RSS

Vilka är offren i en skolskjutning?

28 Jun

Vem är mest skyldig? Den mobbade som vill döda sina plågoandar? Eller mobbarna som blev skjuta av personen de hackade på?

 

Titel: Hate List
Författare: Jennifer Brown
Sidantal: 405
Utgivningsår: 2009

Handling:

Livet är inte lätt för Valerie, hennes föräldrar bråkar ständigt och i skolan blir hon retad för att hon bär annorlunda kläder och är tystlåten. Det är tur att hon har sin trogna bästis Stacey och sin snälla och underbara pojkvän Nick som förstår henne till 100 %. Som en lek skriver hon och Nick ner vilka de hatar i skolan i en lista. En dag har Nick en pistol med sig i skolan… och han börjar skjuta på personerna som står med på hatlistan.

 

 

Omdöme:
Skolskjutning var väldigt aktuellt för några år sedan och jag har inte läst en enda bok som handlar om det fram tills nu. Jag tycker att ämnet är oerhört intressant samtidigt som det är hemskt.

Hate List handlar inte så mycket om själva skjutningen utan mer om konsekvenserna av den. Hur händelsen förändrar och inte förändrar de inblandade. Tycker själva idén med att berätta boken från skyttens flickväns synvinkel är mycket lockande. Är hon oskyldig för att hon försökte hindra sin pojkvän? Är hon skyldig för att det var hon som började med hatlistan och inte stoppade sin pojkvän i tid?

Boken väcker så många funderingar. Räknas Nick till offren? Hade inte översittarna i skolan mobbat honom och Valerie så skulle förmodligen skjutningen aldrig har hänt. Är det mobbarnas eget fel att de blir skjutna? Från flashback-scenerna så tecknades de upp som vidriga människor, de slog Nick, skrattade åt dem, tog sönder Valeries saker och gick obestraffad därifrån. Är det då konstigt att droppen till slut rinner över för Nick och den enda utvägen han ser är att döda sina plågoandar och sedan sig själv?

Den mest intressanta karaktären tycker jag är Nick även om han redan var död när boken började. Genom Valeries flashback så förstod man att han inte alltid har varit arg utan var hur gullig och kärleksfull som helst när de lärde känna varandra. Jessica tycker jag också om för hon symboliserar att människor faktiskt kan förändras till det bättre. Resten av karaktärerna, inkluderat Valerie är tyvärr lite platta. Pappan i hennes familj är ett riktigt svin.

Jag vet inte om det blev fel vid tryckningen men det fanns flera ställen i texten där man bytte scener utan att ha en blank rad emellan. En mening kunde sluta med att Valerie rörde om i sitt te och i nästa stycke så var hon på någon helt annanstans och gjorde något annat. Det var superförvirrande och jag fick alltid läsa om stycket för att hänga med i vad som hände. Näh, en tom rad vid scenbyten tack!

Som ni märker så har jag inte skrivit så mycket om vad jag tyckte om boken utan mer om vilka funderingar den väckte hos mig. Har ni inte läst en bok om skolskjutningar innan så kan jag rekommendera den här. Särskilt spännande var boken inte men den väcker verkligen många tankar. Tankar om vad trasiga familjeförhållanden och mobbning kan driva en oskyldig person till.

Berättaröst: +0,5
Tema: +0,5

Mest intressanta karaktär: Jessica
Bästa scen eller del: Spoiler [När Valerie träffade Christy Baker i slutet.]
Minnesvärt citat: ”We don’ always have to be the losers, Valerie. They may want to make us feel that way, but we’re not. Sometimes we get to win, too.”

Betyg: 6/10

 

Tags: , ,

8 responses to “Vilka är offren i en skolskjutning?

 1. Man

  June 28, 2012 at 17:55

  Tittade på den här igår och var väldigt nyfiken, men var osäker på om jag faktiskt ville läsa den – och så idag kommer den här recensionen på din blogg! Tack för den. 😀 Får dock se om jag kommer läsa den..

   
  • Anna - Boktycke

   June 28, 2012 at 21:44

   Boken var väl inte superbra men det var min första bok som handlade om skolskjutningar så jag tyckte att den var läsvärd. Har inte sett så många böcker som handlar om det här ämnet.

    
 2. Miriam Tisander

  June 28, 2012 at 20:13

  Nyfiken på den, men va dumt med scenbyterna… hur tänker de där >.<

   
  • Anna - Boktycke

   June 28, 2012 at 21:46

   Fattar inte heller hur de tänker, kanske är ett tryckfel? Eller så vill de får någon konstnärlig känsla över det hela, men jag blev mest förvirrad 😦

    
 3. Boktrollet

  June 28, 2012 at 20:59

  Blev väldigt nyfiken på denna boken nu efter din recension som du säger, det är inte många böcker vad jag vet som har tagit upp detta ämnet så det blev jag väldigt nyfiken på.

   
 4. Lola

  September 1, 2012 at 00:29

  Jodi Picoult har skrivit en bok som handlar om detta ämne. !9 minuter heter den, och jag tycker den är ganska bra. Jag har också den här märkliga fascinationen av ämnet.

   
  • Anna - Boktycke

   September 1, 2012 at 10:12

   Har skrivit upp den på läslistan, tack för tipset!

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: