver skuldkänslorna så bra att det ibland var obehagligt att läsa om det. Mer än en gång fick jag pausa i läsningen och påminna mig själv om att det inte var mina skuldkänslor jag kände utan Alices.

Karaktärsmässigt tycker jag att den är okej. Jag gillar att man får veta mer och mer om Tara och hon förvandlades från den bitchiga tjejen till något annat. Alice kände jag hatkärlek mot, hennes berättarröst är så bra att man inte kan låta bli att tycka om henne, men samtidigt så vill man inte tycka om henne. Hon borde ha sagt ifrån för längesen och gjort det enda rätta än att dra ut på det hela.

Första halvan av boken gillar jag riktigt mycket, speciellt flashback-scenerna. Dock så blev andra halvan av boken lite långdragen. Man stod och stampade på samma ställen och kom ingenstans. Romansen kände jag inte särskilt mycket för men den tjänade sin roll i berättelsen. Man var både glad och ledsen å Alices vägnar. Hon har äntligen hittat kärleken men hon kan aldrig bli lycklig, snacka om bitterljuv kärlek.

Torn är en tung och mörk bok om skuldkänslor men även om det mod som krävs för att erkänna att man har gjort fel. Kanske inte så passande för somriga dagar men den är absolut läsvärd.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Åh, jag tyckte att det var superjobbigt att läsa om när hon skulle berätta sanningen för Jack. Kände med henne till 100%! Men samtidigt så var jag stolt över henne som äntligen vågade erkänna sitt brott.Tycker synd om Jack, tänk att upptäcka att den du är kär i visar sig vara din systers/brors mördare!
   
 • Tycker att boken slutade lite abrupt, hade gärna velat läsa mer om vad skulle hände. Hade varit trevligt att läsa om ifall Alice äntligen fick ro eller inte efter att hon har ringt polisen.
   
 • Det kändes inte helt oväntat att Polly var den “onda”. Tyckte först så synd om henne men i slutet så tyckte jag att hon var så lömsk och vidrig. Men samtidigt så förstår jag henne. 

Berättaröst: +1
Handling: +0,5
Tema:+0,5

Mest intressanta karaktär: Tara
Bästa scen eller del: Skolresan
Minnesvärt citat: We ALL let it happen  – every single one of us. We were just relieved it was someone else. Anyone else, as long as it wasn’t us.

Betyg: 7/10

Andra böcker jag har recenserat av författaren:
Entangled

 

Tags: , ,

9 responses to “Hur står man ut med en skuld som dödar en inifrån?

 1. Agnes

  June 21, 2012 at 18:35

  Sv: Vi bor båda i Hässleholm minsann 🙂 Kul att du bor i Lund, ligger ju inte jättelångt härifrån 😛

   
 2. Man

  June 21, 2012 at 19:18

  Jag är så himla nyfiken på den här nu efter din recension! 😮

   
 3. Nilmas Bokhylla

  June 21, 2012 at 19:34

  Den låter lite intressant faktiskt!

   
 4. Petra

  June 21, 2012 at 19:45

  Sv: Åh tack så hemskt mycket!
  Din blogg är en av mina favoriter så jag blev till och med extra glad nu. 🙂

   
 5. Fanny

  June 22, 2012 at 20:06

  Vet du om den här boken kommer komma ut i Svenska snart? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   June 22, 2012 at 23:03

   Har inte hört något om det så svaret är förmodligen nej 😦

    
   • Fanny

    June 25, 2012 at 14:55

    Okej 😦

     
 6. enligt O

  July 5, 2012 at 15:48

  Låter riktig bra, men hjälp vad jag läst deppiga böcker det senaste. Måste nog läsa en glassig chicklit, eller kanske lite Sarah Dessen först, men tack för tipset!

   
  • Anna - Boktycke

   July 5, 2012 at 20:19

   Kommer nog att bli en stor kontrast om du läser den här efter en Dessenbok hihi

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: