RSS

Vad ska nästa studie handla om?

12 Aug

Så var det dags för att rösta fram vad nästa studie-inlägg ska handla om. Förra gången så blev det dystopi och inlägget En studie i dystopier verkade gillas av många. Från början hade jag tänkt göra ett sådant inlägg en gång i månaden men inser nu att det kommer att ta för mycket tid. Istället för en gång i månaden kommer det snarare att bli en gång var sjätte vecka. Hellre kvalitet än kvantitet som sagt. Men nu till ämnena:

Paranormal romance
Kärleksböcker med tydliga övernaturliga inslag, en genre som jag har börjat tröttna lite på men ändå läst rätt mycket av. Ex: Twilight, Starcrossed,  Hush, hush osv.

Urban Fantasy
Finns många tolkningar på vad Urban Fantasy är men för mig så är det böcker som utspelar sig i nutid som har övernaturliga inslag och som INTE är Paranormal Romance, det vill säga att huvudhandlingen ska inte kretsa kring kärlek. Ex: The Mortal Instruments, Vampire Academy, Hex Hall osv.

Middle Grade Fantasy
Som Urban Fantasy fast för lite yngre läsare. Ex. Harry Potter, Fablehaven, Percy Jackson

Änglar
Böcker som handlar om änglar. Ex: Hush, hush, Unearthly, Halo

Vampyrer
Böcker som handlar om vampyrer. Ex: The House of Night, Vampire Academy, Twilight

Älvor
Böcker som handlar om älvor. Ex: Iron Fey, Tithe, Wicked Lovely

Varulvar
Böcker som handlar om vaulvar. Ex: Nightshade, Wolves of Mercy Falls, The Dark Divine

Contemporary (dark)
Har inget bra namn för den här genren men vad jag menar är nutidsböcker som handlar om tonåringar med jobbiga och realistiska problem. Ex: Tretton skäl varför, Sanningen om Alice, Wintergirls.

Contemporary (feel-good)
Samma som ovan fast här är de mörka problemen utbytta mot mysiga scener om kärlek och vänskap. Böcker som gör dig glad helt enkelt! Ex: Anna and the French Kiss, Mitt perfekta liv, Catching Jordan.

Fairy Tale Retellings
Sist men inte minst en genre som jag har smått förälskat mig i på sistone. Omtolkningar av sagor har jag inte läst jättemycket av men ändå tillräckligt mycket för att kunna skriva något vettigt om det. Ex: Beastly, Sisters Red, Ash

————————————————————————————————————————————–

Och nu till röstningen. Ni kan rösta på 2 saker var. Ska bli kul att se vad ni tycker!

 
3 Comments

Posted by on August 12, 2012 in Blandat

 

3 responses to “Vad ska nästa studie handla om?

 1. Cilia

  August 19, 2012 at 11:24

  Ah det finns ganska mycket som räknas in i urban fantasy. Men genren i sig innebär faktiskt bara all fantasy som utspelar sig i en stadsmiljö oavsett tidsperiod 🙂 Men de flesta är ju i nutid ändå.

   
  • Anna - Boktycke

   August 19, 2012 at 13:13

   Ah, originalbetydelsen betyder ju det. Men nuförtiden så finns det så många olika tolkningar :s Tydligen så räknas ju även Harry Potter som en urban fantasy för hogwarts anses vara en stad om man frågar vissa. Personligen så tolkar jag det som fantasy i nutid :p

    
   • Cilia

    August 19, 2012 at 14:16

    Ja precis, det har ju kommit en himla massa böcker som ligger där i gränslandet mellan olika genrer så det beror ju lite på hur man tolkar det. Men det hade jag faktiskt aldrig funderat över angående Harry Potter och Hogwarts, men i och för sig så utspelar sig även en del av berättelsen i London ^^

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: