RSS

När en sjukdom hotar att utrota mänskligheten…

28 Jul

Är då den enda sättet att värna om mänsklighetens överlevnad att använda kvinnor till avelshonor?

Titel: Eve
Författare: Anna Carey
Serie: Eve #1
Sidantal: 318
Utgivningsår: 2011

Handling:

En sjukdom har nästan utrotat jordens befolkning och föräldralösa barn blir omhändertagna av skolor. 17åriga Eve är skolans duktigaste elev och hon ser väldigt fram emot att lämna grundskolan, utbilda sig till en konstnär och flytta till The City, en av de sista städerna i världen. Hennes drömmar krossas när hon får reda på hon och alla hennes klasskamrater kommer att användas som avelshonor och framtiden som skolan lovat dem bara var en lögn. Trots att hon vet om att livet utanför murarna är farligt och alla män vill skada henne så beslutar hon sig för att fly. Men Eve kan ingenting om överlevnad, hur duktig hon än är så kommer all hennes kunskap från skolan och de har ljugit och förvrängt sanningen för henne. I en värld med döende människor kan alla vara kapabla till hemska saker.

Omdöme:
Eve är en bok som knappt visste något om när jag köpte hem den, gillade omslaget plus att den var billig. För det mesta få funkar det bra för mig att köpa hem böcker jag inte vet så mycket om, jag brukar gilla dem ändå, men Eve är tyvärr ett undantagsfall.

Början var intressant och man fattade tidigt att flickskolan hade en väldigt vinklad syn på hur männen var. I princip så tror Eve att alla män är onda och våldtar alla flickor de kommer åt. Handlingen kom igång snabbt och världen var intressant. Jag trodde att jag skulle gilla den men näh, allting gick bara utför.

Eve ska föreställa skolans duktigaste elev men duktig är tydligen inte lika med smart. Flera gånger blev jag irriterad på hur hon betedde sig och satte sig själv och andra i fara. Hon är en person som jämt ställer till det för sig själv och måste bli räddad av andra.

På tal om att bli räddad så tycker jag att det var alldeles för många sammanträffande i boken. Precis i sista sekunden ska oväntad hjälp komma och räddar situationen. Händer det en gång så är det helt okej, men när det händer flera gånger så känns det bara krystat och framtvingat.

Jag tror bestämt att den sortens böcker som handlar om en svag tjej som rymmer från ett korrupt samhälle tillsammans med sitt kärleksintresse faller mig inte i smaken. T.ex. Artikel 5 som har ett liknande tema tyckte jag inte heller om så mycket. Man läser för att handlingen är rätt intressant och inte för att man bryr sig om karaktärerna. Hittar jag fortsättningen i bibblan så kanske jag plockar upp den, lär inte spendera pengar på att köpa andra boken i alla fall.

Karaktärer: -0,5
Påtvingade händelser: -0,5

Mest intressanta karaktär: Arden
Bästa scen eller del: Spoiler [När Eve skulle lära barnen att läsa.]

Betyg: 4/10

Andra böcker i serien:
1. Eve
2. Once
3. Rise

 

Tags: ,

7 responses to “När en sjukdom hotar att utrota mänskligheten…

 1. Frida

  July 28, 2012 at 18:09

  Svar: Det var väldigt många fler än mig det, men som du sa så har man ju hela livet på sig så några till ska jag nog lyckas läsa under min livstid. När jag fick bokmärket kom jag förresten att tänka på den där listan “100 moderna ungdomstitlar” som du hade gjort och var tvungen att leta upp och titta på den igen. Väldigt bra lista måste jag säga! 😀

   
 2. Rebecca

  July 28, 2012 at 19:56

  Synd att du inte tyckte att den var så värst bra, handlingen lät ju väldigt intressant.

   
 3. Fia Filur

  July 28, 2012 at 20:23

  Vad populärt det verkar med utdöende befolkning och fortplantning. Känns som att flera böcker kretsar kring det temat. På tal om det, kan du inte läsa Bumped? Tycker den verkar intressant.

   
  • Anna - Boktycke

   July 30, 2012 at 11:43

   Bumped har ju fått lite negativa recensioner men jag är nyfiken. Tror dock inte att jag kommer att köpa hem den, får se om jag lyckas låna den.

    
 4. perny

  July 29, 2012 at 00:02

  Låter inte som en bok som får så höga poäng i fråga om genusperspektiv.

   
 5. Lisa - Lisas Böcker

  July 31, 2012 at 20:27

  Handlingen lät ju väldigt bra, men håller med perny om att boken inte får så höga poäng när det gäller genusperpektiv. När jag först läste om boken trodde jag att den skulle vara aningens lik Bumped, att man blev betald för att bära någons barn, men den verkar bara vara konstig tycker jag nu. :/

   
  • Anna - Boktycke

   July 31, 2012 at 22:29

   Den där Bumped har jag stött på i alla möjliga sorts boksammanhang så jag måste nog verkligen ta och läsa den snart… trots att den har fått en del blandad kritik.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: