RSS

Han som kom fyra

04 Jul

Vem har sagt att utomjordingar inte finns? 

 

Titel: I Am Number Four
Författare: Pittcus Lore
Serie: Lorien Legacies #1
Sidantal: 360
Utgivningsår: 2010

Handling:

Four (nej, inte han i Divergent) är en av de sista överlevarna från planeten Lorien. Som litet barn flydde han till Jorden tillsammans med sin väktare Henri och 8 åtta andra ungar. Fienden är efter dem men ett mäktigt skydd gör så att barnen bara kan dödas i nummerordning. Det har nu gått mer än tio år och tre av barnen har blivit dödade. Four står näst på tur.

 

 

Omdöme:
Det här är en bok man helst bör läsa utan att analysera för mycket, det vill säga ganska perfekt läsning när man är sjuk. Om man däremot är känslig för logiska luckor, stereotypiska karaktärer och förutsägbar handling så bör du nog hålla dig borta.

I Am Number Four är en science-fictionbok fast för mig kunde den lika gärna ha varit vilken paranormal romance som helst. Huvudrollen som har övernaturliga förmågor börjar på en ny skola, blir direkt kär i skolans snyggaste och mest perfekta tjej, får tjejens biffiga ex efter sig och blir även bästis med skolans största nörd inom det ämnet som berör huvudrollens ursprung. Hmm… har inte jag läst detta cirka 20 ggr redan?

Hade jag inte hade så mycket erfarenhet av böcker med liknande upplägg innan så skulle jag ha förmodligen ha gillat boken mycket mer. Jag tycker att konceptet med att barnen/tonåringarna bara kan dödas i en viss ordning är riktigt intressant. Stackars han som blev nummer ett haha. Handlingsmässigt var det lite väl för många saker som inte direkt kändes så logiska och det var en del lösa trådar på slutet. På tal om slutet så var det helt klart den bästa och mest spännande delen med hela boken. Konstant action och jag blev riktigt sugen på att se filmen som är baserad på boken.

Har inte så mycket mer att säga om boken, om jag fortsätter så kommer jag förmodligen bara att lista upp alla saker som jag störde mig på och då kommer det att bli en väldigt negativ recension. Boken är helt okej, till och med bra, men som sagt så bör man inte analysera alltför mycket under läsningens gång. Ser jag nästa bok i biblioteket så lär jag plocka upp den för som sagt, slutet var mycket spännande.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag vill inte klaga alltför mycket på de logiska luckorna men varför i hela friden tog Henri Mark med sig till skolan i slutet? Typ: Tjena, häng med mig till skolan så ska du få stryk av aliens. Wohooo!
 • Blev förvånad över Henris död, hade jag inte suttit på ett fullt tåg så skulle jag nog ha fällt ett par tårar.

Handling/koncept: +0,5
Berättarröst: +0,5
Logiska luckor/förutsägbara händelser: -1

Mest intressanta karaktär: Bernie Kosar
Bästa scen eller del: Spoiler [När Bernie Kosar förvandlade sig]

Betyg: 5/10

Andra böcker i serien:
1. I Am Number Four
2. The Power of Six
3. The Rise of Nine 

 

Tags: , , ,

6 responses to “Han som kom fyra

 1. Fia Filur

  July 4, 2012 at 18:01

  Håller som vanligt med dig 🙂 Gav också femma. Tyckte boken kändes mer som ett filmmanus än som en bok, men konceptet är bra och den är rätt spännande. Precis som med Beastly tycker jag att helheten blir riktigt bra om man både ser filmen och läser boken.

   
  • Anna - Boktycke

   July 4, 2012 at 19:46

   Har inte hunnit se filmen än men ser fram emot att göra det. Vill gärna se Bernie Kosar 🙂 Blev även nyfiken på hur Six kommer att se ut i filmen.

    
 2. Författardrömmar

  July 4, 2012 at 20:25

  Jag har inte läst boken, men jag gillar filmen. 🙂

   
 3. Johanna

  July 5, 2012 at 19:33

  Jag har inte heller läst boken än, men har sett filmen som jag tyckte var rätt bra 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   July 5, 2012 at 20:20

   Ska planera in att se filmen nästa vecka. Fast det är lite tråkigt att man redan vet hur allting kommer att sluta… om filmen följer boken vill säga.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: