RSS

Gästinlägg: Dö av cancer eller leva för evigt som vampyr?

04 Jul

Det är valet som sextonåriga Poppy ställs inför.

 

Titel: Night World – Att lura döden (original Secret Vampire)
Serie: Night World 1
Författare: L.J Smith
Sidantal: 240
Utgivningsår: 2011 (original 1996)

Handling:
När Poppys magsmärtor visar sig vara cancer i sista stadiet har hon bara några veckor kvar att leva. Den enda som kan rädda henne är bästa kompisen och hemliga kärleken James, men det han erbjuder henne är förbjudet. För James är vampyr och får aldrig bli kär i en människa eller avslöja något om Nattens värld. Den som bryter mot lagarna döms till döden.

 

Omdöme:
Det här är en tunn och lättläst bok som varken sticker ut åt det ena eller det andra hållet. Med tanke på att originalet skrevs för så längesedan hade jag väntat mig att boken skulle kännas omodern, men det tänkte jag inte på när jag väl läste. Snarare önskade jag att den hade varit lite fylligare.

Det som är mest fascinerande är konceptet. Poppy får inte bara reda på att hon har långt framskriden cancer utan även att hon ska dö. Dödsångest, vrede och tårar ryms inte i den korta boken, utan fokus ligger istället på Poppys val och vad som händer därefter. Ska hon lämna sitt gamla liv, sina föräldrar och sin tvillingbror Phillip bakom sig och tillbringa resten av sin existens som vampyr, eller ska hon låta sjukdomen ta hennes liv? Jag tycker att beslutet fattas lite väl lättvindigt, men samtidigt kan jag acceptera det eftersom Poppys tid i stort sett redan har runnit ut och det är bråttom.

Faktum är att det mesta i boken är lättvindigt och går för snabbt fram. Ingenting hinner beröra på djupet.  Men trots det är det vissa detaljer och händelseförlopp som jag gillar och jag tror att många (särskilt yngre) läsare skulle gilla den här boken väldigt mycket!

Koncept: +1
Berättarröst: +0,5

Mest intressanta karaktär: Ash (James kusin)
Bästa scen eller del: När James och Phillip samarbetar

Betyg: 6,5/10

Denna recension är skriven av Fia Filur.

Advertisement
 

Tags: , , ,

3 responses to “Gästinlägg: Dö av cancer eller leva för evigt som vampyr?

 1. boktrollet

  July 4, 2012 at 20:20

  Tyckte det var synd att den var så tunn och inte innehöll några närmare bekantskaper. Jag hade velat veta mer om Ash och så kände lite att det var en bra början på en tex Stefan/Elena/Damon relation alla dem mellan men ah nu är den skriven som den är och det får man vara nöjd över haha.

   
  • Fia Filur

   July 4, 2012 at 20:36

   Liten spoilervarning här:
   Ja, alldeles för tunn var den! Och jag ville också veta mer om Ash (och hans mystiska ögon). Men det kanske kommer i senare böcker. Night world 2 handlar om de två häxorna Poppy träffade i slutet och Night world 3 handlar om Ashs tre systrar.

    
   • boktrollet

    July 4, 2012 at 21:01

    Nightworld 2 har jag läst och den var bra, hoppas verkligen att det mot slutet kommer att vävas ihop alla dessa historier och karaktärer till något fräsigt slut 😛

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: