RSS

En studie i dystopier!

02 Aug

Idag är det premiär för en ny kategori på Boktycke, nämligen En Studie i. Som det låter på namnet så behandlar jag ett tema eller genre i månaden och skriver vad jag uppskattar och inte uppskattar inom det ämnet. Kommer även att ge tips på böcker och tar upp vad jag själv har för manusidéer om jag någonsin skulle skriva en bok i den här genren. Var beredd på ett långt inlägg!

Observera att allt jag skriver är här mina högst personliga åsikter och inte någon universell sanning. Mycket av informationen kommer från mina egna erfarenheter samt efterforskningar på nätet så jag kan inte lova att allt är 100% korrekt.

I det här inlägget röstade ni fram om att ni var mest intresserade av att läsa om dystopier, så nu kör vi!

————————————————————————————————————————————–

Vad kännetecknar en dystopi
Enligt wikipedia så betyder begreppet dystopi en negativ samhällsvision. Inom YA-genren så menar man oftast en framtidsversion där samhället på något sätt har blivit korrupt och invånarna på gott och ont är kontrollerade. Ofta är det en utopisk vision som har spårat ur och regeringen håller hemligheter för befolkningen. Dystopibomben inom ungdomslitteratur exploderade i och med Suzanne Collins The Hunger Games. Ingen har väl lyckats missa succétrilogin vars första bok redan finns som film och minst två filmer till kommer det att bli. Divergent av Veronica Roth blev framröstad som år 2011s populäraste bok på den populära boksajten Goodreads. Läser ni mina inlägg om nya YA-boksläpp i veckan så har ni förmodligen sett att det släpps minst 1-2 dystopier varje vecka, oftast fler. Så populärt som genren har blivit så är det inte det minsta förvånande att det blev framröstat här på Boktycke också.

Subgenre som jag ser
Eftersom det har kommit ut så många dystopier under de senaste åren så har allt fler subgenre dykt upp. Som jag ser det så kan man för det mesta dela in dem i följande kategorier:

1. Revolt mot makthavarna
Här hamnar de flesta av de böcker jag har läst, med tanke på att samhället är korrupt så är det ju rätt naturligt att folket gör uppror. I många fall när det är en trilogi så handlar första boken om att huvudrollen lever i det dystopiska samhället. Något i dennas liv förändras och från att ha varit en passiv medborgare så inser nu denna hur orättvist samhället är. T.ex. så blir denna kär i en person som vidgar hennes vyer eller så får denna reda på en hemlighet som staten har hållit hemligt. I andra boken kommer huvudrollen i kontakt med en revoltgrupp och sällar sig till dem. I tredje boken så sker revolten. Exempel är The Hunger Games, Rör mig inte! och Legend.

2. Dystopiromans
Dystopiromanser är precis vad det låter, dystopi + romans. En tjej och en kille från olika sidor, t.ex. hon en lydig medborgare och han en spionrebell, träffas och blir kära i varandra. Själva samhället finns bara med som ett underliggande hot och det som ligger i fokus är kärleken mellan huvudpersonerna. Exempel är Matched, Delirum, och Article 5.

3. Mänskligheten håller på att utrotas
Här är det ofta ett postapokalyptiskt scenario och regeringen tar till drastiska metoder för att hindra människan från att gå mot sin undergång. Beroende på vad det är som dödar människor så finns det olika populära metoder för att säkerhetsställa människans överlevnad. T.ex. så tvingar man kvinnor att föda så många barn de kan eller så experimenterar man olika saker på barn och ungdomar. Är det en trilogi som handlar om att samhället experimenterar med människor så brukar man ofta inte förstå att huvudrollen är med i ett experiment förrän i senare böcker (kommer inte att nämna vilka de är för jag vill undvika att spoila för er). Exempel är Partials, Wither och Eve.

Vad jag uppskattar hos en dystopi
Det som jag tycker är mest intressant med dystopier är samhällskonceptet. Det ska vara en hemsk framtidsvärld och det måste finnas en förklaring till varför samhället är utformat som det är. Personligen så anser jag mig inte vara så kritisk när det kommer till trovärdigheten, men någon förklaring måste jag få för att jag ska kunna uppskatta framtidsvärlden. T.ex. så tycker jag att Delirium av Lauren Oliver har ett väldigt intressant koncept. Tanken på att man i framtiden kommer att klassa kärlek som en sjukdom är så absurd att man känner sig tvungen att läsa boken bara för att ta reda på hur författaren har tänkt. Jag tycker att Oliver ger läsaren tillräckligt många anledningar till varför kärlek är farlig vilket gör hennes samhällskoncept både intressant och trovärdigt.

Fler exempel på intressanta samhällskoncept får ni i topp 5 listan som kommer längre ner.

Vad jag tycker är uttjatat med dystopier
Vad jag lite grann har tröttnat på är de böcker som marknadsförs som dystopier fast de egentligen inte handlar om något dystopiskt samhälle. Eller ja, det dystopiska samhället finns med det är aldrig riktigt i fokus. Berättelsen kan lika gärna utspela sig i en annan värld och det skulle inte påverka handlingen särskilt mycket. Dystopiromanser brukar snudda på gränsen här, speciellt när det kommer till serier. Första boken är en dystopi, men andra boken är en mer renodlad kärleksbok.

Precis som att jag uppskattar ett spännande och genomtänkt samhällskoncept så tycker jag inte om när författaren slänger dit ett absurt och häftigt dystopisamhälle men sedan inte förklarar hur det har blivit så. Ett exempel på detta är The Selection av Kiera Cass där befolkning lever i kastsystem. Alla tvingas att ha samma yrke som sina förfädrar och det kostar enormt mycket pengar att byta kast. Jag tycker att själva kastsystemet är väldigt intressant men som läsare fick man aldrig någon vettig förklaring till varför man har återinfört kastsystemet. Alla förstår väl att det är ett dåligt system så varför använder man det? I sådana fall så brister trovärdigheten och istället för att bli hänförd så blir man förvirrad.

Topp 5
Jag kommer givetvis bara att basera listorna på böcker jag själv har läst. Kommer att ha två listor, en för mina favoritdystopier och en för de dystopier som jag tycker ha bra samhällskoncept. Notera att jag bara listar böcker och inte serier.

Allmänna favoriter

1. The Hunger Games av Suzanne Collins
Häftig värld och helt underbara karaktärer. Den bästa boken jag har läst hittills!

2. Divergent av Veronica Roth
Hemsk men logisk framtidsvärld och Tris berättarröst är fantastisk! Inte konstigt att den blev framröstad som fjolårets favoritbok på Goodreads.

3. The Maze Runner av James Dashner
Spänningen är olidlig och man är lika spänd som huvudpersonen om att ta reda på sanningen.

4. Legend av Marie Lu
Underbara anime-lika karaktärer. En bok som verkligen överraskade mig.

5. Wither av Lauren DeStefano
I framtiden så har vi experimenterat så mycket med våra gener att alla kvinnor dör vid 20 år och alla män dör vid 24 år. Huvudrollen fångas och tvingas att bli en av fruarna till en rik man.

————————————————————————————————————————————–

Favoriter när det kommer till samhällskoncept

1. Uglies av Scott Westerfeld
Obligatorisk plastiskoperation, alla måste se lika snygga ut så att ingen blir avundsjuk.

2. Delirium av Lauren Oliver
Kärlek anses vara en sjukdom och tonåringar opereras för att bli immuna mot kärlek.

3. The Hunger Games av Suzanne Collins
Varje år anordnas en turnering där barn ska döda varandra för att vinna.

4. Partials av Dan Wells
Ett virus håller på att utrota mänskligheten, alla nyfödda barn dör inom tre dagar och regeringen har bestämt att alla kvinnor över 18 år måste föda så många barn de kan, oavsett om de vill eller inte.

5. Divergent av Veronica Roth
Ett samhälle där man ens personlighet är viktigare familjeband. Man måste bo tillsammans med folk som tycker likadant som en själv. Gråzoner existerar inte. Antingen så är man för eller så är man emot.

Var rätt svårt att bestämma vilka böcker som fick komma med på topp 5 listorna. Har läst så många bra dystopier så det var inte alls lätt att välja.

————————————————————————————————————————————–

Om jag hade skrivit en dystopi
Som ni säkert vet så är jag en aspirerande författare och skriver en del på min fritid. Med tanke på att dystopi är en av mina favoritgenrer så har jag flera idéer på eventuella bokmanus. Här är ett par av de idéer jag har kommit längst med.

1. Religiösa fanatiker har tagit över makten
Har tänkt mig en mix mellan urban fantasy, dystopi och postapokalyptisk zombie-bok. Vet att det låter som en ganska udda blandning och jag tycker själv så. Har i stort sett skrivit klart det här manuset men det behöver omarbetas… ganska så rejält. Grundkonceptet är att demoner har erövrat jorden och zombier är följden av en förbannelse de har lagt på människorna. Det enda som skyddar människorna är en ny religion som är en mix av dagens världsreligioner. Givetvis så kommer jag att förvränga rätt mycket och skapa en ganska hemsk bild av kyrkan och de religiösa ledarna. Tycker rätt mycket om manuset, men det är mycket som behöver skrivas om.

2. Människan Versus Naturen
I framtiden så har stadsborna blivit så renliga att de inte längre klara av att vistas i naturen, t.ex. att de dör av pollen. Detta leder i sin tur att människan bygger städer där allting som ursprungligen kommer från naturen blir konstgjort (t.ex. syre, gräs, träd). De vill utrota den riktiga naturen för att de inte vill riskera att naturen dödar dem. Den har idén har jag fått under sommaren då jag utsattes för pollenattack. Varför inte ta ett steg längre och säga att i framtiden så kommer folk att dö av att vistas ute i naturen? Har dock inte kommit så långt med det här manuset och bara skrivit ner grundidén.

Dystopier på min önskelista
Här finns det massor! Det ges ut nya hela tiden och det finns ju en hel drös med äldre dystopier som jag inte har läst. Men en lista på de dystopier som jag tänker läsa inom en väldigt snar framtid är:

Observera att jag inte räknar med uppföljare till serier som jag redan läser.

Referens
Här är de böcker som berör ämnet dystopi som jag har läst när jag skrev detta inlägg. Länkarna leder till recensioner. Har sorterat dem efter vilket betyg jag har gett dem.

10. The Hunger Games av Suzanne Collins
10. Divergent av Veronica Roth
9,5. The Maze Runner av James Dashner
9. Legend av Marie Lu
8,5. Across the Universe av Beth Revis
8,5. Catching Fire av Suzanne Collins
8,5. Cinder av Marissa Meyer
8,5. Wither av Lauren DeStefano
8,5. The Immortal Rules av Julie Kagawa
8. Matched av Ally Condie
8. Partials av Dan Wells
8. The Scorch Trials av James Dashner
7,5. Blodröd väg (eng.Blood Red Road) av Moira Young
7,5. Fever av Lauren DeStefano
7,5. Insurgent av Veronica Roth
7,5. Rör mig inte! (eng. Shatter me) av Tahereh Mafi
7,5. Under the Never Sky av Veronica Rossi
7,5. Variant av Robison Wells
7. Crossed av Ally Condie
7. Delirium av Lauren Oliver
7. Forsaken av Jana Oliver
7. Mockingjay av Suzanne Collins
6,5. Skinned av Robin Wasserman
6,5. The Death Cure av James Dashner
6,5. The Other Life av Susanne Winnacker
6,5. Uglies av Scott Westerfeld
5,5. Specials av Scott Westerfeld
4,5. Article 5 av Kristen Simmons
4,5. Pretties av Scott Westerfeld
4,5. Övergivna (eng. Gone) av Micheal Grant
4. Eve av Anna Carey
3,5. Tystnaden i bruset (eng. The knife of never letting go) av Patrick Ness

Vissa böcker är lite kluriga att bestämma om de är en dystopi eller inte, t.ex. Across the Universe och Variant. Men det är rätt många som klassar dem som dystopier på Goodreads så jag räknar med dem.

————————————————————————————————————————————–

Eftersom det här är första gången jag gör detta typ av inlägg så vill jag gärna veta vad ni tycker. Tycker ni att något saknas? Är inlägget för långt? Ska jag fortsätta med dessa inlägg? Supertacksam för alla åsikter 🙂

 
28 Comments

Posted by on August 2, 2012 in En studie i

 

Tags:

28 responses to “En studie i dystopier!

 1. Rebecca

  August 2, 2012 at 15:30

  Det här var annorlunda! Älskar den här iden och tyckte inlägget var väldigt intressant 🙂
  Tycker absolut att du ska fortsätta med det och inlägget var lagom långt enligt mig. Du har tagit med det viktigaste utan att skriva för mycket.

   
 2. Amelie

  August 2, 2012 at 15:44

  Väldigt intressant inlägg! Ser fram emot flera i samma stil 🙂

   
 3. Pia

  August 2, 2012 at 16:06

  Jag älskar det här inlägget!! 😀 Så himla kul att läsa. Jag gillade speciellt delen där du inkluderade dina egna manusidéer. (Idén du hade om Människan vs Naturen är ju rent av klockren. Du borde jobba vidare med den). Jag tror att sånna här inlägg också ger mycket boktips till dina läsare 🙂 Jag ser fram emot liknande inlägg från dig! ^^

   
  • Anna - Boktycke

   August 3, 2012 at 15:05

   Åh, vad glad jag blir av att du gillar manusidén! Blir mer taggad på att skriva den nu!

    
 4. Lizzie

  August 2, 2012 at 16:23

  Precis ett sådant inlägg som jag har velat läsa länge! Informativt blandat med personlighet, och verkligen roligt att läsa. Jag hoppas att du fortsätter med likande inlägg!

   
 5. Anna

  August 2, 2012 at 16:24

  Jag tyckte väldigt mycket om den här idén och jag håller med Pia om att jag gillar att du tar med dina manusidéer då de var riktigt intressanta och originella! Speciellt den där med naturen tyckte jag var cool(:

   
 6. Man

  August 2, 2012 at 16:40

  Jag gillade inlägget starkt! Informationsrikt, personligt och ändå objektivt. Mer, tack! 🙂

   
 7. Frida

  August 2, 2012 at 16:42

  Tyckte att det var ett riktigt bra inlägg. Intressant och roligt att läsa. 😀

   
 8. Andrea

  August 2, 2012 at 17:00

  Verkliden ett intressant inlägg! Kändes inte alls långt utan det flöt på som en riktigt bra bok!
  Gillade att få läsa lite av dina manusideer:)
  Ser fram emot mer studier! 😛

   
 9. Lisa

  August 2, 2012 at 19:26

  Wow jätte bra inlägg! Personligen har jag alltid gillat dystopier, om än inte så mycket de böcker där “människan håller på att utrotas”. Men dystopier som Divergent, Delirium, The Hunger Games osv älskar jag. Tycker hela genren är otroligt intressant.

  Ser fram emot fler sådana här inlägg! 🙂

   
 10. Angelica

  August 2, 2012 at 20:08

  Jag tyckte jättemycket om inlägget. Det kändes väl genomarbetat och det var intressant 🙂

   
 11. Maddie

  August 2, 2012 at 20:10

  Älskar dystopia böcker, och älskade detta inlägg! Vilken kul ide, är sugen på att göra något liknade nu. 🙂 Har läst de flesta av dessa, men de är också några som jag inte har läst, men sätter nog några på min TBR.

   
 12. Fia Filur

  August 2, 2012 at 21:01

  Jättebra och intressant inlägg! Ger bra överblick! Mer sånt!
  Och din idé om människan mot naturen, den måste du bara skriva!!
  Men tycker önskelistböckerna har extremt fula omslag! Bumped är okej, men resten är tråkiga tycker jag. Gillar inte när titeln och författarens namn är så svårläst!

   
  • Anna - Boktycke

   August 3, 2012 at 15:04

   Det är väl därför de fortfarande är min att “att-läsa-lista” och inte på min “har-läst-lista”. Vill ju inte köpa hem dem på grund av att de inte har snygga omslag 🙂

    
 13. Bokparadiset

  August 2, 2012 at 21:22

  Jätteroligt inlägg att läsa! Fortsätt med det här 🙂

   
 14. Hanna

  August 2, 2012 at 21:42

  Väldigt roligt inlägg att läsa!

   
 15. Nilmas Bokhylla

  August 2, 2012 at 21:48

  Skitbra inlägg! Intressant, bra fakta och tycker det är perfekt som det är 🙂

   
 16. Nilmas Bokhylla

  August 2, 2012 at 21:50

  Och tack för gratulationen förresten!

   
 17. Beate

  August 2, 2012 at 22:52

  Jag tycker som alla andra; jättebra och intressant inlägg! Jag gillade verkligen konceptet och det är alltid roligt att grotta ner sig lite extra i vissa saker 🙂 Böcker och bokgenrer är en sådan sak 😉 Så fortsätt mycket gärna med detta! 😀

   
 18. Petra

  August 3, 2012 at 12:21

  Jag älskade inlägget! Jätteintressant och jag ser fram emot fler såna här inlägg. 🙂
  Gillar verkligen dina manusidéer och jag skulle definitivt köpa boken. 😉

   
 19. Chicken

  August 4, 2012 at 15:34

  Vilktet roligt inlägg! Tycket verkligen som dina manus ideer! 🙂 Lycka till!

  För att forsätta diskutionen om dystopier:
  det som som jag gillar med genren (eller ja, vissa böcker) är att det här med att även om boken värld är så annorlunda, så läsaren dra paralleler mellan nutidens samhälle och bokens. jag tyckte att collins lyckades väldigt bra med det i Hunger Games, i och med att det finns så många länder där regeringen förtrycker folket ekonomiskt på samma sätt som de gör i boken. För ett tag sedan läste jag en essä som jämförde huger games med det amerikanska samhället.

  det är väldigt roligt att genren har expanderat så mycket, men det känns som om de klassiska dytopier som 1984, Brave New World, The Handmaids Tale, A Clockwork Orange, Fahrenheit 451 har glömts bort. jag tror att en av anledningarna är att de nyare böckerna är mycker mer glamorösa så att de gamgla böckerna verkar tråkiga i jämförelse. och de andra kan vara att den unga dystopi läsaren är född efter kommunismen och därför är inte böcker som kritiserar kommunismen lika relavanta.

   
  • Anna - Boktycke

   August 4, 2012 at 16:04

   Kul att du gillade mina ideér 🙂

   Jag har för mig att jag hörde något liknande om The Hunger Games på något teveprogram så den var bioaktuell. Tyckte dock att experterna (eller vilka de nu var som diskuterade boken) verkade se en massa samband som inte riktigt finns där. De jämförde också Panem med andra länder och ansåg att boken innehöll mycket samhällskritik mot den nuvarande regeringen. Personligen så tyckte jag att det var väldigt intressant men även en aning överdrivet. Tvivlar på att Collins skrev The Hunger Games för att hon ville kritisera samhället, visst kan det finnas en bakgrundstanke med det men diskussionspanelen fick det låta som att det var enbart det som boken gick ut på.

   Håller med att de klassiska dystopierna har hamnat i bakgrunden. Måste erkänna att jag inte har läst en enda av dem. I och för sig är det inom YA-genren som dystopier har exploderat och de flesta av klassikerna är vuxenböcker. Sen kan det även vara som du säger, att kommunismen är inte alls lika intressant för läsarna nu än vad den var då.

    
 20. Anna (readingthisworld)

  August 6, 2012 at 17:22

  Jag tycker om den här nya sortens inlägg! Verkligen grundligt, men ändå kul och lätt överskådligt inlägg. Ser fram emot fler 🙂

   
 21. Eve

  August 6, 2012 at 18:13

  Gillade verkligen inlägget, tycker det var bra upplagt och strukturerat, och ska bli kul att läsa fler inlägg av den här typen 🙂

   
 22. Miriam - Schitzo-Cookie http://schitzo-cookie.blogspot.se

  August 8, 2012 at 07:54

  Va kul =) Vilket bra inlägg ! Mer sånt =)

   
 23. åka

  August 11, 2012 at 19:38

  Å vad kul! Nu blir jag sugen på att göra något liknande själv. Ibland blir jag så överambitiös att jag aldrig får ihop saker, men det här sättet verkar alldeles lagom: utgå från saker man själv har läst. Hmm.

   
  • Anna - Boktycke

   August 11, 2012 at 21:01

   Ah, det var det jag tänkte när jag startade den här kategorin. Finns ju en del som bestämmer ett tema och sedan läser böcker om tillhör temat. Men då tvingar man ju sig själv att läsa en viss sorts bok under tidspress och det är jag för lat för :p Att bara utgå från böcker som man redan har läst är mycket enklarare ^^

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: