RSS

En 13-åring som tvingas att bli sin farbrors sjunde fru

18 Jul

Man behöver inte läsa dystopier, hemska samhällen finns redan bland oss.   

Titel: The Chosen One
Författare: Carol Lynch Williams
Sidantal: 213
Utgivningsår: 2009

Handling:

Kyra har 14 syskon och tre mammor och en far. Hon är en av de utvalda, gruppen av människor som Gud har välsignat och skyddat från djävulens ord. Under hela uppväxten har Kyra fått lära sig att resten av världen är onda och att hon måste tjäna Gud av hela sitt hjärta, att bara lyda order och aldrig säga emot. Men när Kyra får reda på att hon ska bli sin farbrors sjunde fru rinner droppen över. Hon vet att hon måste fly även om hon riskerar Guds och framförallt farbroderns vrede. Men vad kan en stackars 13-årig flicka ta vägen i en värld hon inte har varit en del av?

 

Omdöme:
Då och då får man höra talas om diverse sekter som bedriver inavel, barn/kvinnomisshandel och andra hemska saker. Man (eller jag) har tyckt att det är hemsk men sedan inte funderat så mycket vidare över saken. Efter att ha läst den här boken har jag nu fått en hel ny bild av hur illa unga kvinnor kan bli behandlade i sådana sekter.

Kyra är 13 år och tvingas gifta sig med sin 60-åriga farbror som redan har 6 fruar. Det är helt absurt! Jag blev så arg under läsningens gång. Varför inser inte kvinnorna att ”Profeten” och de så kallade ”Profetbarnen” (gamla gubbar allihop) bara utnyttjar dem? Det är så hemskt att alla i det lilla samhället har blivit så hjärntvättade att de tror att de gör det rätta och att alla de andra som viker sig från deras lära kommer att hamna i helvetet… Enligt mig så lever de redan i ett helvete.

Det hände verkligen hemska saker i boken, saker som fick mig att dra efter andan och tänka ”Nej, nej, nej, varför låter ni honom göra så mot era barn?” Hur står kvinnorna ut egentligen? Fast visst, har man lärt sig sedan barnsben att det enda sättet att komma till himmelen är att lyssna blint på vad ”Profeten” och hans lärjungar säger så är det väl inte så konstigt att ingen gör motstånd.

Både Kyras karaktär och berättarröst gillade jag. Det är väldigt modigt av henne att våga säga emot men samtidigt så tycker man så synd om henne för hon är helt maktlös. Ingen kan hjälpa henne och hon har ingenstans att ta vägen. Jag hejade på henne av hela mitt hjärta och hoppades verkligen att hon skulle slippa undan bröllopet. Jag tyckte att författaren har en bra förklaring till varför Kyra inte litade lika blint på ”Profeten” och hur rädd hon var för att hon gjorde fel som ifrågasatte Guds vilja. Trots att boken var kort så lärde man ändå känna Kyra väldigt väl.

The Chosen One är en bok som verkligen väckte känslor hos mig. Var ett tag sen jag blev så arg av att läsa en bok. Samtidigt så blir man glad för man inser hur lyckligt lottad man är som har blivit född till en modern värld där kvinnor och män har lika rättigheter. Det här är en bok som får en att tänka efter och uppskatta livet mer.

Berättarröst: +0,5
Karaktärer: +0,5
Handling: +0,5

Mest intressanta karaktär: Kyra
Bästa scen eller del: Slutet

Betyg: 6,5/10

 

 

Tags: , ,

3 responses to “En 13-åring som tvingas att bli sin farbrors sjunde fru

 1. dominic

  July 18, 2012 at 18:21

  Hur hinner du läsa alla dessa böcker? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   July 18, 2012 at 18:25

   Jag läser på tåget och oftast minst en halvtimme innan jag lägger mig. Jag läser rätt snabbt också, en normaltjock ungdomsbok brukar kanske ta 3 timmar för mig att läsa så jag hinner med rätt många 🙂

    
 2. Agnes

  July 18, 2012 at 18:21

  SV: Förstår dig på sätt och vis för Divergent var verkligen helt magisk och kraven blir ofta ganska höga när man fortsätter en serie där första boken var så bra. Men tycker ändå att Insurgent var precis lika bra som Divergent, fast på ett helt annat sätt, om du förstår vad jag menar? 🙂 Plus att jag får hålla med om att jag inte heller gillade att Tris och Fours relation inte var lika fin längre. (för många lögner!) Men det var också det som gjorde mig helt galet nervös när jag läste^^

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: