RSS

Gästinlägg: En bok att älska och hata

27 Jun

Det finns alltid två versioner av en historia, men vilken är den rätta?

Titel: Älskar – hatar (Eng.You against me)
Författare: Jenny Downham
Sidantal: 354
Utgivningsår: 2011 (original 2010)

Handling:
I fattiga bostadsområdet bor ansvarsfulla Mikey som jobbar som diskare och drömmer om att bli kock. Han tar hand om sina två systrar och sin alkoholiserade mamma. I överklassområdet bakom en järngrind bor överbeskyddade Ellie som pluggar hårt till examensproven. Efter en fest polisanmäler Mikeys syster Karyn en kille för våldtäkt. Efter samma fest blir Ellies bror Tom anklagad för våldtäkt. När Mikey och Ellie träffas och blir kära kolliderar deras två olika världar och plötsligt är det mer än bara tilliten till syskonen, sanningar och lögner som står på spel.

 

 

Omdöme:
Till en början gillar jag den här boken riktigt mycket trots att karaktärerna är placerade i typiska miljöer. Fattiga Karyn gillar att festa och klä sig utmanande. Rika Tom är skötsam och omtyckt. Karyns mamma spyr galla över alla män som sårat henne. Toms pappa behandlar kvinnorna i familjen som lägre stående varelser. Men personporträtten är trovärdiga och det är omöjligt att gissa vem som talar sanning och vem som ljuger.

Handlingen är spännande och trots att det har gått två veckor sen våldtäktsanklagelsen får jag veta ytterst lite om händelsen. Spänningen ligger istället i det faktum att jag vet att Mikey och Ellie kommer att träffas och bli förälskade, vilket jag ser fram emot. Man skulle kunna tro att det blir lite konstlat när två så pass olika människor träffas och ska bli kära och jag förväntar mig typiska missförstånd. Men författaren lyckas navigera förbi det typiska och skildrar en jättefin kärlekshistoria, faktum är att jag tycker att kärleken mellan Mikey och Ellie är det bästa i hela boken.

Mot mitten och slutet av boken fokuseras det mer på själva våldtäkten, vad var det egentligen som hände? Vem talar sanning och vem ljuger? I takt med att det börjar dyka upp advokater, poliser och förhörsrum svalnar mitt intresse. Jag tycker idén bakom den här boken är intressant och tänkvärd, men allt som har med själva våldtäkten att göra känns mindre trovärdigt. Det finns så många frågor, men inga svar. Det är för luddigt för att jag ska ta till mig det.

Språkligt och berättartekniskt sett tycker jag att boken lämnar en del att önska. Den är berättad ur både Mikeys och Ellies perspektiv, till en början konsekvent och mot slutet mer hoppigt. Något som används väldigt ofta är kolon inför en replik såsom ”Han sa:” och ”Hon sa:”, vilket ger lite filmkänsla istället för bokkänsla. Förstår inte vitsen med det.

En bok som berör och som jag både älskar och hatar. För även om jag vill att rättvisa ska skipas är det tydligt att det inte finns någon vinnare i en rättegång, och det är det som gör mig så kluven.

Koncept: +1
Kärlek: +1

Mest intressanta karaktär: Mikey
Bästa scen eller del: Kärleken mellan Mikey och Ellie
Minnesvärt citat: ”Om du vill att en tjej ska tycka om dig måste du lyssna som en kvinna och älska som en man.”

Betyg: 7/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

 

Tags: , , ,

2 responses to “Gästinlägg: En bok att älska och hata

 1. Fia Filur

  June 27, 2012 at 18:12

  Hoppas du läser denna snart, Anna. Är nyfiken på vad du tycker!

   
  • Anna - Boktycke

   June 27, 2012 at 18:29

   Jag vill läsa den här men den är utlånad varje gång jag är på bibliotekt 😦

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: