RSS

Zombierna på andra sidan vattnet

05 Sep

Fortsättningen på succézombietrilogin!

Titel: De dödas strand (eng. The Dead-Tossed Waves)
Författare: Carrie Ryan
Serie: The Forest of Hands and Teeth #2
Sidantal: 337
Utgivningsår: 2012 (original 2010)

Handling:

Gabry är en laglydig flicka, men inte ens hon kunde stå emot grupptrycket när hennes hemliga kärlek, Catcher, ville att hon skulle följa med dem till nöjesparken bland ruinerna. Till deras fasa blir de attackerade av en zombie vilket resulterade att flera dog och Catcher blev biten. Mary hann fly tillbaka till byn innan vakterna fångade ungdomarna. Men för att resten av de fängslade ungdomarna inte ska tjalla på henne lovar hon att hon ska leta upp Cathcer i skogen och ta reda på hur det är med honom. På sin förbjudna och farliga utflykt får hon hjälp av den mystiska Elias som söker efter en person. Komplicerad kärlek, trassliga familjerelationer och blodtörstiga zombier är vad står i Gabrys väg.

Omdöme
När jag läste De vassa tändernas skog förra året så blev jag förvånad över hur mycket jag gillade den trots att handlingen var ganska långsam. Möjligen är det jag som har ändrat boksmak eller så fräschheten borta, för trots att böckerna påminner väldigt mycket om varandra så tycker jag inte riktigt att De dödas strand kan mäta sig med sin föregångare.

När jag först öppnade upp boken blev jag förvånad över att det var en ny huvudroll. Det gjorde dock inte så mycket för boken började ganska spännande och jag förstod att vi befann oss i samma stad som den Mary kom till i slutet av första boken. Jag tänkte att de snart skulle hitta henne uppspolad på stranden och såg fram emot att träffa henne igen. Gissa om jag blev förvånad det visade sig att Mary var Gabrys mamma! De vassa tändernas skog utspelar sig alltså många år efter den första boken.

Gabry var från början en mycket irriterande karaktär. Hon är både svag och självisk och gnäller konstant om hur orättvist livet är. Hon är otacksam och tror att alla ”måste” hjälpa henne när hon är i knipa. Dock blev hon MYCKET bättre efter halva boken och det fanns tillfällen då jag beundrade henne. I slutet blev hon jobbig igen så jag kan tyvärr inte ge boken någon poäng för karaktärer. Mary gillar jag riktigt mycket och det är härligt att se hur mycket hon har utvecklats och förändrats under årens gång.

Precis som förra boken så innehåller boken mycket kärleksvelande. Det fungerade första gången, men när det händer samma sak igen fast med nya karaktärer så känns det lite tröttsamt. Förstår egentligen inte vad killarna ser i Gabry. Men vad vet jag, killar kanske gillar själviska och gnälliga tjejer.

Språket flyter riktigt bra och det är antagligen därför som jag tycker att sidorna bara flyger förbi fast det inte händer särskilt mycket. Jag läste 300 sidor i ett enda svep och märkte inte att tiden gick, däremot så blev jag lite trött i armarna från att ha hållit upp boken ett par timmar. Konstigt nog var det i slutet då mycket action ägde rum som mitt intresse trappades neråt. Fast det kunde dock bero på att jag kände mig oerhört inspirerad på att skriva en egen zombiebok så jag började tänka på mycket annat.

De dödas strand är bra men jag gillar den inte lika mycket som sin föregångare. Men jag tycker nästan alltid att andra boken i en trilogi är den sämsta delen så jag är egentligen inte förvånad. Kommer absolut att läsa sista delen när den kommer ut på svenska.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag misstänkte att Gabry var flickan som Elias letade efter så fort det avslöjades att Gabry var ett hittebarn från skogen. Trodde dock att hon faktiskt var Elias lillsyrra och att de skulle bli helt förstörda när de fick veta att de var syskon.

Berättarröst:+1
Handling: +0,5
Språk:0,5
Kärleksvelande: -0,5

Mest intressanta karaktär: Mary
Bästa scen eller del: Spoiler [När Gabry dödade Daniel. Inte riktigt bästa scen kanske, men absolut den scenen som överraskade mig mest.]
Minnesvärt citat: Jag undrar hur det skulle ha varit att åka i bergochdalbanan då, förr i tiden – sitta högst upp på krönet före stupet och titta ut över världen bortom stängslen.
Vilket skulle vara otäckast: känslan av att marken försvann under en eller bilden av ens bästa vän som kastade sig mot stängslet med gapande mun, blixtrande tänder, krafsande fingrar – kakofonin av jämmer?

Betyg: 6,5/10

Andra delar i serien:
1. De vassa tändernas skog (eng. The Forest of Hands and Teeth)
2. De dödas strand (eng. The Dead-Tossed Waves)

 

Tags: , ,

7 responses to “Zombierna på andra sidan vattnet

 1. Amelie

  September 5, 2012 at 18:18

  Svar: Jag håller med, det är lite konstigt att några recex har stämpel och inte. De har inte heller haft ett sådant tryck på tidigare böcker jag fått som recensionsexemplar… Ja, man undrar ju lite vad som var annorlunda denna gång då båda böckerna hade det, trots att de kom i olika omgångar.
  Kul att du gillade boken iallafall! Ska precis börja läsa den och det ska bli spännande 🙂

   
 2. Helenas bokhylla

  September 5, 2012 at 18:42

  Jag läste den på engelska förra året och tyckte faktiskt bättre om den här boken än första delen. Så olika det kan vara.

   
 3. Agnes

  September 5, 2012 at 20:41

  Sv: Härligt. Blev som sagt totalt förälskad i boken så kan helt klart rekommendera den! 🙂

   
 4. Fia Filur

  September 5, 2012 at 21:08

  Hihi, som vanligt tycker vi väldigt lika. Jag blev också förvånad över hur mycket jag gillade ettan trots att den är så lugn. Till en början trodde jag att jag skulle gilla den här mer för jag tyckte verkligen om de första kaptilen. Men sen kom hela det där triangeldramat och förstörde. Jag tröttnade och det var nog därför mitt intresse avtog trots att det ju faktiskt blev lite spännande i slutet. En grej jag tyckte var bra var att det kom lite förklaringar till första boken, sånt som man undrat fick man svar på. Jag ser väldigt mycket fram emot den sista boken. Den ska väl handla om Catcher och Anna om jag förstått rätt.

   
  • Anna - Boktycke

   September 6, 2012 at 17:36

   ja, början är riktigt bra och förklaringarna till första boken gillade jag också. Tänker också läsa sista boken, Anna vet jag att den ska handla om iaf, är lite osäker om Catcher ska vara killhuvudrollen i den.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: