RSS

Det som mamma inte känner till

16 Aug

Och tydligen inte vännerna heller om de är svenska

Titel: What my mother doesn’t know (sv. Vad mina vänner inte vet)
Serie: What my mother doesn’t know #1
Författare: Sonya Sones
Sidantal: 259
Utgivningsår: 2001

Handling:
Sophie gillar inte hur kalla hennes föräldrar är mot varandra och framförallt så gillar hon inte att hennes mamma bara sitter i soffan och tittar på teve dag ut och dag in. Det är tur att hon har sina bästisar Rachel och Grace att vända sig till. Hon blir ihop med drömprinsen Dylan och livet är perfekt, men ändå kan hon inte låta bli att fantisera om att kyssa skolans fulaste kille Murphy och chattar varje dag med sin cybersjälsfrände Chaz. Detta är en bok om hur livet kan vara hos en tonårig flicka.

 

Omdöme:
What my mother doesn’t know är min andra bok av Sonya Sones och även den andra boken jag har läst som är skriven på vers. Jag tror att jag börjar bli förälskad i böcker på vers, de är så lättlästa samtidigt som de förmedlar så mycket. Det tog nog mindre en timme att läsa ut boken och man märkte verkligen inte att tiden gick. Jag tror nästan att skriva den här recensionen tar ungefär lika lång tid som att läsa ut boken 🙂

Jag blev inte så imponerad av varken karaktärerna eller handlingen men det underbara språket väger upp det. Sophie känns som en ganska vardaglig tjej som blir kär och lever i en trasig familj. Hennes berättarröst är dock väldigt bra och de små korta styckena gör så att det känns som att man läser direkt ur hennes tankar. Man förstår vad hon går igenom och vet vad hon känner. Handlingen tyckte jag var ganska så uppenbart men det gör ingenting eftersom boken är så kort.

Har ni inte läst några böcker på vers än så rekommenderar jag starkt att ni testar det. Den här boken finns även på svenska fast med namnet Vad mina vänner inte vet. Tycker att det är rätt lustigt att de bytte ut ”min mamma” till ”mina vänner” när de översatte titeln. Men efter att ha läst boken så tycker jag nästan att den svenska titeln stämmer bättre. Vad tycker ni som läst boken?

Språk: +1
Berättarröst: +1

Mest intressanta karaktär: Sophie
Bästa scen eller del: Spoiler [När hon gjorde slut med Dylan]

Betyg: 7/10

Andra böcker i serien:
1. What my mother doesn’t know (sv. Vad mina vänner inte vet)
2. What my girlfriend doesn’t know (sv. Vad min flickvän inte vet)

 

Tags: , ,

7 responses to “Det som mamma inte känner till

 1. Andrea :D

  August 16, 2012 at 18:43

  Tycker också att det svenska passar bättre! 😛

   
 2. Fia Filur

  August 16, 2012 at 19:33

  Jag läste den här i maj och jag har redan glömt bort mammans roll i boken, så jag tycker nog också att den svenska titeln passar bättre. Fast jag kan ändå förstå varför den heter som den heter på engelska.

   
  • Anna - Boktycke

   August 16, 2012 at 19:36

   Hon dejtade ju utan att morsan visste om det så det är väl därför den heter som den gör. Fast i slutet så visste ju morsan att sophie var vän med murphy och det är istället vännerna som inte vet. Ja, så egentligen så funkar väl båda titlarna. 🙂

    
 3. Rebecca

  August 17, 2012 at 17:47

  Tyckte den här första boken var helt okej, men inte något sådär speciellt om man inte tänker på språket. Dock tyckte jag inte om andra boken alls. Berodde mest på huvudpersonen antar jag :/

  Är nyfiken på En sån där vidrig bok där mamman dör, men är lite osäker. Tycker du att den är bättre än Vad mina vänner (mamma)….? Och tycker du att den är värd att lägga pengar på?

   
  • Anna - Boktycke

   August 17, 2012 at 20:27

   Jag tyckte att andra boken var bättre än första :p

   En sån där vidrig bok där mamman dör är den bästa boken jag har läst av Sonya Sones. Det beror litegrann på hur mycket den kostar. Över 100 spänn skulle jag nog inte ha lagt på boken, 50 spänn javisst. Eftersom den är skriven på vers så går det ju snabbt att läsa ut den. Såvida du inte jättegärna vill äga den så skulle jag nog rekommenderar att du låna den på biblioteket istället. Den finns ju på svenska så det borde inte vara alltför svårt att få tag på den.

    
 4. Fia Filur

  August 17, 2012 at 18:32

  Gillade också första boken bättre än andra! Av de tre jag läst tycker jag att En sån där vidrig… är bäst!

   
  • Anna - Boktycke

   August 17, 2012 at 20:28

   Håller med att en sån där vidrig är bäst, men jag gillade andra boken mer än första. Tyckte att språket och flytet var bättre i den andra. Plus jag gillar Murphy 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: